Reklama

Reklama

V Riu si musí každý policista vybrat mezi úplatky, odchodem nebo bojem. Oni si vybrali boj... Kapitán Nascimento jako velitel elitní jednotky brazilské policie, zvané BOPE, vede válku s drogovými dealery už několik let. V Rio de Janeiru je přes 700 slumů ovládaných po zuby ozbrojenými dealery. Mají HK, Uzi, AR-15, zbraně, které se v jiných zemích používají ve válkách. Tady jsou v rukách gangsterů. Jejich střela prolétne autem jako papírem. Ve městě, jako je Rio, nechodí policie do favel bránit zákon. V Riu závisí mír na rovnováze mezi gangsterskou municí a korupcí policistů. Když jde čestný policajt do favel, obvykle se něco semele. Matias a Neto byli přesně ti, kdo ještě věřili, že policie může konat správně. A právě ty potřebuje kapitán Nascimento, aby z nich mohl vychovat své nástupce. Vede tuhle krutou válku už pěkně dlouho a začíná jí mít plné zuby. A taky čeká syna... Film, zachycuje se syrovou a dynamickou otevřeností příběh inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály v riodejaneirských favelách v roce 1997 těsně před návštěvou Svatého otce z Říma. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (643)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá akčná dráma od José Padilhu. Má výborný príbeh o drsnom dôstojníkovi brazílskych policajných špeciálnych jednotiek, ktorého už táto veľmi náročná práca psychicky ničí a navyše sa práve kvôli očakávanej dôležitej návšteve musí postarať o bezpečnosť v slumoch. A tak si chce nájsť svojho nástupcu, ktorým by mohol byť inteligentný študent so správnym zmýšľaním, ktorý sa pridal k polícii. Spracovanie je celkom slušné, síce mi v prvej polovici až tak moc nesadlo striedanie jednotlivých línií a časov, v ktorých sa odohrávajú, toto by som skôr bral v klasickej forme, lebo v tomto prevedení ma to miestami trochu rušilo, ale aj tak sa na to pozerá dobre. Je tu niekoľko zaujímavých výrazných postáv so svojimi líniami a všetko dôležité tu má svoj priestor, či už špeciálna policajná jednotka, obyčajný policajný zbor, slumy so zločincami, ale aj bežní ľudia a tak sa z toho dá vytvoriť celkom komplexný obraz na túto spoločnosť, jej vnímanie reality a samozrejme hlavne jej problémy. A v druhej polovici sa to už naplno rozbehne, celá tréningová fáza je skvelá, ale aj celkovo sa tu nájde viacero nezabudnuteľných scén, poteší aj záver, tu si už moc ani nemám na čo sťažovať. A veľkým plusom je aj to realistické a nekompromisné prevedenie, ktoré to ešte povyšuje. Samotnej akcie tu nie je zase až tak moc, čo mi ale nevadí, keďže tu ide predsa len hlavne o niečo iné. Ale aj tak sa jednotlivé akcie vydarili, hlavne svojou realistickosťou a na prácu špeciálnej jednotky je skutočne radosť pozerať. S hereckým obsadením som dosť spokojný, charizmatický hlavný hrdina, ktorý ma bavil vo svojej služobnej, ale aj civilnej polohe, vydarená postava mladého policajta a plno zaujímavých vedľajších postáv. Réžia a technická stránka sú výborné, José Padilha je viditeľne talent, hlavne tá atmosféra a surové prevedenie sa mu skutočne podarilo, tu nemám žiadny väčší problém. Takže skutočne jedine tá prvá polovica mohla byť podaná trochu inak, ale aj tak sa mi to dosť páčilo, kladov je tu nespočet a medzi podobnými filmami patrí Elitná jednotka medzi to najlepšie. 75% ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Mizerové 2 jsou proti Elitní jednotce politicky korektní čajíček. Fašismus z toho filmu přímo prýští, i když často plyne z drsných podmínek ve slumech anebo je alespoň částečně vykoupen totální devastací rodinného života. I tak ale musí každý velitel z URNy jásat, že těm feťákům, flákačům a budižkničemům konečně někdo natrhl zadek na velkém plátně - efektně a bez upejpání. Můžete to brát jako prosté konstatování faktu... i jako zvrácenou agitku za rázné potírání póvlu. Nic to nemění na poněkud klopýtavé první polovině, která se trochu marně pokouší o rozmáchlou městskou kroniku a zadrhává se ńa příliš mnoha voice-overech, nepodstatných detailech a přeskocích v čase. Ale druhá - absolutně nekompromisní - polovina je prostě neskutečnej náhul. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

