Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psychologické drama Město šílenců (1997) rozvíjí vděčné téma hollywoodských filmařů, a sice manipulaci veřejného mínění prostřednictvím sdělovacích prostředků. Propuštěný hlídač v muzeu malého kalifornského města Sam Baily (John Travolta) se zoufale snaží dostat zpět svou práci a když nepochodí u ředitelky, stane se řízením různých shod okolností zločincem se skupinou dětských rukojmí. Protřelý reportér, pracující pro místní televizní kanál, Max Brackett (Dustin Hoffman), který je náhodou na místě činu, neváhá a celou situaci začne živě pouštět do éteru. Senzace, jejíž průběh může sám ovlivňovat, a která mu jistě pomůže oživit poněkud skomírající kariéru, je na světě. Prostoduchý hlídač si totiž vůbec neuvědomuje dosah svého počínání a navíc ani neví, jak se má v podobné situaci vlastně chovat... Snímek, jehož děj nápadně připomíná cynickou komedii Billyho Wildera Ace in the Hole (1951, Eso v rukávu), těží ze souhry hereckých hvězd Dustina Hoffmana a Johna Travolty, kteří se spolu v jednom filmu objevují poprvé. V dalších rolích zaujmou Alan Alda (prominentní reportér velké televizní společnosti, který nelibě sleduje sólokapra bývalého kolegy, jehož se zbavil) a Blythe Dannerová (ředitelka muzea), která dnes už většinou stojí ve stínu své známější dcery Gwyneth Paltrowové. Jako režisér je pod snímkem podepsán režisér řeckého původu Costa-Gavras. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (128)

andrii 

všechny recenze uživatele

Zabere. Zamíří na... Pro oči, co se počítají. Vysílatele šera dní, co se ptá proč. Trápení prázdnoty převržené číše jistoty. Až celkové zatmění rozsvítí světla, čistě havraní. Dav se vrhá na své sousto, do centra. Vidět LIVE, obestoupit jeho pád. "Obejmout" muže s mikrofonem, před nekrologem, který jím pro něj vrtěl. Sledoval. Svým vlivem v reflektorech referoval, neblaze tak "zavařil" vysílené tváři. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Od spojenia Travolta-Hoffman sme asi všetci očakávali trochu viac, ako pásový hollywoodsky priemer. Možno až trochu mierny nadpriemer, ale Mesto šialencov je podané príliš polopaticky, aby sme sa na konci cítili intelektuálne uspokojení. Škoda, že taký herecký ansábel si vybral zrovna takýto film, ale scenár bol možno lepší a nedostal z neho maximum iba režisér. Jeden krát stačilo, aj keď to už bolo dosť dávno. ()

Reklama

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála opravdu brilantních snímků "nové americké filmové éry".... Skvělé herecké výkony na pozadí ohyzdné malicherně brutální mašinerie moderní doby.! Svět zahleděný do sebe má hledět na druhé či druhého?!!!! V žádném případě se nepřipouští chyby a obludnost dnešní konzumní společnosti může vyjít na povrch, nesmírně silný působivý dojem měl na mne tento zdařilý filmový pokus, děkuji za něj. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film me dost prekvapil, pustil sem ho vicemene z nudy, ale pak sem ho proste musel dokoukat do konce. Prakticky od zacatku se mi vybavil snimek Dog Day Afternoon, kterej funguje v podstate na podobnym principu a je o nekolik trid lepsi, ale ani Mesto silencu neni spatnej film. Dost me prevapil Travolta, kterej hral fakt perfektne a potesil me Alan Alda, ale jednoznacne nejlepsi je Dustin Hoffman, kterej se tvari, ze chce pro kazdyho to nejlepsi a chvilema to mozna fakt chce, ale vlasne mu jde jen o sebe a tak dava hezky rady Travoltovy. A do toho vseho desnej medialni rozruch. A to je zhruba vse, co film nabidne. Nic jinyho se tu nedeje, ale tentokrat to, aspon me, stacilo. Jen by me zajimalo, jak to Gavras vlastne zamejslel, ono to totiz funguje jak solidni thriller o moci medii, tak zaroven jak skoro az cerna komedie o vymasteny americky spolecnosti. Slusny 4*. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Koukám, že zas tady dost lidí píše, jaká je to příšerná nuda...nezajímavý děj...stěží za dva...podprůměrný až špatný...nudný a slabý...ap. ap....no tak to ani náhodou, je to přesně naopak, - děj je více než zajímavý, naopak velmi závažný a aktuální...a všechny ostatní výtky na adresu tohoto díla ihned padají pod stůl, jako že je to nudný...todle neměl být film pro pobavení, ale měl ukázat na jednom konkrétním případu vcelku závažné problémy...o tom, jak se to povedlo, si rozhodne každý po svém, a jak vidět, většinou to nikoho nezaujalo...ale to je vcelku nepodstatné, protože tento film svůj význam a cenu má...není to zkrátka film pro někoho, kdo se chce bavit něčim nenáročnym...pro mě osobně velmi závažný a i zdařilý film...ale jak je film jen o něčem trochu závažnějším, všichni se cíti skoro osobně dotčeni a uraženi, že se film snaží dělat něco víc než jen bavit...to vypovídá hodně o povrchnosti a klapkách na mozku mnoha diváků a společnosti obecně, která se prostě nechce znepokojovat a chce se hlavně jen bavit něčím nezávadným a neutrálním... ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Tržby v USA za první víkend: 4 649 742 dolarů (2194 kin). Náklady na výrobu: 50 milionů dolarů. (CrypzzXD)

Reklama

Reklama