Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slavný „tříhvězdičkový” generál Eugene Irwin, jenž během své dlouholeté vojenské kariéry proslul jako vynikající vojenský taktik, byl odsouzen za čin, který ve skutečnosti nespáchal. Svůj trest si musí odpykat v pečlivě střežené vojenské věznici spravované nemilosrdným plukovníkem Winterem. Jeho drsné metody zavinily smrt již řady vězňů, ostatní žijí v každodenním a neustálém strachu. Irwin se brzy stává nepohodlným, protože se nehodlá smířit s Winterovým způsobem vedení věznice. Ačkoliv tomu nikdo nevěří, právě on se postaví do čela vězňů, odhodlaných vzdorovat ozbrojené přesile jen s holýma rukama… Vězeňské psychologické drama z trestaneckého prostředí natočil režisér Rod Lurie, který působivě rozehrává partii mezi dvěma povahově odlišnými muži a zároveň předkládá úvahu na téma zneužití moci. Generála Irwina si zahrál populární hollywoodský herec Robert Redford (Captain America: Návrat prvního Avengera, Brubaker, Zaříkávač koní, Jeremiah Johnson). V rolích jeho partnerů a protihráčů vystupují James Gandolfini (Rodina Sopranů, 8 MM), Delroy Lindo (60 sekund, Pravidla moštárny), Robin Wright Pennová (Wonder Woman, Blade Runner 2049) a Mark Ruffalo (Zodiac, Avengers). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (298)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Film, který bych asi v životě neviděl, nemít ho v zadání marketingového VŠ kurzu. A navzdory zde slabému procentu se mi líbil. Je mi totiž jedno jak béčkovitě, nedomyšleně a nerealisticky působil závěr, prostě to sunu na vedlejší kolej. Stejně jsem se nechal unést na vlně atraktivního tématu leadershipu, hrdosti a tyranie v ještě poutavějším prostředí vojenské věznice. Má to Redfordovo charisma, zajímavý vývoj v postavě Marka Ruffala, napínavý a hrdinný klimax. Prostě další taková lehce naivní američanská podíváná o zacházení s armádičkou a správných chlapáckých hodnotách - count me in. Fajn domácí úkol. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Poslední pevnost není jako partie šachu. Proč? Od počátku předvídáte každý tah soupeře, ještě než ho udělá. To by ve hře samotné byla cesta do pekel. Filmová cesta do pekel je ještě relativně příjemná, protože Robert "Brubaker" Redford se vrací na "místo činu" tentokrát v jiné pozici, ale opět s chutí něco změnit. Vězni už nejsou vylíčeni jako chudáci, ale jako lidé, kteří udělali chyby, ale mají právo na lidské zacházení. Přesto, pokud hrajete hru s podle jasného scénáře a nesnažíte se překvapit, musíte prohrát. Škoda, Poslední pevnost mohla být mnohem zajímavější procházka jednou věznicí, na které si Američané opět vynahradili nedostatek staveb (hradů) ze středověku:)). ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. O filmu jsem neslyšel ani slovíčko a podíval se na něj jen proto, neboť jiné TV stanice dávaly samé kraviny. Robert Redford je super a jeho postava se mi velice líbila. Příběh je sice klasický, ale rychle utíká a je podán takovou formou, že srdce zaplesá. Badass velitel věznice je pěkná svině, a já si nepřál nic jiného, než jeho brzký, velice ošklivý konec. A vůbec celé obsazení je v nadprůměru, velice roztomilý výkon Marka Ruffala, příjemná Robin Wright Penn a i nájem platící Delroy Lindo. Scéna s hromadným jakoby salutováním mě potěšila, stejně jako samotné provedení vzpoury. Více takových filmů, více filmů z vězení, z prostředí, které mám ve filmu tak rád. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

