Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 1965 Don Haskins dostává příležitost trénovat tým Texas Western. Ten ale za moc nestojí, a proto nabírá nové hráče. Šokující je, že se jedná o hochy černé pleti. Na prvním tréninku Haskins stanoví přísná pravidla. Na konci jeho tréninkového soustředění je v týmu 5 bílých a 7 černých hráčů. Tým čeká nelehká sezóna, protože rasová segregace je v lidech stále silně zakotvena. Přes všechny problémy se tým dostává na čtvrté místo celostátního žebříčku. Celková rozladěnost z rasových narážek mužstvo začíná narušovat a v zápase sezóny o první místo prohrávají. Trenér cítí, že ztrácejí jiskru a touhu po vítězství. A tak se jim snaží připomenout, proč jsou tady. Zabere to a tým se semkne. V sezoně končí s 23 vítězstvími a jedinou prohrou. Následně v play off postoupí do finále, kde se mají utkat s týmem bílých hráčů. Haskins se rozhodne riskovat a základní tým pro finále složí jen z hráčů černé pleti, kteří navzdory všemu vyhrají titul v turnaji NCAA. (TV Fanda)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (117)

Fr 

všechny recenze uživatele

ČASY SE MĚNÍ….(podle skutečné události).. Sportovní film, který se drží jasného schématu: sehnat hráče (nejsou prachy) – potrénovat (chceš/nechceš) – zápasy (vyhráváme) – finále (překvapení!). Pokud máte sportovního ducha a líbí se vám ta (100x omílaná) cesta k úspěchu, jistě budete spokojeni. Ovšem těmto chlapcům nestojí v cestě ani tak ostatní týmy, nýbrž rasistické předsudky (,,Chci abys šel hrát do Texasu!“ ,,Do Texasu? Nezlynčují mě?“). A tak hrají o něco víc, než jen o šampionát! A to je asi ten největší důvod k tomu, aby jste jim drželi palce. Vždyť jde přeci jen o NEJVĚTŠÍ SPORTOVNÍ VÍTĚZSTVÍ A NEJVÝZNAMNĚJŠÍ ZÁPAS V HISTORII UNIVERZITNÍHO BASKETBALU!. A je jedno, jaký má finále výsledek! Takže: rozhodně to není nejlepší sportovní film. Solidní příběh však udrží napětí až do konce. PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE *** NAPĚTÍ *** Co uvidíme (možná) příště? A co u nás? Máme svoje VELKÉ VÍTĚZSTVÍ? Je jím zrušení 30ti korunového poplatku u doktora? Natočí o tom někdo film? Nebo jen někdo dostane zase facku? ()

cab 

všechny recenze uživatele

Trnita cesta odvazneho tymu Texas Western za vitezstvymi v severoamerickem vysokoskolskem basketu v polovine 60.let minuleho stoleti je zapricinena sestavou zahajovaci petky. Proc? Protoze jsou v ni sami afroamericane a ti se prece nemaji michat mezi "normalni lidi". A to si nekteri dovoli tvrdit, ze rasismus v USA nebyl v takove mire, jak v jinych statech sveta. Pche...70% ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ťažko si dnes predstaviť americké basketbalové súťaže bez černocha v tíme. Lepšie povedané, ktorý tím ho nemá, nemá šancu ani vyhrať. A to ani nie pred pol storočím to bolo bežné. Podobné filmy ale majú o čom hovoriť, škoda, že nebolo toho vypovedané viac, čo sa týka životných osudov a rasistických narážok. To bola predsa hlavná príčina konfliktu záujmov. Napriek tomu som túto športovú lahôdku zhltol jedným sústom. Basketbalové sekvencie boli dokonale spracované a hustota pri zápasoch mala tiež svoje čaro. 80%. ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Film je natočen podle skutečných událostí. Docela se povedlo vybalancovat dva hlavní faktory filmu - rasismus a basketbal. Obojího je tak akorát, vzájemně se to doplňuje a film nikde nedře. Pravda, chvílema trochu nudí (ale jen mírně) a některý pasáže mě připadaly zbytečně lacině efektní. Stejně tak celej film trochu zaváněl lehkým manipulováním diváka. Což ale přesně sedí na film producenta Jerryho Bruckheimera. Jelikož jsem prošvih první asi dvě minuty filmu, tak to, že to produkoval jsem zjistil až na konci. A celkový vyznění filmu jeho stylu celkem odpovídá (natočíme to tak, aby to diváka bavilo a emoce z něj vytřískáme za každou cenu). Nakonec proč ne... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Prostě více než 3* nemohu. Vím, že je to podle skutečného příběhu, ale je to takový bohapustý americký kýč, že nelze jinak. Hlavně ty kecy komentátorů k týmu absolutních looserů, kteří asi 250x násobně překročí svůj stín a hrozí jim vypadnutí ve finále, že prostě tahle parta skončila, zatímco soupeř je super je naprosto nevěrohodná. Stejně tak trenér ordinující stále svůj "obranný" basket je taky na ránu + hraní na rasistickou notu (vím, že se to dělo), mě prostě nebavila. Basket docela můžu, ale kdyby alespoň trenérovu ženu nehrála "kůstka" Emily Deschanel, ženská, která vypadá, hraje a mluví jako chlap. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (8)

  • Filmovanie snímky prebiehalo predovšetkým v americkom štáte Louisiana, no filmári navštívili aj texaské El Paso či Tucson v Arizone. (MikaelSVK)
  • Jonovi Voightovi (tréner Rupp) boli prirobené umelé uši, líca a nos, aby sa viac podobal na skutočného Adolpha Ruppa. (erapo)
  • Počas záverečných titulkov sa na obrazovke objavia skutoční aktéri z filmu, a to tréner Don Haskins a hráči David Lattin, Pat Riley, Orsten Artis, Willie Worsley, Harry Flournoy a Nevil Shed. Taktiež je možné vidieť aj zábery zo skutočného pamätného zápasu. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama