Reklama

Reklama

Úplné bezvětří

Trailer

Obsahy(1)

Thriller podle románu Charlese Williamse se odehrává v Tichém oceánu a téměř celý na jedné lodi. John a jeho žena Rae chtějí strávit nějaký čas sami, daleko od lidí. Avšak jejich samotu nečekaně naruší trosečník, kterého zachrání. (NFA)

Videa (1)

Trailer

Recenze (200)

choze 

všechny recenze uživatele

Neskutečné, co tehdejší australský televizák Phillip Noyce dokázal se třemi lidmi a dvěma loděmi. Čistě napsaný a natočený komorní thriller vznikl v produkci jiného Australana, který uspěl v Hollywoodu, George Millera, podle scénáře Terry Hayese (ŠÍLENÝ MAX 2 a 3, ODPLATA, VERTICAL LIMIT, Z PEKLA) vycházejícího z novely Dead Calm Charlese Williamse z roku 1963, kterou už v letech 1967-69 roztočil, ale nedokončil Orson Welles. Billy Zane exceluje jako psychopat, který se chce přátelit se ženou, která má zatraceně dobré důvody ho k smrti nenávidět a bát se ho (a přesto ho nechá pro potřeby filmu žít mnohem déle než by to učinil divák). Úspěch filmu vystřelil Noyceho k Jacku Ryanovi, Kidman k Oscarovi, Neilla k dinosaurům a Zanea k Titanicu. Podobný, ale zajímavěji scenáristicky uchopený námět má Autostop Rosso Sangue. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dvadsiateho mája. Úplne bezvetrie. Uvideli sme škuner. Názov neznámy.“ Úplne bezvetrie radíme do "novej austrálskej vlny" pozostávajúcej z filmov austrálskych hercov, režisérov, producentov a scenáristov, ktorí v 80. rokoch po prekonaní rôznych problémov v Austrálii (uzákonenie systému, ktorý umožňoval miestnym filmárom riadne zbohatnúť na nakrúcaní bez ohľadu na to, čo resp. akej kvality, či skôr nekvality, vznikne) začali natáčať úspešné hity. Touto vlnou dokázali, že hoci najmenší svetadiel na svete nerobí ročne sto filmov, tak ak už niečo predsa len vytvorí, stojí to väčšinou zato. Úplne bezvetrie je miestami až majstrovský, fakt poriadne nechutne vyhrotený psychotriler s extra nádherne jednoduchou, ale práve preto perfektne fungujúcou zápletkou. S jej použitím a s použitím len troch hercov (a jedného psa) a monumentálnej hudby vytvoril režisér psychologický triler s množstvom pamätných okamihov (znásilnenie, video, svetlica, veslovanie). V tom období boli podobné filmy o psychopatických stfalkeroch, ohrozujúcich pár/rodinu/jednotlivca, veľmi obľúbené (Stopár, Psychopat zo San Francisca, séria Otčim, Spolubývajúca, nový Mys hrôzy). ()

Reklama

cariada 

všechny recenze uživatele

Název filmu je dost závádějící, nebot o žádné bezvětří se tam nejedná ba naopak je tam i pěkná bouře. Čekal jsem od toho víc, ale i tak to nebylo špatné, ale mohli mnohem víc tlačit na pilu, zvlášt konec byl tak strašně předvydatelný, že jsem jen čekal odkud vyskočí to ani jinak být nemohlo. ps-chudák pes ten musel trpět mořskou nemocí. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Velmi napínavý thriller, který by se dal rozdělit na dvě půle, kdy každá bude mít velmi rozdílné hodnocení. První půlka, a možná i trochu víc, napětím nešetří, velmi dobře pracuje s izolovaným prostředím, v němž se hlavní postavy pohybují a velký spoleh je na Nicole Kidman i Sama Neilla. Horší už je to s Billym Zanem, který od začátku své herecké umění nedokáže krotit a přehrává více, než by bylo zdrávo a dost kazí dojem z vypětí, kterým si hlavní postavy projdou. A jelikož se nepovedlo ani samotné finále, kleslo moje úvodní nadšené hodnocení až na... 65% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Návrat  po letech k slavnému thrilleru a jsem trochu na rozpacích. Plusem je rozhodně sexy mladičká a skvěle hrající Kidmanová a o slibované napětí tu opravdu není nouze, de facto jedna napínavá scéna střídá druhou. Ale ten scénář (nebo námět?) je jedním slovem bezradný. Nepochopitelné či spíš hloupé jednání hlavních hrdinů, které okatě připravuje právě ony jinak napínavé scény, Billy Zane je pak přes veškerou snahu nepřesvědčivý a trochu děsivým psychopatem se stává až v samotném závěru. Paradoxně nejlepší scény na diváka čekají se Samem Neillem a jeho survivalovými hrátkami na druhé lodi, škoda, že nedojde i na žraloky.  Vystřeluju tři světlice... ()

Galerie (43)

Zajímavosti (18)

  • Natáčalo sa 14 týždňov vo Whitesunday Passage, Veľký bariérový útes, Austrália. (Danny88)
  • Film je založen na stejnojmeném románu od Charlese Williamse. (Chatterer)
  • Denník The New York Times film označil za jeden z 1000 najlepších filmov, aké boli kedy natočené. (Arsenal83)

Související novinky

Návrat krvavého kapitána

Návrat krvavého kapitána

25.07.2008

Captain Blood z roku 1935 je snad největší klasikou pirátského žánru. Na kapitánském můstku tehdejší megahvězda Errol Flynn, u kormidla pozdější tvůrce Michael Curtiz, na vlajce zlatem vyšitý nápis… (více)

Reklama

Reklama