No, není to až tak špatnej film, jako většina z vězeňskýho prostředí. Jenže má hodně nedostatků ve scénáři a to opravdu velkých. Nejhlavnějším je, že nekompetentnost ředitele věznice či jeho "krutost"vůči trestancům prostě nemůže být důvodem vzpoury. Vždyť on ani nezadržuje poštu Redfordovi, nešikanuje nikoho, nenechá nikoho mlátit (kromě jednoho případu, kdy se vězeň vzpíral a pral se) a kromě občas drsnějšího jednání, jež bychom pravděpodobně neuznali ve vojenské jednotce (co si budeme namlouvat, i tam patří), ale mezi věznitelem a odsouzenci ho očekáváme, nic špatného nedělá. Vím, že vězni mají taky nějaký práva, že se dnes "převychovávají" a ne "trestají", ale vězení zde zobrazené je vlastně jen trochu jiný skautský tábor, kam nesmí ženy a ze kterýho se pouze nesmí odejít. Vězni tam nikde nepracují, pořád se jen procházejí po dvoře a povídají si, případně když už provozují nějakou činnost je to stavění jakési "Hladové zdi" na dvoře, což je však pouze dobrovolné, případně plánují záškodnickou činnost. Jídlo mají denně takový, že každej obyčejnej člověk jí hůř (co jsem tak zahlídl tak aspoň šest sedm různých součástí od zeleniny, masa, přílohy...). A to se milému bývalému generálu nelíbí a rozhodne se z jakéhosi mně neznámého důvodu (jistě, je tam jeden mrtvý, ale ten si za smrt může sám svou hloupostí) vzbouřit vězení a převzít kontrolu. Možná kdyby byl ředitel vězení skutečná mrcha, jako Donald Sutherland v Kriminálu nebo Bob Gunton v Shawshanku, pak už by se dalo uvažovat o vzpouře jako možné pomoci, ale tady by jim ještě napařili mnoho let navíc a Gandolfinimu dali metál za její potlačení. Navíc je tu tolik zatracenýho patetismu až je to člověku nepříjemný. Ve vězení nejsou hrdinové a samí nevinní a čestní lidé. Kdepak, tam jsou i takoví, ale převážně ne, tedy kromě amerických vojenských věznic, kde je výkvět tamní společnosti. Jindy Při srovnání se starším Redfordovým snímkem Brubaker tento vychází jako spíš parodie. Věznice v Brubakerovi byla věznice, kde by se vězni vzbouřili. Ti, kdyby byli ve věznici odsud, považovali by to za letní tábor. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Chápu hodnocení z pohledu těch, co se jim zvedá kufr z té americké fascinace vlastní armádou. První polovina filmu se nijak neliší od běžných (spíše tuctových) filmů z vězeňského prostředí. Druhá je ale hodně originální, když jde o takový zajatecký tábor ve vlastní armádě. Střet regulerních vojáků s vojenskými vězni je dost nápaditý a souboj na konec věže obsazené mužem s brokovnicí a vrtulníku pro mě byla třešnička na dortu. Co je ale nejlepší na celém filmu? Herci. Redford si hraje to co v každém svém filmu, ale Gandolfini předvádí asi nejúlisnějšího velitele věznice, co kdy ve filmu byl. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Během natáčení scény, kde musí postava Irwina odnosit hromadu kamení, navrhli Redfordovi, aby místo skutečného přenášel pouze napodobeniny. Redford chtěl, aby scéna působila co nejrealističtěji, a proto odmítl. (Coldrex)
  • Věznice, ve které se film odehrává, je Tennessee State Prison. Je to tatáž věznice, kde se natáčela Zelená míle (1999). (Cetnik_42)

Související novinky

Strašáci nanovo

Strašáci nanovo

24.04.2009

James „Cyclops“ Marsden se vyřádil v několika komediích (a v každé předvedl, že má pro tenhle žánr opravdu talent), ale teď zkusí něco drsnějšího. Nejdřív jej uvidíme v hororu Richarda Kellyho The… (více)

Reklama

Reklama