Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rudy má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jeho chudá rodina si ho tam ale nemůže dovolit poslat a kvůli mizernému prospěchu ho na školu nepřijmou. Díky tvrdé práci se však Rudymu nakonec jeho sen splní. Rudy (Sean Astin), který vyrostl v katolické dělnické rodině v illinoiském městečku Joliet na počátku šedesátých let, má jediné přání - dostat se do fotbalového mužstva univerzity Notre Dame. Jenže jeho nevysoká postava, nedostatek atletických schopností a mizerné známky zaviní, že otec (Ned Beatty), učitelé, trenéři a dokonce i jeho přátelé mladíka zrazují od snů o fotbalové kariéře. Rudyho touha je ale silnější než zdravý rozum a chlapec si i navzdory otcovým radám dál stojí za svým. Vydává se autobusem do města South Bend, kde mu v boji se zdánlivě nepřekonatelnými překážkami pomáhají přátelský kněz (Robert Prosky) a nevrlý, ale dobrosrdečný správce (Charles S. Dutton). Film Bourák, který byl inspirován skutečnými událostmi, přesahuje hranice sportovního žánru a vypráví velmi inspirativní příběh o síle odhodlání a houževnatosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (81)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Pri športových príbehoch je dopredu jasné, ako skončia. Úlohou režiséra je v tomto prípade navodiť takú atmosféru, aby sa divák čo najviac namotal na hrdinu. Musí vytvoriť dojem, že hrdina to mal v živote ťažké, a aj napriek tomu to niekam dosiahol. Táto atmosféra sa dá dosiahnuť príbehom, hercami a hudbou. Rudy má z každej z týchto komodít trochu. Príbeh je jasný, strastiplná cesta za snom. Hudba je úžasná a v spolupráci s príbehom tlačí slzy do očí. Najslabšie ohnivko je tu však samotný Rudy. Ani nie tak on ako Sean Astin. Malý nielen postavou, ale aj herectvom. Možno je to mojím nepochopením samotného amerického futbalu, možno je to mojou nechuťou k americkej športom posadnutej kultúre, ale film ma vôbec neoslovil. Čistý priemer plus obligátna hviezda navyše za skutočný príbeh. ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

"RUDY! RUDY! RUDY! RUDY!" Skandoval jsem na konci s celým stadionem. Každý máme své sny, ale jen stěží o ně někdo usiluje tak, jako Rudy, který si chce zahrát za klub amerického fotbalu v Notre Dame, ale ze všech stran slyší, že to není možné. Skvělý děj, který mě naprosto vtáhl a prožíval jsem ho od začátku do konce. ()

Reklama

Jamal 

všechny recenze uživatele

Sportovní film, který okouzlí a vrcholí úpně něčím jiným než ostatní sportovní filmy a v něm je právě to osobité a nezaměnitelné kouzlo. Film, ve kterém hrdina Rudy není zrovna nejlepším fotbalistou, neuhraje ve hře ani bod, ale je usilovnější než všichni ostatní. A tak mu v posledním zápase asi na dvacet vteřin je dovoleno hrát za „ nejlepší tým “ za Notre Dam. A to je pro něj životní vrchol, kvůli kterému tak dřel. ()

Dawon 

všechny recenze uživatele

Příběh kluka, který si jde za svým snem přes všechny překážky, které mu život hází pod nohy. Čím se ale Rudy od ostatních liší je, že jeho snem není být nejlepší, nejsou to trofeje a není to ani sláva. Jediné po čem celý život touží je stát se součástí týmu. A díky své zarputilosti a vytrvalosti se dostane nejen do týmu, ale taky nám pod kůži. Další z mnoha sportovních filmů, který se svým bratříčkům na první pohled v lecčem podobá, a přesto je vlastně úplně jiný. A jako bonus si člověk taky uvědomí, proč byl Sean Astin tak skvělá volba na roli hobita :-) ()

ElChe26 

všechny recenze uživatele

Atypický sportovní film o cestě za jedním velkým snem, obrovským srdcem nahrazující talent i svaly. Rudy se podle mě vymyká žánrovým kolegům tím, že postrádá tradiční sportovní klišé a stereotypy. Jak říká Rocky Balboa v posledním díle série: "život není o tom, kolik ran dokážeš rozdat, ale kolik jich dokážeš přijmout." Rudy je toho důkazem. :) ()

Galerie (38)

Zajímavosti (14)

  • Od roku 1975 nebyl žádný jiný hráč Notre Dame vynášen ze hřiště na ramenou. (boul)
  • Ve scénách ze zápasu, kdy hraje Rudy (Sean Astin), jsou na dresech hráčů jména herců a členů štábu. (Herr_Flick)
  • Davové scény při Rudyho (Sean Astin) závěrečném zápase byly natočeny během poločasu skutečného utkání mezi Notre Dame a Boston College z roku 1992. (Herr_Flick)

Reklama

Reklama