Reklama

Reklama

Vymítač ďábla: Znamení víry

  • USA The Exorcist: Believer (více)
Trailer 6

Příběh nového Vymítače ďábla začal na Haiti, kde fotograf Victor (na Oscara nominovaný Leslie Odom, Jr.) přišel před dvanácti lety v důsledku katastrofálního zemětřesení o těhotnou manželku. Naštěstí se podařilo zachránit novorozenou dcerku Angelu, o kterou se Victor od té doby vzorně stará. Absolutně ho proto vykolejí, když se jednoho dne Angela nevrátí domů ze školy. Zmizela společně se spolužačkou Katherine v lese za městem a zoufalí rodiče, policisté, vojáci a dobrovolníci po nich marně pátrají. Třetího dne se stane zázrak. Dezorientované a vyčerpané dívky se objeví na malé farmě, daleko od místa, kde zmizely. Bezmeznou radost však záhy vystřídá narůstající znepokojení. Po důkladném lékařském vyšetření jsou sice Angela i Katherine označeny za zcela zdravé, jejich chování ale naznačuje, že si z toho, co prožily, odnesly víc než jen nepříjemnou vzpomínku. Zkušený exorcista by na první pohled poznal, že jsou obě dívky posedlé. Victor je ale pragmatik, který na peklo ani nebe nevěří, dokud ho nezažije na vlastní kůži. Tou dobou už ale může být pozdě. Pro všechny. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 6

Recenze (136)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Velký následovník legendárního hororu selhává v důležitých faktorech. Není ani děsivý, nenabízí skoro žádné momenty, jenž by diváka mohly nějak odzbrojit a mimo to je lehce zaměnitelný s dalšími kousky o vymítaní. Jen s tím rozdílem, že tento má nálepku kultovní značky. Pár dobrých scén a povedený casting dvou dívek ale nemůže zachránit špatný scénář, nulovou atmosféru a pomalé tempo. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

David Gordon Green alias největší režisérský packal posledních let. Nejenže jsem nebyla schopná překousnout totální propad jeho druhého Halloweenu, ale ani jsem pak už neměla chuť i kdyby z nutnosti podívat se na ten třetí. Obávám se, že stejně to dopadne i s touto údajnou trilogií. Což je další věc, co nechápu. Proč dělat trilogii, když jen první díl byl stopážově přetažený na to, že tu vládne absence jakéhokoliv zajímavého vjemu, atmosféry nebo aspoň poutavého scénáře. Čtyřicet pět minut se tam nic neděje, postavy jsou až na černošského otce absolutně nesympatičtí, podivní jedinci a už mě celkem nasírá, jak Green tlačí na sílu původní postavy originálních kultovních filmů a vsází je do svých hororů, jak kdyby to mělo být něco vzkřišujícího, ale naopak jsou pak všem pro smích. Trailer bohužel ukázal to nejlepší, co v tomto filmu lze najít. Což lze shrnout vlastně na jeden aspekt a tím jsou masky. Ano, to je jediná věc, která mi nejspíš zůstane v paměti. Tady scénář totiž ani nejeví nejmenší snahu budovat v divákovi napětí, pocity strachu a nejistoty nebo se nějak věnovat proměně děvčat pomalejším tempem a vytvářet tak postupné zděšení. Tady se v podstatě najdou ztracené holky, chvíli divně koukaj a v další scéně BUM, jde se vymítat. No jako Green je fakt totální neumětel a od hororového žánru by měl jít co nejdál to půjde. Ty dvě hvězdičky dávám pro rezervu, protože je možné, že dvojka bude ještě horší. ()

Reklama

BROKEN_ 

všechny recenze uživatele

Že nový Exorcista dopadne špatně, jsme všichni předem věděli. Green ty horory prostě nezvládá a já se ptám "Co se stalo s tím režisérem, který nám dal hodně povedený návrat Halloweenu v roce 2018?". Greenovy se musí nechat jedna věc, že se v těch pokračováních zajetých hororových sérií snaží přijít s něčím jiným... bohužel samotné provedení je mnohdy na pohlavek. Nejnovější Exorcista měl již předem prohranou hru. Navázat totiž na legendu svého žánru, který je i dnes jedním z nejlepších filmů nejenom svého žánru, ale i obecně je zkrátka šílenost. Bohužel ještě větší šílenost je, když dáte na práva na celou trilogii (nechápu, co chtějí dělat v dalším dílu, když tady není náznak pokračování a nikam to nevede) 400 mega pokud se nepletu. Film v kinech sice na sebe vydělal, ale přitom kolik peněz do této značky studio nalilo se prostě očekávalo víc. U Halloweenu je to mnohem jednodušší. Tam máte vraha v masce a tupí teenagery (slasher je lehčí než psychologický horor ) a lidi si radši zajdou na tohle. Nový Exorcista selhává ve scénáři, vykreslení postav, hlubší psychologický přesah... původní Exorcista je mistrovské dílo. Ve filmu ani nefunguje samotný horor, kdy se tady spíše sází na lekačky a bohužel všechno je to předvídatelný. Film se soustředí na dvě posednuté holčičky a pozornost hlavně věnuje Victorovi a jeho dceři Angele. Druhá rodinka hraje spíše druhé housle. No a pak tady máme návrat 90 leté Ellen Burstyn z původního filmu. Její účast ve filmu je za mě úplně mimo a její asi deseti minutová pasáž v celém filmu ve mě vyvolávala otázku "Opravdu jsme potřebovali tento návrat? Opravdu bylo nutné nás tahat za nos během propagace i přesto, že na plátně moc nebyla?". Film mi někdy přišel dosti úsměvný, například pasáž s Ellen Burstyn v domě byl trapas. Finále, kde by se měl lámat chleba, kde dojde na slavné vymítání, má podle mě dobré nápady, ale už mě to osobně začalo skoro až nudit. Mohl bych se více rozepsat, ale to se mi nechce, už takhle jsem tomuhle filmu při psaní věnoval dost prostoru, který si ani nezaslouží. Jako člověk, který uznává původní film je Znamení víry zbytečné pokračování. P.S. Greena už držte dál od hororů. Snad ho přijde Friedkin strašit :-). 4/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

To vám bylo třeba vyplnit volný čas mezi čekáním na další akci a v kině zrovna běžel tento film, tudíž jsem se zcela neplánovaně ocitnul po velmi dlouhé době v kině. Moc lidí nemělo stejný plán, a tento snímek nalákal do kina asi jen 4 další páry. Rozhodně se neřadím do fanklubu původního filmu a šel jsem na snímek bez jakýchkoli očekávání. Nejspíš právě proto jsem z něj neodcházel s nijak zvlášť špatným pocitem. Filmu bych vytknul především hrozně roztahaný úvod, příliš černé obsazení a hodně prapodivnou závěrečnou vymítací seanci, kde se skloubil křesťanský přístup s vúdú, což tak nějak vystihovalo samotný snímek, což je takový poslepovaný kočkopes.. Naopak několik lekaček bylo poměrně povedených. Snímek je více zbytečný než špatný. Nejednalo se o průser, příliš jsem nepropadal nudě. V rámci žánru se zkrátka jedná o průměrnou záležitost. [55 %] ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

poté co DGG zprznil Halloween asi někomu přišlo jako dobrý nápad, že by třeba jiné velké hororové jméno mohlo dopadnout jinak. No a nedopadlo. Znamení víry mi sice nepřišlo až tak mizerné jako vyjebání s Myersem, ale to neznamená že je to dobrý film. Atmosféra tu prakticky neexistuje, žádné nové nápady to nepřináší a za to jak Green zametl s Ellen Burstyn by si neměl nic natočit hodně dlouho. Schválně co mu svěří příště. Už dlouho tady nebyl další Jason, nebo Noční můra...40% ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • V polovici decembra 2022 bola výroba filmu predčasne zastavená až do prejdenia sviatkov po tom, čo mal Odom „nešpecifikovaný zdravotný problém“. (Arsenal83)
  • Počas výroby sa krátko povrávalo, že William Friedkin sa podieľa na tomto filme. Friedkin okamžite tweetoval: "To nie je fáma, to je lož." Ďalej uviedol, že „na svete nie je dosť peňazí ani motivácie“, aby ho prinútili akokoľvek pracovať na tomto filme. (Arsenal83)

Související novinky

Postr4datelní vévodí nominacím na Zlaté maliny

Postr4datelní vévodí nominacím na Zlaté maliny

22.01.2024

V pondělí 22. ledna 2024, den před vyhlašováním nominací na Ceny Akademie, byly oznámeny nominace na nechvalně známé anticeny Golden Raspberry Awards, které každoročně vyzdvihují spíše ty nelichotivé… (více)

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Nový Spawn v roce 2025

Nový Spawn v roce 2025

02.10.2023

Jedna z nejskloňovanějších komiksových postav vůbec, Spawn Todda McFarlanea, se dodnes kupodivu dočkala pouze jedné hrané adaptace s Michaelem Jai Whitem z roku 1997 a jednoho animovaného seriálu z… (více)

Reklama

Reklama