Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film se odehrává na konci 60. let na dánském venkově. Jedenáctiletý Fritz nastupuje do nové školy, kde vládne ředitel tyran. Bojí se ho nejen děti, ale i učitelé. Fritz se však záhy díky žertu spolužáků ocitne v ředitelně. Vrací se s natrženým uchem. Jeho rodiče se vydají do boje se školou, ale nemají žádnou podporu v okolí. Pouze nový Fritzův učitel, (Anders W. Berthelsen) který se řediteli snaží postavit netradiční výukou v hodinách hudební výchovy, jim v tom pomáhá. Fritz se pro změnu vzhlédl v osobě Martina Luthera Kinga, a tak jeho boj proti řediteli dostává i hlubší rozměr. Rodičům se po počátečních problémech povede dosáhnout předvolání ředitele před školní radu. Nicméně rozhodnutí závisí na jediném svědkovi, který může říci, jak to bylo. Nastává však nečekaný zvrat, a už zbývá jen jediný způsob, jak se domoci spravedlnosti… (Zmiu)

(více)

Recenze (44)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Kvalitní snímek o bourání starých světů, předsudků, prosazování nových pravidel na úkor starých, temnotě, zkostnatělém systému, marném boji, obětech a především silném poutu pospolitosti v rodině uprostřed panenské přírody. Režisér držel opratě pevně v rukou, pro mě neznámí herci podali enormní výkon, nejvíc roztomilý Fritz Martin. V napětí jsem jen čekala na rozuzlení, což vyšlo taky v rámci normy. Když se tak zamyslím, dá se tento film použít jako vzorec pro všechny velké změny a revoluce. Bohužel všeho někdy moc škodí, nebýt drastického přístupu učitele v otázce trestů na žácích, nikdy by patrně nedošlo k až tak radikálnímu opaku, jakým je dnešní stav ve školství. Ne všechny staré věci jsou špatné. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dívám se a dívám, skoro nevěřím svým očím, říkám si, kdopak vymyslel podivný propletenec? V titulcíh se dovídám, že byl film natočený podle skutečné události. Hm, podle možná, další věcí je, kdo si k tomu co přidal, co "vylepšil" a hlavně, kdo spáchal scénář? A ejhle! Námět dodal mistr překombinovaných temných příběhů Stieg Larsson. Tak se zdá, že muži nenávidí nejen ženy, ale i malé děti. A scénář? Ale podívejme! Dvě jména: Steen Bille a Niels Arden Oplev. Oba podepsaní pod filmem Oddělené světy, Niels navíc i pod Mileniem. Ještě se mi vybaví jiný snímek, také temný, kde měla svou úlohu šikana, odloučení otce od rodiny, zrada a násilí - Lepší svět. I tady šlo o poměrně složitý propletenec vztahů a velice vyhrocenou situac A další film zde s vysokým hodnocením - Hon. Zdá se, že složité příběhy a komplikováné vztahy jsou pro Dánsko tak nějak typické. Nechci snižovat žádnou snahu ukazující na šikanu a boj s ní, ale tady toho bylo až moc v jednom talíři. Čím častěji vidím filmy s podobným schematem a na podobná téma, tím se hodnotí hůře a hůře. Mizí originalita, dostavuje se únava ... námět: Stieg Larsson, scénář: Steen Bille, Niels Arden Oplev ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Hlúpy, nudný a zbytočný film, u ktorého nezohráva úlohu, že bol nakrútený podľa skutočných udalostí. Celkom som sa naň tešil, pretože v poslednom období ma zvykli filmy zo škandinávskej oblasti príjemne prekvapovať. Tento mi však iba vzal takmer dve hodiny spánku. Jediné, čo ma v spojitosti s ním napadlo bolo, že v súčasnosti by už bolo možné nakrútiť thrillery zo školského prostredia v ktorých bezmocní učitelia už dávno nezachraňujú pred vynaliezavo agresívnym žiactvom iba svoju česť, ale aj svoje zdravie a životy. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Původně jsem film shlédl jako kulisu s očekáváním dalšího konvenčního, emocemi a doslovností zdobeného zpracování rodinného dramatu, jak jej známe ze zámoří, toto severské pojetí mě však mile překvapilo poměrně realistickým pohledem na věc (scéna školní šikany negraduje heroizací hlavního hrdiny, který se postaví proti přesile, nadto na pozadí nehrají rádoby vyhrocené melodie) a svérazným humorem (závěr ve školním auditoriu nemohl lépe vystihnout vzájemný vztah žáků a jejich nadřížených :-)). K rannímu čaji rozhodně příjemný snímek, jsem rád, že aspoň v tomto případě Česká televize využila své prostředky rozumně (jen ten dabing mohl být snesitelnější). 60% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Mali sme učiteľa, ktorý nás všetkých fackal tak, že nám hlavy lietali po celej triede, no presto všetko to bol človek s ľudskou tvárou, ktorého všetci rešpektovali a mali radi. Dodnes na neho všetci s úctou spomínajú. No a mali sme učiteľku, za slobodna pani Greňovú, ktorá bola morálnym dnom, s narušenou osobnosťou, ktorá psychicky všetkých deptala, medzi žiakmi intrigovala, a tak sa rešpektu, po ktorom tak prahla, nikdy nedočkala. Na ňu tiež nikdy nezabudnem. Tento film je bez mimoriadnych dramat, no pripomenie Vám detstvo z obdobia školských lavíc, v dobrom i zlom. ()

Galerie (18)

Související novinky

Skandinávský dům v červnu

Skandinávský dům v červnu

30.05.2009

Předtím, než se Skandinávský dům na dobu prázdnin uzavře, budou mít filmoví diváci v Praze i v Brně možnost zhlédnout opět další sérii severských filmů. V Praze se mohou těšit nejprve na islandský… (více)

Reklama

Reklama