Reklama

Reklama

Wolf Hall

(seriál)
Trailer
Velká Británie, 2015, 6 h 30 min (Minutáž: 59–90 min)

Epizody(6)

Toto oblíbené sedmidílné historické drama popisuje nástup Thomase Cromwella, syna prostého kováře, k moci. Po pádu kardinála Wolseyho se Thomas Cromwell, který byl jeho sekretářem, ocitá ve středu zrad a pletichaření královského dvora Jindřicha VIII. Brzy se stane blízkým poradcem krále, což je ale pozice spojená s velkým nebezpečím. (Viasat)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (61)

nineweh 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené, skvěle zahrané, precizní výprava... ale prostě tomu chybí to "něco", co kniha má a co se do televize bez použití voice-overu nedá převést. Bez Cromwellových vtipných postřehů a myšlenek to prostě působí jako sice historicky přesná, ale dost suchopárná a sterilní vyprávěnka do hodin dějepisu. Jasně, má to lepší momenty, kdy se divákovi dostane záblesku toho, čím Cromwell skutečně v knize je, ale bohužel je jich pomálu. Takže jo, hezký, ale všeobecný nadšení nesdílím a radši si znova přečtu předlohu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Po stopätdesiaty krát nám ponúkli ten istý príbeh a opäť to nebolo zlé. Je to iný pohľad na dvor Henricha VIII., pohľad jeho kancelára Cromwella. Je na škodu, že seriál zase končí Boleynovej smrťou a nie koncom práve Cromwella, ktorý je tu hlavnou postavou. Rylance v jeho úlohe bol nadpriemerne dobrý. Wolf Hallu ale kraľuje Claire Foy v úlohe Anny Boleynovej. Absolútne hodnoverne zahrala úlohu pyšnej, spupnej a nakoniec nešťastnej mylady. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Wolf Hall popisuje události, které patří v historii středověké Evropy k těm nejznámějším a popkulturou i nejčastěji popisovaným. Panování Jindřicha VIII. a jeho milostné pletky byly ostatně výzvou pro samotného Shakespeara. Wolf Hall uplatňuje jiný úhel pohledu, autoři seriálu se na dění na panovnickém dvoře dívají optikou jedné z nejzajímavějších postav anglických dějin - Thomase Cromwella, muže, který byl z pohledu mocných feudálů kvůli svému nízkému původu považován za bezvýznamného poskoka, ale díky mimořádným schopnostem, pevným nervům a politickým instinktům se postupně dostal až na vrchol mocenského řebříčku. Sérii hodně pomáhá obsazení hlavní postavy. Cromwell v podání Marka Rylanceho je neproniknutelný charismatický hráč, ze kterého čiší autorita. Rylanceho minimalistické herectví se k roli skvěle hodí. Snad nejvíc jeho Cromwella charakterizují dva kratičké dialogy: "Co teď budete dělat, Moore?" - "Hodně psát a taky se modlit." - "Doporučuji méně psát a podstatně více se modlit." A druhý: "Jste schopný muž, Cromwelle. Škoda, že jste luterán." - "No dovolte, já jsem přece bankéř." Seriál neznásilňuje historii a dokazuje, že velké příběhy nepotřebují zásadně ohýbat a zkrášlovat podle představ hollywoodských scénáristů. Kladem je i výprava, rozhodně nejde o levnou inscenaci s chudičkým vizuálem. Celkový dojem: 90 %. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Těžko si představit, jak by se dané téma dalo podat ještě lépe. Známý příběh anglického krále Jindřicha VIII. vyprávěný z neotřelých stran a pohledů, přičemž jsou autoři svázáni jeho ortodoxní všeobecnou znalostí. Skvělí herci tažení Markem Rylance, zastiňujícím i Damiana Lewise. Velkorysá výprava, chytré a přesné dialogy, zkrátka pochutnání. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Nejen HBO umí dělat dobré, skvělé i výborné minisérie. Britové umí stále dobře čerpat ze své historie a i mnohokráte omletý příběh (nic ve zlém) dokáže BBC přetvořit na více než jen koukatelný příběh. Příběh z pohledu služebníka králova, "Mesyé Kremuel", v době královny Anny Boleynové a odluky Anglie od Říma, době vrtkavosti Jindřicha VIII. a intrik nemála dalších zástupců vlastní pravdy a vidiny toho správného světaběhu. Šest hodinových dílů, kdy ve většině se zdánlivě nic neděje nebo se to děje hodně pomalu, ale poslední dva (a hlavně ten poslední) jsou v pravdě vyvrcholením. Stojí za to to vidět, skvělí Rylance (Thomas Cromwell), Foy (Anna Boleynová) a Lewis (Jindřich VIII.). Zvláště Claire Foy byla skvělým výběrem castingu, Anna jí padla jako ušitá a to její opovržením nasáklé "Kremuel" bylo na jedničku :) ~~~ Jak už tu ale někdo v komentáři psal, rozhodně to sice mohu doporučit, ale zároveň s tím také doporučuji si zjistit historické pozadí té doby a oněch postav, protože pokud nevíte, kdo to byl Cromwell, Jindřích VIII. a jeho rošády s manželkami a Boleynovic dámy v loži králově, dovolím si tvrdit, že to požitek z oněch šesti hodin může hodně ovlivnit. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (3)

  • Hlavní sídlo Jindřicha VIII. (Damian Lewis) v Londýně, Greenwich Palace, představoval Montacute House v Somersetu. Interiéry whitehallského York Place, domu kardinála Wolseyho (Jonathan Pryce), byly natáčeny v Barrington Court, Somerset. Wolf Hall, rodinné sídlo Seymourů, je ve skutečnosti Lacock Abbey ve Wiltshire. Interiéry Wolf Hall se pak ještě natáčely v Chastleton House, Oxfordshire. Lokace Austin Friars, domova Thomase Cromwella (Mark Rylance), je Great Chalfield Manor and Garden ve Wiltshire. Všechny tyto domy spravuje National Trust. V seriálu se ještě objevily hrady Dover, Caerphilly, Broughton, St Donat, Berkely, katedrály ve Winchesteru, Wellsu a Bristolu a ještě několik dalších míst. (J.F.B.)
  • Seriál byl natočen podle stejnojmenného románu Hilary Mantel, který byl oceněn Man Bookerovou cenou. Kniha má pokračování "Předveďte mrtvé" (Bring Up the Bobies) a chystané "The Mirror And the Light". (LucyZ)
  • Mark Rylance sa s tematikou tudorovského Anglicka vo svojej hereckej kariére raz stretol aj pred nakrúcaním seriálu Wolf Hall. Išlo o film Kráľova priazeň (2008), v ktorom stvárnil postavu Thomasa Boleyna. (unclejack)

Související novinky

73. Zlaté glóby - výsledky

73. Zlaté glóby - výsledky

11.01.2016

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu letos opět udílela Zlaté glóby filmovým a televizním tvůrcům. Se třemi soškami zvítězilo drama REVENANT Zmrtvýchvstání (nejlepší drama, režie a herecká… (více)

Reklama

Reklama