Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Na první pohled to vypadá jako klasický posedlostní horor se všemi klišé, co k tomu patří, ale to rozuzlení samo o sobě je docela originální, i když na můj vkus bohužel pouze jenom naznačený. Co se mi líbilo hodně, tak bylo prostředí a doba, ve které se Kletba odehrávala stejně tako jako to propojení se současností. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Taková nálož klišé a nelogického chování postav navěšená na tak trapně ohraný příběh musí dostat do kolen i těžké hororfany. Z cca čtrnáctileté holky v noci něco opakovaně strhává deku a pak ji to tahá za vlasy a ona potom, co se uklidní, se jen převalí a dál spí? Otec, který věří, že přivolal kletbu na svou rodinu, si chce usmířit Boha svou sebevraždou tj. smrtelným hříchem? Chabý scénář a herce, kteří nemají co hrát, alespoň trochu zachraňuje atmosféra, rozumná stopáž a záběry jakoby z pohledu ducha. Ale stejně pro mě největší zábava plynula z vymýšlení nápaditějších variant jednotlivých scén. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to niečo, čo si si sama vytvorila. Aby si sa bránila.“ Režisérov predchádzajúci projekt, úbohá fantasy DRAČIE DIERY, ma mierne povedané neoslovil. Ale toto je takmer pozoruhodný krok dopredu. AMERICKÁ KLIATBA si robí reklamu „toto sa naozaj stalo, inšpirovali sme sa jediným dokázaným prípadom, kedy duch spôsobil úmrtie človeka“. Je úplne jedno, nakoľko je to pravda, lož, niečo uprostred alebo úsmevná (ale fungujúca?) mystifikácia. Tento po finančnej stránke lacný bubákovský horor (niektoré zábery sú ale výborné) funguje. Straší, desí, znepokojuje a napriek hlúpemu „súčasnému“ prológu (i epilógu) nadhadzuje zaujímavé otázky. Snímka s triviálnym scenárom odsýpa vďaka skromnej dĺžke (79 minút aj s titulkami!), kvalitnej výprave, tajomnej atmosfére starých časov, kedy do rozprávkami predchnutých nocí blikali roztrasené sviece a silnému hereckému obsadeniu (Donald Sutherland, Sissy „Carrie“ Spacek). Ja som bol spokojný, miestami až VEĽMI spokojný. ()

AppleCore odpad!

všechny recenze uživatele

Jediná zaznamenaná událost kdy duch zavinil smrt člověka. Takový perfektní téma a vono se to dostane do rukou nějakýho břídila. Po všech stránkách blbě natočený, hrozná hysterická hudba, špatnej střih a kamera vůbec nevěděla co točit. Efekty bych zvládnul doma v malování a předvídatelnost je tak velká, že když si 10 minut před nějakou událostí řeknete "Tak a teď se stane tohle" tak se to vážně stane. Zbytečně moc krátký, dostat se to do správnejch rukou bylo by to mnohem lepší. Takhle je to odpad. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Na to, že jde o jeden z nejvíce zdokumentovaných případů projevů ducha, je tohle zpracování docela suché. Takové hrozně sterilní, pořád jsem na něco čekal, a ono nic. Útoky ducha jsou vcelku nezáživné a pointa dost podivná. Korunu tomu všemu nasazuje krátká (rozjezd-konec) linie ze současnosti, to už je úplně úlet. Sutherland předvádí standrardní (pod)výkon, Spacek je nijaká, zajímavá mi přišla akorát hlavní hrdinka v podání slaďoučké Rachel Hurd-Wood. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • V jednej scéne roztrhajú bibliu. Tu si môžete všimnúť, že na každej strane knihy je to isté. (Greenpeacak)
  • Snímek získal dvě nominace na Teen Choice Awards, jednu pro Rachel Hurd-Wood za její filmový křik a druhý snímek samotný za nejlepší thriller. (imro)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama