Reklama

Reklama

Záhada Blair Witch

  • USA The Blair Witch Project (více)
Trailer
Horor / Mysteriózní
USA, 1999, 81 min (Special Edition: 86 min, Alternativní 78 min)

VOD (1)

V říjnu 1994 se záhadně ztratili v lesích poblíž Burkitsville v Marylandu tři studenti při práci na dokumentárním filmu. O rok později byl nalezen materiál, který natočili... Mystifikační horor o tajemné kanibalistické příšeře, který zaznamenal mimořádný komerční úspěch, stál pouhých 25 tisíc dolarů, přičemž utržil přes 240 milionů dolarů. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 382)

Faidra 

všechny recenze uživatele

Phileasi Foggovi vynesla sázka balík liber a indickou krasavici. Mně sázka zkrátila život minimálně o dva roky. Je to už nějaký čas, takže se směle přiznám k jedné z mnoha mou osobou spáchaných hovězin. Dlouho poté, co příběh zbloudilých studentů oběhl kina, aniž jsem ho zaregistrovala, jsem trávila víkend na chatě s partou podobně švihlých přátel. Dlouhý večer přímo nabádal k nějaké nepředloženosti a netrvalo dlouho a čísi třikrát prokletá ruka se natáhla po disku se ZBW. Předem navrčená ("nechápu, co na hororech může lidi tak děsit, dneska každej nechává po celým baráku rozsvíceno, sotva venku praskne větvička") jsem se připojila. Doběhly titulky a rozhostilo se ticho. Po chvíli kamarád povídá: "Lidi, jsem zvědavej, kdo by teď dokázal dojít pro pivo." Na vysvětlenou: do hospody to bylo dva kilometry lesem. Hádejte třikrát, který magor opovržlivě prohlásil něco o srabech a zvedl se s tím, že pro zlatý mok teda zaskočí, když pánové tvorstva mají v kalhotách. Sázka byla uzavřena a já jsem pevným krokem vykročila do tmy. Na kraji lesa krok zakolísal. Po dalších pár metrech klopýtl. Mozek nařídil kroku, ať se srovná, tepu, ať se zklidní, a zubům, ať přestanou cvakat. Krok, tep a zuby sdělily mozku, co jim může, nicméně mozek dělal co mohl, aby udržel tělo v pohybu a přesvědčil ho, že všechny zvuky má na svědomí vítr nebo malá zvířátka. Dohnal rozklepané tělo až k občerstvovacímu zařízení, kde se mě hospodský starostlivě zeptal, zda mi něco není. Nepřesvědčivě jsem zamumlala něco o nastupující chřipce, "v týhle době je toho všude plno" (byl červenec) a k pivu mi byla přihozena slivovice ("to vás postaví na nohy"). Postavit na nohy jsem potřebovala jak sůl, když po sto krocích zpáteční cesty něco zavrzalo vedle mě. Div jsem si nevyrazila lahvemi zuby a znatelně jsem zrychlila. Po další zhruba stovce mi těsně před nosem vzlétl rozespalý pták. Nadále jsem už kroky nepočítala, v tom poklusu to ostatně ani nešlo. Když po mé levici něco dutě zahoukalo a poté se ozvalo praskání větví, povolilo mé chatrné sebeovládání definitivně a zbytek cesty jsem zvládla tempem, které předčilo všechny medailové výkony Marion Jonesové. Osazenstvo chaty, vyhlížející můj návrat z oken, se nestačilo divit, když jsem dveře spíš vyrazila, než jimi prošla, hodila nákup do plenéru a vrhla se do nejbližší mužské náruče pramálo se starajíc, zda je to ta, do které patřím, s následujícím sofistikovaným projevem: "J-j-já už t-tam n-n-nikdy n-nejdu!" Ano, moji milí - tohle dokáže strach. Tohle dokáže Blair Witch. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Asi takhle - když jsem odcházel z kina, říkal jsem si "Ježiši,to bylo skvělý!" No, s odstupem času (asi tak hodinku) mě můj pocit skvělého filmového zážitku přešel. Nevím přesně proč, ale je to tak... Atmosféra nebyla vůbec špatná, pak mi ale došlo, že ji vyvolávaly především reakce zaplněného sálu a já se nechával chvilkami strhnout.. .Ale osobně mě to nedostalo... Proto musím snížit své původní hodnocení z **** na konečné ***. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Skutecne originalni (ani ne tak tematem jako zpracovanim) a misty docela strasidelnej horor. Ze zacatku jsem si sice nemoh zvyknout na styl filmu - rozklepana kamera, amaterske provedeni, ale nakonec sem si zvyk a prislo mi to jako dobrej napad. Co me ale nehorazne sralo byl otravnej komentar ty holky, furt neco kecala, takze sem ji nakonec pral aby zhebla. Hodne dobrej je "soundtrack", absenci hudby plne vynahrazujou zvuky lesa, vykriky trech hlavnich postav, a sem tam nejake zasusteni. Tady je videt, ze dobrej horor se obejde bez nejakejch gore efektu. Akorat skoda konce, furt jsem cekal nejaky husty vyvrcholeni, kdyz dosli do domu tak to na to i vypadalo, jenze nakonec mi to prislo jako usekly. Ale i pres tech nekolik vytek to je vybornej horor. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez .. Dokonale promyšlený marketing zabral a reklamní fáma, že se jedná o nalezený studentský dokument se nejen dostal téměř ke každému, ale mnohé také vytáhl do kina. Byl jsem jedním z nich a pamatuji si, jak na nás všechny tento snímek zapůsobil. Někteří poté odmítali chodit do lesa apod. Blair Witch Project zapůsobil i na mne a to je co říct, protože neholduji klasickému hororu. Tady byly ovšem strach a nervozita navozovány zcela jinou formou a dlužno říci, že velice nápaditou. Amatérská roztřesená kamera, špatný obraz, žádná hudba, jen zvuky a rozhovory protagonistů. K opravdové dokonalosti překáží jen fakt, že je to film. Sice zatraceně originální, inovativní a velice působivý, přesto jen (naštěstí) film. Než jsem si tento fakt z medii potvrdil, což bylo až několik dnů po inkriminované návštěvě kina, ležel mi snímek v hlavě a jakýkoliv výlet do lesa mne opravdu nelákal ještě o něco déle!.. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez | Hudba: - | Produkcia: Robin Cowiem Gregg Hale | Distribúcia: Artisan Entertainment | Štúdio: Haxan Films | Rozpočet: 22,500 $ | Tržby: 248,639,099 $ || Dôvodom môjho nízkého hodnotenia je fakt, že som sa k tomuto projektu dostal až v roku 2013, v dobe, keď som už videl vylepšené verzie dokumentárneho štýlu ztvárnenia. Klenoty žánru ako Paranormal Activity a hlavne Rec boli pre mňa natoľko silnými zážitkami, že mi Blair Witch Project prišiel ako neslaný, nemastný počin bez akéhokoľvek viditeľného alebo čo len skutočne počuteľného zla. Jediný dôvod, prečo som vďačný za tento film je fakt, že stvoril nový subžáner, bez ktorého si dnes horor neviem predstaviť. Pechom pre mňa bolo zlé načasovanie. Pred desiatimi rokmy by som z toho bol určite odvarený, jak niektorý štyr-päť hviezdičkový naokolo. 18% | Blu-Ray, THX, EN DTS | ()

