Reklama

Reklama

Podivínský student rekonstruuje veterána Plymouth Fury z roku 1958 – ale jakmile sedne za volant, jeho sebevědomí se promění v šílenou bezohlednost. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (187)

Shaqualyck 

všechny recenze uživatele

Z lásky k motoru zkrátka člověk klidně odpustí své dvoustopé oplechované krásce i nějakou tu vraždičku… Symbióza Carpenter & King ukázala se býti velice šťastnou. Tempo i atmoška šlapou na jedničku a hercům přesvědčivě kraluje Keith Gordon coby lehce mizantropní fetišista, jenž se díky svému autíčku postupně zbavuje nejen nálepky uťápnutého školního ňoumy, ale také darebných spoluobčanů, se kterými má nevyřízené účty. Zkrátka parádní popkulturní zářez, který lze vnímat jako reklamu na povinné ručení stejně dobře jako staronovou noční můru dnes již bývalých šéfů General Motors :-) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Carpenterovu Christinu můžete brát buď jako nezaujatý divák, nebo jako zaujatý čtenář. Já se rozhodla zůstat s názory a dojmy někde na pomezí. Knihu jsem přečetla během Vánočních svátků a moc se mi líbila. King zde opět dokazuje, jak mistrovsky dokáže vytvářet své charaktery, rozvíjet je, popisovat jejich myšlenky, pocity a vztahy. Oproti knize je zde pár skutečností, které mi ve filmu docela chyběly. 1. Hlavní postava v knize je Ronald LeBay, zajímalo by mě, proč se rozhodl Carpenter zaměnit jména a ve filmu z něj udělat George LeBaye, tedy jeho bratra, který sám v románu hraje důležitou roli, nějak mi to nedávalo smysl. 2. Vztah Dennise a Leighy zůstal oproti knize pouze v přátelské rovině a žádný milostný vztah spolu neměli. 3. Jeden z důvodů, co dělá příběh tak skvělým, je ta sněhová nadílka a kalamita, která v příběhu nastane, dodává tu správnou "zasněženi" atmosféru. Ve filmu se musíme spokojit pouze s mokrými ulicemi a lehkým deštíkem. 4. Oproti knize je obsáhlý a rozvedený příběh převeden do jednoduché filmové verze, která vlastně ukazuje Christinin zrod a její nadpřirozenou existenci v jiném světle. A nyní k filmu. Když jsem hned v úvodu uslyšela pecku "Bad To The Bone", kterou jsem až doteď měla spojenou s nezničitelným Terminátorem, řekla jsem si, že by to mohlo i stát za to. Christina je nádherná a mnohým jistě neujde její podobnost s Carrie. Obdařena smrtící silou, zostuzena, pokořena a prahnoucí po pomstě. Obsazení je výborné, John Stockwell coby Dennis vypadá tak, jak bych si ho i dokázala představit, ale Keith Gordon coby Arnie, je parádní. Vůbec tu není tak ošklivý, s obličejem plným akné, jak ho King popisuje, dokonce mi přišel hezký, až shodil brejle. Jeho přerod z outsidera v machra, který má nablýskanou, nebezpečnou, nezranitelnou holku, co dokáže zázraky, je skvělý. Scéna, kdy promlouvá k rozmlácené Christině, je dokonalá a bylo mi ho tu líto. A když poté následuje "Show me" scéna, za doprovodu songu The Viscounts - Harlem Nocturne, mrazilo mě z té dokonalosti. That scene is freaking awesome!:) A stejně jako v The Fog a Halloweenu, i zde projevuje John Carpenter svůj talent pro skládání fenomenálních hororových melodií. Christine rozhodně patří mezi ty vydařené filmové adaptace Kingových děl. ()

Reklama

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

John Carpenter i Stephen King sú tvorcovia, ktorí majú na konte geniálne kúsky i totálne sračky. Christine sa blíži skôr k tej druhej kategórii. Jediné svetlé okamihy sú, keď sa v nočnej tme zasvietia svetlá na aute a začne hrať pípajúca carpenterovská hudba. Zvyšok je až k neuvereniu blbý. Od strašných hereckých výkonov (Keith Gordon!), nezmyselného scenára (prerod hlavného hrdinu je úplne absurdný a nepochopiteľný, niet odpovedí na otázky, prečo je auto také, aké je a prečo pri ňom každý zblbne...) až po donebavolajúce kraviny (od jednej scény hlavný hrdina nenosí okuliare a ešte pár minút predtým bez nich nevidel). To by aj bolo zábavné, ak by to nebol celý obsah filmu. Tých 10-15 minút akcie, krvi a vraždiaceho auta nestačí. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Skvělý Carpenter, dle skvělého Kinga. A navrch, se skvělou tradiční Carpenterovskou hudbou. Nejgeniálnější na tomto počinu je to, že i když je to adaptace Kinga, tak tento film je čistokrevnou Carpenterovkou a vůbec to nevadí. Bylo by ovšem velmi zajímavé, jak by vypadala tv verze (např.) od samotného autora. Něco jako Shining z 97. Jj, to ještě pan Král a Tesař, těžce váleli. Hudba 300% Geniální film...geniální kniha. Tož tak. P.s. ten debilní popisek od netflixu je fakt úlet. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Náhodou ta automatická regenerace, to by byla věc. Film s velkým potenciálem, ale daleko od limitů. Nelíbilo se, že z Arnieho udělali magora aniž by líp propojili vražednost auta s jeho majitelem. A vůbec to nemělo atmosféru, kterou to mít mohlo (stará hala, útok na benzínce, finále s Caterpillarem). Nápad, hudba, technické triky dost dobré. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (31)

  • Filmování přežila čtyři auta. Tři byla po natočení filmu prodána sběratelům, čtvrté bylo ve zbědovaném stavu určeno k sešrotování, ovšem i to se jednomu nadšenci povedlo zachránit a nyní je po zrestaurování ve výborné kondici. (Stejšn)
  • Do role Arnieho Cunninghama byl zvažován Scott Baio. Nakonec ji získal Keith Gordon. (Chatterer)
  • Christine zamkne Leigh (Alexandra Paul) uvnitř pomocí zamykacího kolíku. Nicméně Plymouth Fury 1958 neměl zamykací kolíky, zamykání vyžadovalo stisknout dveřní kliku směrem dopředu, opačným směrem se dveře otevřely. (SeanBean)

Související novinky

Horor Christine se dočká remaku

Horor Christine se dočká remaku

10.06.2021

Režisér a televizní tvůrce Bryan Fuller (Hannibal, Američtí bohové) si chystá svůj celovečerní debut. Místo spekulovaného Star Treku jím však nakonec bude adaptace kultovního hororu Stephena Kinga… (více)

Reklama

Reklama