Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký režisér Stuart Rosenberg je u nás známý především jedním ze svých raných filmů, dramatem z vězeňského prostředí Frajer Luke (1967). Snímkem Brubaker se k této tematice po letech opět vrátil. Jeho hrdinou je idealistický ředitel věznice Henry Brubaker, ztělesněný Robertem Redfordem, který přichází zreformovat nechvalně proslulou věznici, v níž bují korupce a vládne násilí a zvůle. Snahy nového ředitele o nápravu však brzy narazí na zájmy místních ctihodných občanů... Snímek, který byl uveden i v československé filmové distribuci, se dočkal nominace na Oscara v kategorii nejlepší scénář. V jedné z rolí se ve filmu objevuje tehdy ještě nepříliš známý Morgan Freeman. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Klasická Redfordova kritika systému, tentokrát zaměřená na nelidské podmínky v amerických věznicích a obecně inherentní tendenci člověka sklouzávat k autoritativním a mocichtivým praktikám, přičemž chybět nesmí kupa moralizování a jeden ultrasilný charakter (čí asi?). Škoda přepáleného konce, tam už to chtělo ubrat. 8/10! ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sám proti všem. Možná hned v začátku vytušíte obrat, možná ne, ale rozhodně vám RR a jeho snaha o absolutní spravedlnost bude sympatická. Kolegové tu píší o nejtvrdším vězeňském filmu, ale tak zlé se mi to nezdálo. V několika momentech docela zamrazí, když si představíte celou tu zrůdnost a sebe bezmocného uvnitř mašinerie, kterou nelze zastavit. Skvělý předrevoluční dabing ČST (Zahajský, Oliva, Postránecký, Mrkvička, Maciuchová, Rösner...). ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dost jsem se na film těšil. Po zhlédnutí se ovšem cítím dost zklamán. Čekal jsem emočně vypětější hru. Film je především hrozně ukecaný, než cokoli jiného. První polovina je dost ubohá a nedá se na ni koukat. Jináč se jedná prakticky o to, co slibuje obsah. Redford rozehrál hru na nože proti vězeňskému systému, který je prohnilý až do morku kostí. Snaží se protlačit jakýsi svůj alternativní systém, o kterém bych si troufl prohlásit, že by ve finále nefungoval o nic lépe. Nemyslím si, že by po jeho praktikování vězňové opouštěli věznice nějak napraveni. S přidělenou volností by věznici možná tak opouštěli výrazně dříve, než jim velí výše trestu. Mnohem více se mi líbil systém, který zavedl jeden pán v tomto velkofilmu. Silnějších pasáží je ve filmu opravdu jen pár. Film je převážně řízen pod taktovkou nudy. Lidskost z filmu jen srší, ale ve finále jej shledávám převelice nereálným. S přimhouřením oka to vidím maximálně na ty dva kousky. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Brubaker je podle mě trochu nedoceněnou klasikou. Jeden z nejlepších vězeňských filmů vůbec a že jich bylo natočeno požehnaně a ne ledajakých (namátkou - Frajer Luke (1967), Motýlek (1973), Útěk z Alcatrazu (1979), Kriminál (1989), Shawshank (1994) či Zelená míle (1999) atd.). Robert Redford je jako charakterní a spravedlivý ředitel věznice naprosto fantastický a např. scéna, ve které vězni vykopávají na polích mrtvoly, je opravdu silná a nezapomenutelná, stejně jako netradiční a dojemný závěr s tleskáním. Ovšem bez patosu. Jinak - hudba Lalo Schifrina opět za jedna. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Scénář - W.D. Richter a Arthur A. Ross. Kamera - Bruno Nuytten. Hudba - Lalo Schifrin. Dirigent: Lalo Schifrin. Orchestrace - Terence A. Bonnell, Jack Hayes. Hudební producenti - Nick Redman a Douglass Fake. Hrají - Robert Redford jako Henry Brubaker. Tržby v USA za první víkend: 2 748 079 $ (594 kin) ()

Galerie (49)

Zajímavosti (7)

  • Aby režisér Stuart Rosenberg dosiahol čo najväčšej autenticity, obchádzal kurátorov a úrady práce a hľadal väzňov, ktorí sa práve dostali na slobodu. (classic)
  • Natočeno dle skutečného příběhu Thomase O. Murtona, který se účastnil natáčení jako technický poradce. (D3VIL)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama