Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vyzbrojen názorem, že práva mají pouze lidé dbalí zákona, podepřeným smrtonosným koltem Magnum v podpažním pouzdře, vydává se inspektor Harry Callahan, zvaný Drsný Harry do pronásledování zločinců. Opět má problémy, tentokrát nejen s nadřízenými, kteří nesouhlasí s jeho drsnými vyšetřovacími metodami, ale také s mafií, která se ho rozhodla zlikvidovat poté, co je připravil o jednoho z bossů. Je uklizen do malého městečka, kde má vyšetřit brutální vraždu. Callahan se neochotně podvolí a odjede vraždu vyšetřit, pronásledován neúnavnou mafií, která mu nepřestává usilovat o život. Brzy dojde k dalším vraždám a Callahan se přes snahu místních policistů překazit jeho vyšetřování prokouše k pravdě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak jako předešlé díly nesly rysy typické pro akční filmy 70. let, tak je tento film násáklý osmdesátkami. Třeba typický motiv msty za smrt postavy, jejímž jediným účelem ve filmu bylo být pomstěna. Scénář sám o sobě působí jako zplácanina. Hlavní dějová linie, kdy se hrdinka mstí za na ní spáchané zločiny, by asi sama film neutáhla a tak je zde několik mafiánů, kteří pomáhají dodávat filmu tempo tím, že se Harryho pokouší oddělat, kdykoliv filmu dochází dech. Scény jsou to zábavné, téměř komické a tak film místy připomíná Muže z Acapulca. No a to, že že ti co dohromady splácali příběh a scénář, žádné velké hlavy nebyly jen dokládá místy opravdu tupý scénář. Zejména Harryho dialog s vrahyní v restauraci je jako od člověka nepolíbeného jinou literaturou, než je comics. Ale i přes tu spoustu vad film baví, protože například scény Harry přijde sám ve třech (Smith, Wesson a on) jsou prostě dobré. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vlna filmov, ktorú v zásade odštartovalo Prianie smrti s Charlesom Bronsonom v úlohe nekompromisného osamelého svojvoľného mstiteľa a čističa veľkomesta od zločincov najrôznejšieho druhu, vo verejnosti zarezonovala.  Iste, nekompromisné metódy pri vysporiadaní sa so zločinom používal aj inšpektor Harry Callahan vo filme Dona Siegela Dirty Harry, ale ten bol stále zapojený v oficiálnych štátnych štruktúrach potierania zločinu. Divákom sa zapáčila predstava vzatia spravodlivosti do vlastných rúk, pretože oficiálne štruktúry a najmä súdne pravidlá umožňujú až príliš časté vykĺznutie zločincov spravodlivému trestu. Všetky tieto zdanlivo odvážne filmy však od začiatku len slúžili oficiálnej americkej režimnej propagande. Tá zdôrazňovala, že podstatou kriminality sú pouličné gangy, sfetovaní a nezvládateľní hipíci, agresívni znásilňovači - jednoducho lumpovia spoločenskej spodiny, sociálneho dna. Ak sa s nimi vysporiadame guľkou do hlavy, všetko bude ok. Nenápadne sa tak, aspoň dočasne, odvrátila pozornosť od zločinov ekonomicko-politických.  Náhly úder v ničom nevybočuje z tohto trendu. Azda ho len posilňuje spojením oboch línií - samozvaná trestajúca obeť znásilnenia sa tu spája s policajtom, nerešpektujúcim príliš mäkké oficiálne pravidlá vyšetrovania. Samozrejme, že je to divácky príťažlivé, odpudivé typy agresívnych násilníkov tu kapú ako muchy po daždi (ulice sú hneď bezpečnejšie!). Navyše Clint Eastwood nie je vôbec hlúpy režisér a tak prináša vcelku pozerateľný príbeh. Nič to však nemení na tom, že ide len o ďalší z filmov, pritakávajúcich pravicovo anarchistickým myšlienkam o svojvoľnej tvrdej spravodlivosti voči tým, ktorí fyzicky ubližujú. Spravodlivosti, ktorá trestá fatálne, konkurenčne, bez snahy o akúkoľvek solidárnu nápravu voči zločincom, ktorí sa dali na krivé chodníky, často len z dôvodu vyrastania v neutešených sociálnych pomeroch. Tento aspekt tieto násilnicky pomstiteľské filmy zámerne ignorujú. Raz zlý - navždy zlý. A dobrý je, len ak je mŕtvy. ()

Reklama

ibeh 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování Násilníka se příliš nevydařilo. Nelíbila se mi režie ani herecké výkony. Nikdy jsem moc nesledovala akční snímky, no a tady je více nesmyslných akcí a vražd než zajímavé filmařiny. Clinta jsem jako herce nikdy moc nemusela, ale jeho režie bývají občas zajímavé. Poslední jsem viděla film Richard Jewell, který je opravdu vydařený. ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Už teď vím, že mi budou středeční pozdní večery s Dirty Harrym chybět. Počtvrté a pořád mě to baví:-)) Nejvíc se mi na té sérii líbí, že s každým dílem přijde na svou dobu v podstatě originální zápletka (nejméně originální byla paradoxně jednička, ale ta zase měla nepřekonatelnou atmosféru). Navíc ani tady nechybí bombové hlášky, jako bonus je tu tentokrát i mimořádně odporný pejsánek. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Předposlední díl série Drsného Harryho a už se pomalu blíží čas jeho odpočinku. Je to škoda, protože Suddent Impact nenabízí zrovna blbý příběh, ale jeho podání je daleko za očekáváním. Finální až westernovský příběh Eastwooda už tak moc nezachrání. Kdo neviděl v mládí, dneska pohrdne. Ani hlášky (snad kromě restaurace?) nejsou dobré a nostalgie nezachrání vše. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (12)

  • Eastwood se rozhodl, že pokud bude mít kvalitní scénář, film sám natočí. (ClintEastwood)
  • I přes úspěch předchozího dílu z roku 1976 Eastwood několikrát uvedl, že postava detektiva Callahana je už vyčerpána, na začátku osmdesátých let však diváci chtěli další díl a v hlavní roli opět vidět Clinta Eastwooda. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama