Reklama

Reklama

Bílá královna

(seriál)
  • Velká Británie The White Queen
Trailer 2
Velká Británie, 2013, 9 h 57 min (Minutáž: 58–62 min)

Předloha:

Philippa Gregory (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

Aneurin Barnard, Rebecca Ferguson, Amanda Hale, Oscar Kennedy, Reece Pockney, Juliet Aubrey, James Frain, Max Irons, Janet McTeer, Hugh Mitchell, David Oakes (více)
(další profese)

Epizody(10)

Seriál Bílá královna strhujícím způsobem ztvárňuje jedno z nejdramatičtějších a nejbouřlivějších období v dějinách Anglie. Příběh lásky a chtíče, svádění a podvodů, zrady a vražd je vyprávěn z pohledu tří zcela odlišných, ale stejně neústupných žen – Alžběty Woodvillové, Markéty Beaufortové a Anny Nevillové. Ve svém honu za mocí budou používat intriky, mistrnou manipulaci i ženské půvaby, aby se probojovaly na anglický trůn. Je rok 1464 a Anglie se před příchodem Tudorovců na trůn zmítá uprostřed války o legitimního krále. Je to trpký souboj dvou stran jedné rodiny – rodu Yorků a rodu Lancasterů. A všechny tři ženy zoufale touží získat korunu. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (82)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

historická seriálová druhá liga, která se lehce opírá o skutečnost, ale místo bitev a zajímavé výpravy nabízí primárně zákulisní kejkle, závody o to kdo dřív porodí potomka, ne zrovna zajímavou poloromantiku a jakési pokusy o čarování. Ještě že je tady Rebecca Ferguson. Ta je dobrá úplně všude a i tuhle veskrze průměrnou sérii dělá stravitelnější...50% ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Tak, zatím to vypadá mnohem lépe než jsem čekal. První díl má většinou upoutat a mě upoutal. Mým hlavním lákadlem bylo to, že seriál je tak trochu o anglické historii, která mě dost zajímá. Myslím si, že seriál skvěle těží z dobrých herců, prostředí a také kostýmů, v ději to zase pořádně jiskří politikou, intrikami a láskou. Každopádně na to jak to bylo občas pomalé a možná trochu přehnaně dlouhé, to nebylo zase až tak strašné a co je hlavní, já se nenudil. Hodnotím 70% ()

Reklama

erased 

všechny recenze uživatele

Lekce historie z Bradavické červené knihovny. A tím rozhodně nemyslím nějaké stranění červeným, Lancasteři, a vlastně všichni muži, jsou zde totiž až do posledního dílu série zobrazení jako neschopný plevel, se kterým intriky bílých lomcují ze strany na stranu. A nejen oni, celá historie se totiž smrskla na kouzlení a řešení osobních problémů a vendet žen obou rodů, zatímco opravdová politika se odehrává za zavřenými dveřmi, a ony s pomocí svého šarmu, čárymárů a boží prozřetelnosti tahají za nitky. Rámcový děj jednotlivých dílů se pak omezuje na to, která z nich a kolikanásobně zrovna rodí, popřípadě umírání jejich ratolestí z těch či jiných důvodů. A i přes tu červenou jsou postavy černobíle ploché jak prkna, všichni hodní jsou krásní a milí, všichni zlí naopak odporní, slizcí a drzí, jediným zajímavým aktérem byl samotný Kingmaker, ale ten, jak víme, bohužel nežije věčně. V kontrastu s povedeným vizuálem a krásnou hudbou je pak v druhé polovině naprosté selhání v maskování veku postav, kdy starší aktéři pouze rozpustí velkolepé účesy a vymění bohaté róby za hadry, zatímco v obličeji vypadají stále jako ta jejich dítka, která ještě přežívají. To souvisí i se zmateným skákáním v čase, žádné zápletce se totiž nevěnuje víc než půl hodiny a roční období se v ději střídají stejně rychle jako jednotlivé scény. Ano, chápu, že emancipace žen a whatnot je dnes v kurzu, ale takto jednostranným pojetím hyzdit anglickou historii prostě JE jedním z největších seriálových failů BBC. Takhle prosím ne. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Navzdory střízlivější výpravě jde nepochybně v rámci žánru o poctivě natočenou záležitost. Svou rozmáchlostí mě to připomnělo výpravnější Tudorovce. Jak je snad z předchozího popisu patrné. Nechť si vezme česká veřejnoprávní televize ponaučení z toho, jak se opravdu dělá historická adaptace, která nese v sobě onu jiskru slušné kvality a divácké poutavosti, jež našim seriálům citelně chybí. V jistém ohledu bych strašně rád viděl i v české seriálové krajině takto zfilmovaný český seriál o Karlu IV, který tu docela chybí. Zkrátka tak trochu jako třeba monumentální seriál F. L. Věk či další seriál Lekár umierajúceho času. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