Galerie (46)

Zajímavosti (84)

  • Dům na konci filmu patří asistentovi produkce, který natočil několik úvodních záběrů filmu. Tento dům později figuroval i v klipu skandinávské rockové skupiny HIM And Love Said No (2004). (kriplozoik)
  • Představitelé tří hlavních rolí si zprvu mysleli, že použitá mytologie je skutečná. Až po natočení filmu jim bylo řečeno, že si ji tvůrci celou vymysleli. (duklak2)
  • Detailný záber tváre Heather Donahue, keď nahrávala svoje rozlúčkové video, bol neúmyselný. Donahue plánovala mať celú tvár v ráme, ale priblížila kameru až príliš. Režiséri Daniel MyrickEduardo Sánchez si však mysleli, že (dnes už slávna) "kontaktná scéna" filmu pridá na realizme a tak záber ponechali. (WalterIK7)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Emmerich a „skromná sci-fi“?

Emmerich a „skromná sci-fi“?

02.11.2010

Zní to jako dvě neslučitelné věci, ale Roland to asi myslí vážně. Momentálně dolaďuje svůj záhadný projekt Anonymous, který má být „historickým thrillerem o tom, kdo doopravdy napsal Shakespearovy… (více)

Paranormální příběh jednoho filmu?

Paranormální příběh jednoho filmu?

22.09.2009

Horor Paranormal Activity se očividně pokouší navázat na úspěch nízkorozpočtových hitů typu Záhada Blair Witch, Saw či aktuální District 9. Jak? Promyšlenou kampaní, která buduje mýtus… (více)

Reklama

Reklama