Reklama

Reklama

Saw: Hra o přežití

  • USA Saw (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Krvavá hra s pravidly ostrými jako pila... Ve špinavé sklepní umývárně se proberou z bezvědomí dva muži, fotograf Adam a doktor Lawrence Gordon. Oba jsou připoutaní okovy k potrubí a nemají tušení, jak se zde ocitli. Mezi nimi leží muž s prostřelenou hlavou. Z magnetofonových pásek, které u sebe najdou, se muži dozvědí, že se stali oběťmi sadistického maniaka, zvaného Skládačkový vrah. Jeho specialitou je vhánět nic netušící lidi do důmyslných pastí, z nichž zpravidla není úniku. Každá z nich však má svůj skrytý význam. Oběti se vlastně ocitají v krvavém očistci, a jen málokoho čeká vykoupení. Pro Adama a Lawrence platí v této smrtící hře pravidlo, že místnost opustí živý jen jeden z nich... Psychothriller, který si libuje v rafinovaných krvavých nástrahách, natočil jako svůj debut režisér James Wan ve spolupráci s hercem a scenáristou Leighem Whannellem. Nízkorozpočtový snímek se stal senzací na festivalu Sundance v roce 2004. Kromě šokujících výjevů totiž nabídl i to nejlepší, čím se vyznačovaly podobné snímky z poslední doby, zejména thriller Sedm, horory typu Cela a Kostka, ale i nesčetné počítačové hry s dobrodružnou tematikou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 362)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Charlie Clouser: 1. Sturm - Front Line Assembly [6:07] ,2. Hello, Adam [3:57] ,3. Bite The Hand That Bleeds - Fear Factory [4:01] ,4. Last I Heard... [4:40] ,5. Action - Enemy [3:43] ,6. Reverse Beartrap [4:47] ,7. You Make Feel So Dead - Pitbull Daycare [3:49] ,8. X Marks the Spot [4:34] ,9. Wonderful World - Psycho Pomps [5:00] ,10. Cigarette [3:07] ,11. We're Out of Time [3:48] ,12. F**k This S*!t [4:09] ,13. Hello Zepp [3:00] ,14. Zepp Overature [2:38], ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Gratuluji ti, stále žiješ. Většina lidí si neváží života. Ale ty ano. Už ano." Vždycky jsem se považoval za hravýho týpka, ale nemusím hrát všechno. Nicméně musím konstatovat, že tvůrce reality show s názvem "Začni si vážit svýho života" je velmi veselej chlapík. Obětavě ve svým volným čase vymýšlí zábavný hry pro lidi, kteří svým životem mrhají a jejich počínání pak se zájmem sleduje z první řady. Jeho scénáře samozřejmě nepostrádají jistou dávku sadismu, což je důvod mojí absence ve hře, ale přijmu-li obecně uznávanou tezi, že kdo si hraje, nezlobí, tak mi z toho vychází jen nevinný hobby. A i když se v krvi koupu jen nerad, tak tady jsem si to užil. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

"Většina lidí není vděčná za to, že žijí. Ale vy ne. Už ne." Levný thriller postavený na zajímavém nápadu, s místy snaživým vizuálem a ikonickým hudebním motivem podmazávajícím závěrečnou vysvětlovačku, ale také s povrchními postavami, nic moc hereckými výkony a částečně odhadnutelnou a částečně absurdní pointou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Drtivá většina filmů z této oblasti se nepohybuje ani tak v béčkové jako spíš céčkové kategorie a má žalostně poloamatérský charakter. Saw z této produkce výrazně vybočuje svou profesionalitou a je v současnosti faktickým vrcholem žánru. Poměrně rafinovaný scénář, profesionální režie, střih, kamera a herecké výkony, které nevyvolávají pohrdavé úsměšky. Spolu s hororovou atmosférou, silně naturalistickými záběry a efektním závěrem tvoří dokonalý koktejl pro to, aby se Saw stal diváckým hitem. Na druhé straně scénář není natolik propracovaný, aby se dokázal vyhnout nelogičnostem a některým klišé. Střih místy připomíná videoklipovou produkci a flashbacky pouze zdržují. Celkový dojem: 60 %. Pokračování tohoto snímku už postrádala originalitu své předlohy a jsou pouhým ždímáním peněz z kapes diváků. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tohle je špička mezi současnými horory a jeden z nejlepších hororů co jsem kdy viděl. Výborný scénář. Skvělá gradující atmosféra. Vynikající závěr, který jsem opravdu nečekal! A když vezmeme v potaz, že film stál směšných 1,2 miliónu dolarů, tak výsledek je neuvěřitelný. Jasných pět hvězdiček za jeden z nejlepších hororů poslední doby..... ()

Galerie (72)

Zajímavosti (98)

  • James Wan si prý pro roli Amandy vybral herečku Shawnee Smith, protože byl do ní od svých mladých let platonicky zamilovaný. Nemohl uvěřit tomu, když roli skutečně přijala. (don corleone)
  • Původně měl jít film rovnou do video distribuce, ale po pozitivních ohlasech na testovací projekci se studio rozhodlo nasadit ho do kin. (don corleone)

Související novinky

Příští rok dorazí jedenácté Saw

Příští rok dorazí jedenácté Saw

12.12.2023

Studio Lionsgate na nic nečekalo. Desáté Saw se sotva ohřálo v kinech a už na sociálních sítích vyskakuje informace o tom, že jedenáctý přírůstek do této série dorazí již příští rok, a to konkrétně… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (více)

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

Resident Evil čeká 6 dalších filmů

25.05.2017

Zatímco v Hollywoodu finančně selhává jedna herní adaptace za druhou (Need for Speed, Warcraft, Assassin's Creed...), Resident Evil to letos s klidem dotáhnul k šestému dílu. Paul W. S. Anderson ho… (více)

Reklama

Reklama