Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Druhá polovina 60. let byla ve Spojených státech ve znamení rozsáhlých protestů proti establishmentu, které se projevily s určitým časovým odstupem i v hollywoodské filmové produkci. Jedním z prvních takových filmů byl Frajer Luke (premiéra 1. 11. 1967), i když se jeho děj vůbec neodehrává v současnosti, ale na sklonku 40. let. Byl natočen podle stejnojmenného románu Donna Pearce (poprvé vydaného v roce 1966) a jeho hrdinou je vyznamenaný válečný veterán, který je za ničení obecního majetku v opilosti odsouzen na dva roky nucených prací. Nezdolný frajer Luke je ztělesněním svobody a volnosti a jako takový je v nápravném zařízení vysoce nežádoucí. Musí být zkrocen anebo zlikvidován. Luke nakonec raději volí tu druhou možnost... Film je jednou z životních hereckých kreací Paula Newmana, ale i další představitelé tu podávají přesvědčivé a plnokrevné výkony, ať už jsou to spoluvězni (George Kennedy jako Drak, J.D. Cannon jako Kavalír, Lou Antonio jako Koko, Anthony Zerbe jako Pejskař či Dennis Hopper jako Vopičák) nebo jejich hlídači, mezi nimiž vynikají Strother Martin (kapitán) a zejména Morgan Woodward ve výrazné němé roli vrchního dozorce s tmavými brýlemi. Klíčovou postavu Lukeovy nemocné matky Arletty, která figuruje v jediné scéně snímku, vytvořila významná divadelní herečka Jo Van Fleetová (první kandidátka na tuto úlohu Bette Davisová ji odmítla jako příliš malou). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (709)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Název samotný nechť hovoří za vše. Obsadit do role Luka právě Paula Newmana byl geniální tah. Snímek se díky němu stal legendou světové kinematografie, který má jen na ČSFD mezi oblíbenými každý druhý uživatel. Zvlášť nezapomenutelný je sestřih Newmanových úsměvů, u kterých se dodnes i já sám usmívám jako malé dítě... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film o lidské svobodě, kterou vám nikdo nemůže vzít, ať jste, kde jste, jelikož je ukryta hluboko uvnitř vás. Symbolické drama srovnatelné svým základním významovým rámcem s Formanovým Přeletem nad kukaččím hnízdem. Vynikající a zřejmě životní role Paula Newmana, kde ,,frajerství" primárně symbolizuje jeho tak typický okouzlující úsměv, i když jeho pravým významem je celý příběh jedince bouřícího se proti pravidlům a normám (totalitního) systému, pro který je nejlepší metaforou právě vězení (stejně jako Formanova psychiatrická léčebna...). Jeden z nejlepších filmů americké provenience dokazujících nám, jaké ideály zrodila doba konce šedesátých let, doba květinových dětí, svobody a anarchie... ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Luke je frajer, a nenechá si ve své tvrdé palici nic změnit. Což je cool. Ale dívat se jen na tohle přes dvě hodiny? To už není cool. Krom typově přesného Newmana ještě potěší na svou dobu velice hezká kamera, víc nic. Odpočinková nuda bez pořádné hloubky a příběhu, jen jednorozměrná plakátovost. 7/10 ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Nejlepší vězeňský film všech dob (dodám obligátní „pro mě“)! Paul Newman září v geniálně napsané roli flegmatického, ale zarputilého sympaťáka, který se díky své hrdosti a nezlomnosti dostane z malého problému do neuvěřitelné šlamastiky. Ale ač jedná jasně sebedestruktivně, držíte mu palce v silou a naprosto ho chápete! Jeden z vůbec nejlepších filmů všech dob! ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Kvalitní dílo světové kinematografie s výbornými hereckými výkony a skvěle napsanou postavou ztvárněnou Paul Newmanem. Poutavá režie a parádní ač trochu jednodušší scénář mě dokázal udržet až do trochu překvapivého konce. Nezapomenutelné scény pojídání 50 vajec, přeseknutí sekyrou řetěz a následné posypání země kořením kvůli dezorientaci psů. [7,5/10] (Jalem, Warner Bros.) (Technicolor /// Produkce: Gordon Carroll, Carter De Haven Jr. /// Scénář: Donn Pearce a Frank Pierson podle románu Donna Pearceho /// Kamera: Conrad L. Hall /// Hudba: Lalo Schifrin /// Oscar: George Kennedy (herec) /// Nominace na Oscara: Donn Pearce, Frank Pierson (scénář), Paul Newman (herec), Lalo Schifrin (hudba)) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Galerie (108)

Zajímavosti (39)

  • Scéna, ve které byl Luke (Paul Newman) pronásledován, byla natočena v Jacksonville na Floridě ve věznici Callahan Road. Luka hrál kaskadér, který používal psy z floridského oddělení nápravných zařízení. (sator)

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama