Reklama

Reklama

Na věky věků

(seriál)
  • Kanada World Without End (více)
TV spot 4

Epizody(8)

Začátek stoleté války i doba černé smrti ve stínu pilířů země. Výpravná britsko-německá adaptace světového knižního bestselleru Kena Folletta. V roce 2010 vznikla v britsko-německo-kanadské koprodukci adaptace knižního bestselleru Kena Folletta Pilíře země. Osmidílný projekt lákal diváky na výpravný obraz středověku, kde se na pozadí stavby katedrály rozvíjely lásky, pletichy, naděje i zloba postav napříč všemi vrstvami dobové společnosti. Seriál se díky atraktivnímu zpracování dočkal volného pokračování, konkrétně v podobě adaptace Follettovy knihy Na věky věků, která sama vznikla na základě úspěchu knižních Pilířů země. Nové vyprávění se sice odehrává opět ve městě Kingsbridge, ale o 150 let po předchozích událostech. V polovině 14. století se Anglie ocitá na prahu stoleté války, ale současně ji čeká hrůza černé smrti. Nicméně morová epidemie, jež si vyžádala tisíce životů, nepřímo zapříčinila také zásadní proměny v dobové společnosti, které připravily půdu pro renesanci. Do tohoto dobového rámce je opět zasazeno vyprávění, kde se protínají osudy, lásky i kruté pletichy postav ze všech vrstev tehdejší společnosti – od rolníků a řemeslníků přes zástupce církve až po šlechtice i krále. Projekt opět iniciovala německá společnost Tandem Communications, která se specializuje na výpravné televizní projekty a adaptace bestsellerů jako The Company, Titanic: krev a ocel, Království prstenu, Hádův faktor či Vesmírná exploze. Do koprodukce natáčené v Maďarsku a na Slovensku také vstoupila kanadská firma Take 5 Productions a britsko-americká společnost Scott Free Films, jejímiž zakladateli jsou slavní režiséři hollywoodských blockbusterů Ridley a Tony Scottovi. Hlavních i vedlejších rolí se zhostili začínající i mezinárodně známí herci z Anglie i dalších evropských zemí jako Cynthia Nixonová, Miranda Richardson, Ben Chaplin, Peter Firth, Charlotte Rileyová, Rupert Evans či Nora von Waldstättenová. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

TV spot 4

Recenze (64)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Piliere boli lepšie a aj keď toto nemá také vysoké hodnotenie (na imdb 7/10) nenechajte sa odradiť, stále sa jedna o dobrý seriál. Bratia Scottovci aj tento krát ponúknu dobru výpravnú osem dielnu historickú zmes intríg s pera Kena Folletta. Herci síce nie sú žiadne hviezdy, par známych tvári s Game of Thrones sa objaví, ale viac nečakajte. Na druhu stranu, postavy sú celkom zaujímavo napísané, takže nuda nehrozí aj keď je škoda, že sú vykreslené až príliš čiernobielo. Buď sú to len sami dobráci, alebo veľmi zlí záporáci, niečo medzi tu chýba a tak trošku mi to uvažovanie postav prišlo neprirodzené v niektorých momentoch, ale bavil som sa aj tak. Vela akčných scén tu nieje, takže akcie nečakajte, ale zopár drsných scén sa tu nájde. Lokácie zo zámku s Bojníc potešia, je na čo pozerať, postavy máju zaujímavo rozdané karty a v rámci žánru je fajn seriál, ktorý nieje zbytočne naťahovaný. 70% - 3* ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ŽIJ, ŠTĚSTÍ PŘIJDE POZDĚJI“..... /// Tato série zdá se mi poněkud nešťastná. Na jedný straně ,,jistý“ historický souvislosti, na tý druhý neustálý depresivní ubližování hlavním postavám. Furt. Kurva, to už by snad nebavilo ani Fantomase! Řekl bych, že by to mohl bejt hezkej celovečerní film a celkem mě štve, že nedokážu posoudit, jestli za to, že tady jde spíš o pobožnou telenovelu, než o historickej biják může předloha, nebo zvůle filmařů. Taková píčovinka, která chce šokovat vším – středověkej způsob života, čarodějnice, královna kurva…, ale ve skutečnosti ze mě dělaj akorát kreténa. ŽIVOT BEZ NADĚJE? Pro koho? Trapáci! P.S.: Dám 3*, protože filmově to celkem ujde. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 2007 napsal Ken Follett, jsem nečetl. 2.) …no a co, tak jsem sejmul fotra! 3.) Thx za titule ,,xtomas252“ a ,,Marky852“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zábavný dobrodružný ahistorický seriál. 1) Inu, Ken Follett umí napsat pěkný příběh a zasadit ho do prostředí, které vzdáleně evokuje anglickou historii. A tak není divu, že po úspěchu Pilířů země následovala další kniha Na věky věků, která jakoby své předchůdkyni vypadla z oka. Opět následovalo pěkné zfilmování a diváci jsou opět spokojeni._____ 2) I tento seriál vsadil na osvědčené postupy - atraktivní výpravné prostředí (kupodivu i bitva byla zpracována přijatelně, byť evidentně měli tvůrci omezený rozpočet), dramatický kapku recyklovaný děj plný zášti a úskoků a samozřejmě pěkné herce._____ 3) Jsou tu 26letý Oliver Jackson-Cohen (zlý a bezohledný bratr - rytíř Ralf), 25letý Tom Weston-Jones (hodný bratr Merthin), 36letý Rupert Evans (démonický převor Godwyn), 27letý Tom Cullen (Wulfric), 34letý Blake Ritson (Edward III.), 28letý Kostja Ullmann (Holger), 33letý Maďar Iván Fenyo (Alan Fernhill), 42letý Ben Chaplin (Sir Thomas Langley, gay), cca 25letý Jason Langley (gay partner Thomase Langleyho, mnich) a další._____ 4) Opět sledujeme až úsměvné lapsy. Na anglickém dvoře té doby se mluvilo normanskou francouzštinou až do roku 1410. Domy uvnitř vypadají jako ze skanzenu. Nesouhlasí věk historických postav atd..._____ 5) Zajímavé komenty: JFL (odpad), Acrobat (odpad). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak po vidění všech osmi dílů, - mám velmi rozporuplné pocity. Seriál se odehrává v té části středověku, kterou mám nejraději, navíc v mé oblíbené Anglii. Kulisy jsou úchvatné, dělané s britskou pečlivostí na detail a historickou věrnost. To se týká i kostýmů a staveb. Bohužel, na středověk je to všechno takové krásně v tom HD vymydlené, upravené bez bordelu, který v ulicích a vůbec všude tehdá byl. Další věcí je obsazení totálně nesympatických herců jako je šilhající Ch. Riley a Cynthia Nixon, která mi v Sexu ve městě nevadí, ale tady jo. Vytkl bych (až se sám sobě divím) nadměrnou krvavost, která toto období sice provázela, ale neměla by vyplňovat 20 % pilotního dílu. V dalších dílech pak prožíváme osudy hrdinů seriálu a dočkáme se spousty zvratů a napínavých momentů. Zažijeme s nimi dokonce válku s Francií, morovou epidemii atd.. Závěrečný díl mi však hnul pořádně žlučí. Když jsem viděl jak si královské vojsko nechá před nosem zavřít bránu hradeb Kingsbridge aby vzápětí bránu složitě vyráželo, málem jsem omdlel. Stejně tomu bylo při pohledu na vesničany s hráběmi, kterak mydlí královské obrněné rytíře... Smrtící však byl závěrečný souboj jednorukého mnicha s obouručákem... Ehhh. Seriálu bych odpustil lecos. Dost mi vadilo přesvícení síní, které ač ozářeny svícemi byly plné bílého světla. (v tomto ohledu je náš TV film Jan Hus 2015 solidně ponurý), odpustil bych i vyvoněnost historických kostýmů. Nikde žádný žebrák, trhan... Odpustil bych i ono časté seriálové neustálé potkávání hlavních hrdinů, kteří když odejdou - zase se vracejí atd... V celkovém souhrnu je to na slabší průměr a tu třetí hvězdu dávám za pěkně zpracované prostředí tehdejší Anglie. Tři léčivé bylinky. * * * ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Ken Follett patří mezi mé oblíbené spisovatele, tudíž jsou mi takovéto seriály z dávné minulosti velmi blízké. Vizuální rys pohádkovosti je zábavně vymáchaný v chmurném středověku. Neostýchám se napsat, že v mých očích stereotyp lidských charakterů zla i dobra nijak nesnižuje zábavnost příběhu. A určitě musím také ocenit dostatek zajímavé dějovosti. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (10)

  • Päť dní natáčania prebiehalo aj v Dóme sv. Alžbety v Košiciach. (F.P.)
  • Do nakrúcania boli zapojení aj Košičania, denne pracovalo v kostole asi 100 komparzistov. Za 12-hodinovú prácu dostali 30 eur. (F.P.)
  • Merthin Fitzgerald (Tom Weston-Jones) je na rozdiel od filmu v románe opísaný ako nízkeho vzrastu s jasne ryšavými vlasmi, ktoré zdedil po svojom predkovi Jackovi Jacksonovi (Eddie Redmayne) – hlavnej postave z filmu Piliere zeme (2010). (Arsenal83)

Reklama

Reklama