O Válce růží jsem se ve škole učil, že to byl boj mezi rody Lancasterů a Yorků. Až díky tomuto seriálu jsem se něco blíže dozvěděl o několika silných ženách té doby (Markétě z Anjou, Alžbětě Woodvillové, Anně Nevillové, Markétě Beaufortové), které stály po boku svých manželů či otců (králů Jindřichovi VI, Eduardu IV a Richardu III). Doba to byla drsná a plná krve, díky tomu důrazu na zmiňované ženské postavy je zde ale možná až přemíra romantiky (a erotiky). Alžběta Woodvillová se svou dcerou rovněž Alžbětou tu zas každo chvíli kouzlí (a ovliňují tak výsledné události), což mě tedy moc nebavilo. Ze všech těch zmiňovanaých žen mě tak asi nejvíce zaujala (ač ne svým vzhledem) postava Markéty Beaufortové, která po celou dobu jde fanaticky za jediným cílem a to naplnit "boží" záměr, že se její syn Jindrich Tudor má stát anglickým králem. Kdo zná anglické dějiny tak ví, že se jí to nakonec podařilo a jeho nástupem na trůn došlo k symbolickému smíření Lancasterů s Yorky. ******************************************************************************************************* Po vzhlednutí všech dílů se nemohu odpustit komentář ke dvěma fabulacím v celém vyprávění. Že se dle autorů seriálu Alžbětě Woodvillové podařilo zachranit (nastrčením dvojníka) alespoń jednoho ze svých synů (Richarda) před trpkým osudem princů z Toweru (jak jsou Eduard a a Richard nazýváni v historiografické literatuře) ještě beru, neboť nad skutečným osudem obou Alžbětiných synů se asi vždy budou vznášet otazníky. Ale nechat Alžbětu z Yorku, budoucí manželku Jindřicha Tudora a anglickou královnu, milovat se před rozhodující bitvou s králem Richardem, to považuji vážně za vrchol. Tímto totiž tento seriál žel klesl na úroveň mýdlové opery. ()

Galerie (285)

Zajímavosti (8)

  • Počas natáčania sa na parkovisku v Leicesteri našla kostra Richarda III. Podľa analýzy mal skazené zuby a zomrel na zranenie hlavy. Šokujúcejšie bolo zistenie, že s jeho predkom Edwardom III. nenašli žiadnu zhodu. V praxi to znamená, že niekto v hlavnej línii musel byť nemanželský a jeho ďalší potomkovia nemali nárok na anglický trón. (HelenaGray)
  • Ben Stephenson, finančný kontrolór a zmocnenec BBC pre drámu, uviedol, že popularita drám odohrávajúcich sa v stredoveku, ako Tudorovci (2007), Piliere Zeme (2010) a Game of Thrones (2011), umožnila jednoduchšie získavanie finančných prostriedkov pre medzinárodnú koprodukciu The White Queen. (01Zuzana10)

Reklama

Reklama