Reklama

Reklama

Jsou stejně schopní a stejně posedlí. A stojí proti sobě... Lupič Neil McCauley se specializuje na akce, při kterých jde o velké peníze. Ať už připravuje přepadení pancéřového vozu nebo vyloupení banky, vždy se může opřít o spolehlivé spolupracovníky. Každý jeho zločin je pečlivě naplánovaný a provedený s dokonalou profesionalitou. Když McCauley připravuje svou poslední velkou loupež, po které se chystá na odpočinek, je mu už v patách policejní detektiv Vincent Hanna. Potíž je v tom, že Hanna je stejně schopný a stejně posedlý svou prací jako McCauley. Oba muži toho mají společného víc, než se na první pohled zdá: ani jednomu z nich to například v soukromí neklape. Vincentu Hannovi se hroutí už třetí manželství, McCauley pro jistotu nikdy s nikým nenavázal trvalý vztah. Oba by si vlastně mohli skvěle rozumět. Jenže stojí na opačných stranách zákona a jejich setkání nemůže skončit nijak jinak, než soubojem na život a na smrt… Režisér Michael Mann (Miami Vice, Lovec lidí, Poslední Mohykán) natočil strhující kriminální příběh, ve kterém se vedle akčních scén soustředil na podrobný popis toho, jak jeho hrdinové žijí v soukromí a jak své činy připravují. Při uvedení do kin se reklamní slogany zmiňovaly o tom, že se zde poprvé na plátně setkali dva z největších amerických herců Al Pacino a Robert De Niro. Pravda je, že oba předtím hráli ve filmu Kmotr II (1974), kde však neměli žádnou společnou scénu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 453)