O třídu slabší než Město bohů, ale stále je to drama, které má obrovskou sílu. Nejhorší na všem je, že jsme nuceni sledovat peklo na zemi očima toho vůbec nejkrutějšího policisty, jehož jednání se nám v průběhu děje čím dál více hnusí, ale zároveň čím dál více chápeme, že jinak to prostě nejde. Ať už jde o mučení a střílení dealerů, nebo ten neskutečně tvrdý vojenský výcvik, jenž se v jednu chvíli opravdu těžko sleduje. Každopádně José Padilha dosáhl svého a představil nám společnost tak bezútěšně spustošenou a zkorumpovanou z obou stran zákona, že na něco takového jen tak nezapomenu.. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Naturalistický a nekompromisní náhled na boj mezi elitními policejními jednotkami a gangstery, ve kterém si ani jedni neberou servítky. Tropa de Elite je nejspíš trošku nadsazená, přeci jen ono "nejdřív střílet a pak se ptát" funguje ve filmu zejména jako podpora silného efektu a šokování, ale z psychologického hlediska bylo dost věcí mezi policisty vykresleno velice trefně a podnětně. Policejní práce v Riu je extrémně nebezpečná a nevděčná, populace muže zákona nemá ráda a značka policisty po pracovní době nemizí ani náhodou, takový člověk už se může spolehnout jen na další policisty a největší břímě ze svého povolání si bere každý večer domů. Pronásledují ho myšlenky odpovědnosti, strachu, výčitek, je třeba se odreagovat, ale přitom není kde, nikdo se v těžkých časech neubrání ventilaci napětí na svých nejbližších v rodině a takhle to funguje nejen v Riu... 9/10 ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Cidade De Deus Po Dvaceti Letech - Očima Policie. Tak by vypadal marketingový tah zákeřného kinodistributora (kdyby měl ovšem odvahu to sem vypustit;)). Pravdě ovšem nemůže být nic vzdálenějšího než spojování příhod chlapců z BOPE s životním příběhem mladíka, kterému se podařilo zůstat člověkem. Tropa De Elite je fascinující téměř dokumentární film o tom, že všichni znají příčiny problémů, ale bohužel to takhle vyhovuje příliš mnoha lidem, takže se v tom prostě budeme muset naučit chodit, a pravděpodobně se z toho částečně zbláznit a částečně se stát sviněmi, byť z ušlechtilých pohnutek. A protože se to odehrává až v brazilských favelách, tak se při jeho sledování můžeme utěšovat tím, že u nás se tohle neděje (jenže děje, pouze v jiné rovině, jaksi "kultivovaněji", politicky). Anebo je to taky o tom, že k efektivnímu boji s takhle zakořeněným svinstvem se holt budeme muset smířit s poněkud nedemokratickými metodami a opustit ten náš pseudohumanismus. A pak se třeba nestačit divit, jak se nám to vymklo z rukou a točit filmy, v nichž budeme rozjímat o tom, kdy se to asi stalo;) Tenhle film prostě není jenom naturalistické akční drama, ale má obrovský společenský a vůbec myšlenkový přesah. A je výborně natočený i zahraný. Nemám co řešit, tedy alespoň v ohledu hodnocení. 80% s tím, že tenhle film dokáže nadělat spoustu dobrého i špatného, podle toho, kdo se na něj bude zrovna dívat. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (11)

  • Knižní předloha byla v době vydání velmi kontroverzní, protože líčila policejní jednotku BOPE jako "stroj na zabíjení" a podrobně popisovala zmařený pokus o atentát na tehdejšího levicového guvernéra Ria de Janeira Leonela Brizolu. Vojenská policie poté údajně pokárala a zavrhla spoluautora knihy, bývalého člena BOPE Andrého Batistu. (chelseaman22)
  • Ve filmu odehrávajícím se v roce 1997 se v jedné scéně objeví Volkswagen Golf čtvrté generace, ten se ale začal vyrábět až roku 1998. (WillyMarks)

Související novinky

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

Padilha si opět vyšlápne na zkorumpované poldy

15.04.2013

Brazilec José Padilha, který se proslavil dvěma díly nekompromisního nářezu Elitní jednotka, pořád bojuje s remakem RoboCopa. A přestože ho tato zkušenost před několika měsíci přiměla prohlásit, že… (více)

RoboFassbender?

RoboFassbender?

26.09.2011

Není vyloučeno, že Michael Fassbender si po roli androida v Prometheovi Ridleyho Scotta střihne další sci-fi roli. Dokonce jednu z nejikoničtějších vůbec. Brazilský režisér José Padilha, kterého… (více)

A remake RoboCopa vám přináší...

A remake RoboCopa vám přináší...

13.03.2011

Darren Aronofsky? Kdepak, ten od projektu dávno odstoupil kvůli odkladům, způsobeným finančními problémy studia MGM. To se mezitím otřáslo z nejhoršího a rozběhlo jak práce na Hobitovi a třiadvacátém… (více)

Reklama

Reklama