Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bohatý židovský šlechtic Ben Hur věří, že se jeho lid i město Jeruzalém jednoho dne vymaní z nadvlády Římanů... Film se odehrává před 2000 lety, uprostřed boje mezi Římskou říší a okupovaném území Judeje. Dva přátelé vyrůstají společně v Římem - okupovaném Jeruzalému, dokud Messala není povolán na vojenský výcvik. O osm let později, se opět potkávají, když se Messala vrací do Jeruzaléma jíž jako velící důstojník římské posádky. Pak po nešťastné shodě okolností je Ben Hur odsouzen k otroctví v římské galei. Přežít se mu podaří jen s myšlenkami na krutou pomstu.Když Ben Hur, nyní úspěšný obchodník zasnoubený s Esther (Vancamp), se vrací do Judei, snaží se pomstít svou rodinu, stejně tak vede boj  za svobodu židovského národa. V epické pouti, která testuje přátelství hlavních postav Bena Hura a Messala, kteří se dají do boje o moc, lásku, čest a pomstu, vrcholí ve vzrušujícím finále. Budou přátelé schopní vzdát se nenávisti a pomsty ve svých srdcích a najít klid, než bude příliš pozdě? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Především je nutné si uvědomit, že se nejedná o remake, ale o jiné zpracování Wallaceho knižní předlohy. A musím přiznat, že mi tahle televizní záležitost byla v mnoha aspektech bližší, než oscarový opus s Charltonem Hestonem, ačkoliv kvalit verze z roku 1959 pochopitelně nedosahuje. Nicméně mi sedl fakt, že herci tolik nepřehrávali a jejich výkony byly civilnější a stejně tak se mi líbilo, že nebyl kladen přehnaný důraz na křesťanský podtext, i když je pochopitelné, že tento faktor tu chybět nemohl. Co se výpravy týče, tak vzhledem k formátu celého filmu taky nemohu příliš co vytýkat, pokud tedy nepočítám úsměvné digitální triky, ale to je tak vše. Pro mě veliké a příjemné překvapení. 80% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Na první pohled je zřejmé, že se nejedná o žádný velkofilm. Leč "Ben Hur" si vystačí s tím, co má k dispozici - a snaží se zanechat co možná nejlepší dojem. A poučení ? ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Jistěže je možné odpustit ... dokonce i někomu, kdo vás zradil - kdo vám nebo vašim blízkým těžce ublížil ... ovšem pouze za určitých okolností. Například když dotyčný za své činy už zaplatil - a přitom o vaše odpuštění stojí. Nemyslím, že zrovna takhle to bylo míněno, jenomže milovat své nepřátele a nastavovat jen tak bezdůvodně druhou tvář jsem nikdy nepokládala za nejšťastnější životní filosofii, neboť takový přístup zpravidla nevede k uspokojivému řešení. ()

Reklama

buchli 

všechny recenze uživatele

Jedenáctioskarovému opusu z roku 1959 samozřejmě sahá tak do půli lýtek - jak výpravou, tak scénářem (hlavně dialogy v úvodu prvního dílu jsou tak nasycené klišovitostí, že se to téměř nedá vydržet) - ale herci se snaží (a dobře se na ně kouká). A, co si budeme nalhávat, je to dobrý příběh. I když místy působí lehce překombinovaně - s tím už nikdo nic neudělá, je to prostě Ben Hur. V porovnání se současnou "tradicí" antických filmů ze v tomto Ben Hurovi vyskytuje překvapivě málo (rozuměj žádné) potoků krve a létajících useknutých hlav, což je zajímavé, ale na vině bude opět skromná produkce. Celkově vzato jde o ucházející televizní zpracování... ačkoli, kdyby hrál titulního hrdinu někdo s méně nevinným výrazem a fotogenickou postavou, nejspíš bych hvězdičku ubrala. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Sprvu ma nutkalo porovnať túto televíznu verziu s Wylerovou klasikou z roku 1959, ktorú som videl nespočetnekrát, ale nejde to. Sú to odlišné verzie po všetkých stránkach. V prvom rade ma zarazila, že tvorcovia nedávali dôraz na silné scény, ktoré ponúka predloha. Všetko šlo v jednej emotívnej rovine a pri podobnom type filmu je to na škodu. Digitalizácia trikov ma príliš neuspokojila, hlavne preto, že ich nebolo treba veľa a aj tak boli odfláknuté. Pozastavovať sa nad slávnymi pretekmi vozov nemá zmysel, v tomto lepšie obstála aj verzia z roku 1925. Najväčším kladom považujem výber hlavného predstaviteľa Josepha Morgana ( Juda Ben Hur ), dokázal niesť veľké bremeno na pleciach a myslím, že to zvládol. Nabudúce, ak budem pociťovať potrebu pozrieť sa na životné osudy židovského šľachtica, siahnem radšej po klasike klasík. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Skončila pro ten den olympiáda, a proto vyvstala otázka, co bychom jako mohli dělat... A tak jsme se podívali na tohle. Nebyla to úplná katastrofa a hlavní hrdina se fakt snažil, ač mi čímsi připomínal Brada Pitta, ale Gaius Antonius se fakt těžko mohl stát nástupcem Pontia Piláta V Judeji v roce 30 po Kr.... No, nic, šanci pro druhý díl to ale dostane. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (1)

  • Film vychází z jednoho z nejúspěšnějších knižních románů všech dob "Ben Hur: Příběh Kristův" Američana Lewa Wallaceho. Takřka 500 stránkový svazek poprvé vyšel pod hlavičkou nakladatelství Harper & Brothers 12. listopadu 1880. (Conspi)

Reklama

Reklama