Matty 

všechny recenze uživatele

Mannova neo-noirová elegie si přes svůj vizuální chlad udržuje punc velkých westernových duelů (finále na mne působilo hodně "leoneovsky"), oproti kterým ale odmítá třídit postavy na dobré a zlé. Není až tak podstatné, čím kdo vyplňuje svou existenci. Pacino i De Niro hrají profesionály, kteří si svou oddaností zvolenému řemeslu kompenzují neuspokojivé osobní životy. I když se film díky prostředí a celkovému ladění v paměti snadno usadí jako výhradně mužská záležitost, opakovaná zhlédnutí odhalují, že skutečnými pilíři životů obou mužů (a tudíž i vyprávění) jsou ženy, bez kterých by životy charismatických rivalů pozbyly významu. Bonusem k mnohovrstevnatému scénáři a prvotřídnímu hereckému obsazení je bezchybná rytmizace vyprávění, díky které vám film bude připadat mnohem akčnější, než by papírově měl být, obsahuje-li prakticky jedinou větší akční scénu (jež každopádně patří k tomu nejpřesvědčivějšímu z heist subžánru). 90% Zajímavé komentáře: tron, Falcor, novoten, genetique, Theraphosa, castor, vik, lennyd, TD ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Můžes si to tady rozdávat s mou ženou, když ona chce, můžeš sedět na jejím gauči, když to dovolí, ale nebudeš kurva čumět na mou televizi!" Člověk musí mít jasně srovnaný priority a to tady polda Vincent i zloděj Neil mají. Oba jsou sice mizerní partneři, ale houževnatí profíci a jejich souboj považuju za nejlepší ve svým oboru. Já při něm totiž upřímně fandím poldovi, aby chytil zloděje a zároveň zloději, aby prchnul poldovi a to se mi obvykle nestává. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Stokrát prověřené téma, formou i obsahem se vesměs přidržující zajetých kolejí bohatě stačí na to, aby nám nabídlo bezesporu jednu z hvězd ve svém oboru - filmech o soubojích "bankovních lupičů" s policajty. Díky charizmatům obou představitelů hlavních hrdinů si mohl film dovolit obě postavy takřka vyrovnat a smazat tak většinu hranic mezi "tím dobrým" a "tím zlým", což může být jen ku prospěchu věci. Proto si dovolím přirovnat oťukávací rozhovor De Nira s Al Pacinem snad i k tomu nejkrásnějšímu, jaký kdy byl na plátně předveden, totiž k tomu mezi donem Corleone a jeho synem Michaelem těsně před donovou smrtí. Ne že by byly tak podobné obsahem či významem, avšak celý rozhovor a především jeho protagonisté jsou tu zkrátka neodolatelní a podle mého názoru tento rozhovor zastiňuje všechna ostatní, třeba i mnohem více efektní, místa nádherně plynulého, gradujícího, napínavého a atmosferického filmu. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No teda cekal jsem, ze to bude lepsi, mel jsem vedet, ze Mann proste neni muj typ rezisera. Hereckejm vykonum neni co vytknout, vsichni se snazi, prekvapive i Kilmer, ale jesli je lepsi Al Pacino nebo Robert De Niro nedokazu rozhodnout. Pribeh sice nejak moc originalni neni, v podstate de jen o loupez a souboj poldy s lupicem, ale scenar je hodne propracovanej, takze vam nepride, ze ste neco na stejnej zpusob uz videly mockrat. Navic kdyz tu jsou vyborni herci. Jenze zase je tu ten problem, ze hlavni zapletka by vydala tak na 90 minut a pak by byl film bezchybnej, jenze Mann si proste neda pokoj a musi do filmu neustale cpat nejaky odbocky od hlavniho deje, ktery jedine zdrzujou, jako je napriklad Pacinova dcera, problemy s manzelkou, neverohodnej romanek De Nira s mladou holkou atd. Takze se nakonec film nafouknul do nemoznejch 170 minut. Navic se oba hlavni hrdinove setkaj az po 90 minutach. Cekal jsem trosku vic akce, ale ta co tam je, je vcelku dobra. A moc se mi nelibil zaver. Souboj to je peknej, ale pusobi to jako kdyby si tvurci rekli: "Dylka staci, ukoncime to, jeden chcipne." a the end, rozhodne sem cekal, ze zakonceni bude necim vyjimecny, ale bohuzel neni. A i kdyz vas nechaj az do konce na pochybach, kdo vyhraje, v podstate jsem to tusil, ale zaroven mi to bylo jedno. Bohuzel me film nedokazal udrzet po celou dobu v napeti a chvilkama me i dost nudil, takze davam jen 4*. Neni to vinou hercu nebo scenare, jen to proste tvurci prehnali s dylkou a Mannova rezie se spis zameruje na drama, nudi a nedokaze udelat nejakou dechberouci akci nebo napeti. No, ale na druhou stranu, kvalitni film to je a aspon se setkali dva velikani, ale rozhodne to neni nelitostny souboj. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Mistrovský, zcela jedinečný a dokonalý "Souboj titánů." Dva z nejlepších herců historie a nejgeniálnějších gangsteřů filmového plátna konečně spolu a zároveň proti sobě. Dva odlišní muži, v mnohém však zcela stejní. Cílevědomí, tvrdí a nelítostní, oba nejlepší v tom, co dělají, zcela oddaní své profesi, která je odcizuje od možných vztahů a způsobuje problémy v osobním životě, stojící proti sobě na opačných stranách zákona. Každý z nich však s respektem a úctou k osobě toho druhého. Nejspíš by byli perfektní parťáci a kámoši. Ovšem, kdyby jeden z nich nebyl zapálený polda a ten druhý drsný gangster. Společná konfrontace těchto "bossů" v kavárně je naprosto fenomenální, stejně jako závěr filmu s krásnou hudbou, který mě vždy dojme a "obdaří" slzami. ()

Galerie (171)

Zajímavosti (80)

  • Když se budete soustředit na muže za Vincentem Hannou (Al Pacino) v kavárně, tak postřehnete, že sedí střídavě u skleničky vína, hrnku s kávou a sklenice piva, a to v rozmezí pár minut. (don corleone)
  • Slavná scéna z restaurace, kde se vůbec poprvé potkají Vincent Hanna (Al Pacino) s Neilem McCauleym (Robert De Niro) společně na plátně, byla z velké části improvizací obou herců. Tvůrci ji navíc jeli naostro bez zkoušek, režisér Michael Mann pak oba herce snímal dvěma současně běžícími kamerami. (casyy)
  • Jon Voight přišel s vlastním nápadem, jak vylepšit svou postavu, a to tím, že si nasadí falešné zuby, aby zvýšil dojem sešlosti zločince Natea. Tato drobná změna však okamžitě vedla v Hollywoodu k řečem, že sám herec Voight už je poněkud sešlý a starý. (Hawaj)

Související novinky

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

Michael Mann plánuje remake korejského hitu

03.11.2023

Pro hollywoodské režisérské matadory evidentně není vysoký věk žádnou překážkou v další tvorbě filmových spektáklů. Své o tom ví osmdesátiletý Martin Scorsese (Zabijáci rozkvetlého měsíce, Casino),… (více)

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama