Reklama

Reklama

Det okända.

  • angličtina The Unknown.
všechny plakáty
Horor / Mysteriózní / Sci-Fi
Švédsko, 2000, 91 min

Pět mladých biologů je posláno na sever Švédska prošetřit efekty rozsáhlého lesního požáru. To, co zpočátku vypadá na pár týdnů kempování a snadné práce, se brzy změní v noční můru objevením ostatků podivného tvora a rozhodnutím je prozkoumat. (quota)

Recenze (91)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Vypadá to jako Blair Witch, ale není to Blair Witch... :-) Přesto je Det Okända slušná podívaná, která může děkovat hlavně nekonečným lesům, kteří dokáží navodit perfektní hutnou atmosféru, která se s přibývajícím časem mění čistě na paranoidní. Přesto jsem čekal, že to TO bude o něco překvapivější, stejně tak závěr jen tak prošumí do ztracena. Ale kamera, herecké obsazení nebo i utlumená hudba tu fungují na jedničku. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film založený na podobnom princípe ako Temné lesy (2003), ale kvalitatívne určite horšie. Dej bol dosť prostoduchý a aj keď sa podarilo vybudovať celkom slušnú atmosféru, všetko kazila roztrasená kamera. Neviem, necítil som tu takú dusnotu, ako už v spomenutých Temných lesoch. Koniec sa podľa mňa vôbec nepodaril, miesto toho, aby atmosféra ešte vygradovala, spadla na bod mrazu. Chcelo to nejaký lepší nápad. 60/100 ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Třetí hvězdička za to, že mám tyhle příběhy rád. Det okända není originální (a zejména nemá ani trochu originální závěr), ale přinejmenším v první polovině skvěle funguje. Je dobře, že ruční kamera tentokrát nebyla v ruce jednoho z účinkujících. Několikrát se povedl velice atmosférický záběr (přelet nad nádobou s nalezenou organickou věcí na konci prvního dne - brrr!) a dařilo se i po stránce hudební. Dialogy místy tahají za uši, ale nejde o nic, co by nešlo v žánru překousnout. ()

oje 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu s nálepkou „reálněji už to natočit nešlo“ mám trochu rozporuplné pocity. Celkem nudný začátek a alsheimerova kamera nepůsobí efektivně, jako spíš amatérsky. Nepřítelem se pak stává podivná nákaza, která rozhodně není takový strašák, jako kdyby okolo běham kdosi s pilou dvoumužnou. Ke konci už je to dějově lepší thriller s množstvím otazníků, morálními dilematy a kolotočem vzájemné nedůvěry, přesto tomu všemu hodně ubírá taková až moc jednoduchá a podomácká režie, která nenechala do atmosféry pořádně promluvit ani ty pěkné okolní lesy. Lepším lesním dobrodružstvím je klenot Záhada Blair Witch. Alternativa: Blair Witch Project, Villmark. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Udělat z toho půlhodinovej kraťas, tak bych dokázal přežvejkat mizernou ruční kameru i tu partu nesympatickejch jelit, který místo děsu a utrpení řešej, že nemůžou píchat kvůli krámům. Jenže skoro hodina a půl je prostě moc a i když se les mohl pochlubit sem tam slušnou atmosférou, ta zůstala po všech stránkách nevyužitá. Příšerná nuda. 15% ()

Zajímavosti (2)

  • Film sa nakrúcal v Národnom parku Tyresta vo Švédsku. (MaxForValue)
  • Postavy v tomto filme majú rovnaké mená ako herci, ktorí ich stvárňujú. (Jello Biafra)

Reklama

Reklama