Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

nascendi 

všechny recenze uživatele

S Brubakerom mám trochu problém. Som podozrievavý voči filmom, v ktorých sympatický klaďas ide vymýtiť zlo rozlezené do najposlednejších zákutí. Obzvlášť, ak tým supermanom je idealista s ambíciou nahradiť jeden zle fungujúci systém svojou predstavou iného systému. Samozrejme, že to nemôže dopadnúť dobre, pretože vyššie záujmy na vyšších miestach zasiahnu skôr, ako by sa novátor presvedčil, že tadiaľto cesta nevedie. V Amerike je veľa väzňov a tak sa nemožno čudovať snahám o využitie ich pracovného potenciálu. Nemožno sa ani čudovať našim normalizátorom, ktorí po filme vďačne siahli, aby ľudu ukázali, aké je to všetko v tej Amerike prehnité a zlé. A nemožno sa čudovať ani trom hviezdičkám odo mňa, pretože som niektorým postavám a niektorým epizódam filmu jednoducho neveril. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sice dvakrat nemusim Redforda, ale toto je totalna pecka, ktora aj po rokoch stale funguje na jednotku. Nadherna ukazka toho ake to je tazke, ked chce zabehnuty prehnity system zmenit jednotlivec a je uplne jedno z akej pozicie. Celkom originalne je, ze tentokrat chce zmenit k lepsiemu väznicu novy riaditel. Ale bude to velmi tazka cesta. Okrem Redforda tu vo svojich väcsich a aj mensich ulohach exceluju vsetci herci. Postavu väzna si tu uz nacvicoval aj Morgan Freeman. Napriek dlhsej stopazi, je film od zaciatku strhujuci a ani na chvilu nenudi. Holt pomery v base su dostatocne drsne a zaujimave aj keby tam vsetko fungovalo ako ma. A velku pochvalu si zasluzi aj stary dobry cesky dabing. 10/10. ()

Reklama

Indiana 

všechny recenze uživatele

Další skvělý film z vězeňského prostředí, jehož hlavním hrdinou tentokrát není trestanec, ale ředitel věznice. Potom, co ale ve Wakefieldu vykoná pořádek a vězni se tam stmelej a žijou si líp, sem z toho měl takovej ten podobně správňáckej pocit jako u Vykoupení z Věznice Shawshank, se kterým bych Brubakera kvalitativně směle srovnával. Plus zatim asi nejlepší výkon Roberta Redforda (zatim s nim nemám nakoukáno vše). 9/10. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Režisér vězeňského dramatu s Butchem Cassidym se pustil do vězeňského dramatu se Sundance Kidem a výsledkem je celkem fajn film o právech i těch nejnebezpečnějších vyvrhelů na slušný život. Asi vám „nedá křídla“ jako (ne)zmíněný Frajer Luke nebo Vykoupení z věznice Shawshank (kde si mimochodem rovněž zahrál Morgan Freeman), ale to ani není jeho hlavním cílem. Film je nebývale drastický, navenek jaksi „ušmudlaný“, tím pádem i oproštěný od jakýchkoliv alegorických prvků typických pro Shawshank. Brubaker je pojat mnohem realističtěji, zaměřuje se více na korupci a politikaření vězeňské správy, nechce o problémech poutavě vyprávět, chce je řešit, což mu sice ubírá na dojemnosti, ale přidává na důraznosti. Redfordův zoufalý boj proti nepráví ve filmu reflektoval (a stále reflektuje) jeho boj i v osobním životě. Signifikantní je závěrečná scéna, kdy se stává vítězem i poraženým současně – je to jedna z těch scén, kdy jsem cítil zvláštní chvění po celém těle. Právě ona nese hlavní poselství filmu – že dobrým člověkem máme být hlavně kvůli jiným, ne kvůli sobě. 80% Zajímavé komentáře: monolog, Jack.Pott ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Drama z vězeňského prostředí, které ukazuje na prohnilost tehdejšího systému, kde korupce vzkvétala podobně jako dneska u nás. A nezměnil na tom bohužel nic ani sebevědomý a idealistický Henry Brubaker, jehož vize nového pořádku ve věznicích logicky narazila na odpor všech, kteří na zaběhnutém systému parazitovali. Jen škoda, že měl všechny páky na to, aby zatočil s těma zmetkama a nebo jim alespoň život v base pěkně „zpříjemnil“, ale pro mě nepochopitelně to neudělal, i když o všech všivárnách věděl. Z herců kromě charismatického Roberta Redforda nelze opomenout Yapheta Kotta, jeho výkon se mi moc zamlouval. Potěšila i malá role Morgana Freemana. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Pre nakrúcanie bola použitá v tej dobe čerstvo zatvorená väznica Junction City neďaleko Columbusu, štát Ohio. Medzi tisíckami komparzistov (filmárom sa prihlásilo celkovo 6500 záujemcov) boli i miestni, nedávno prepustení dozorci. (classic)
  • Natočeno dle skutečného příběhu Thomase O. Murtona, který se účastnil natáčení jako technický poradce. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama