Reklama

Reklama

Velkolepé století

(seriál)
  • Turecko Muhteşem Yüzyıl (více)
Turecko, (2011–2014), 255 h 35 min (Minutáž: 88–157 min)

Hrají:

Halit Ergenç, Nur Fettahoğlu, Selim Bayraktar, Selen Öztürk, Mehmet Günsür, Vahide Perçin, İlker Aksum, Meryem Uzerli, Cansu Dere, Yusuf Berkan Demirbag (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(139)

Obsahy(1)

Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce, obecně k ženám a otrokům.
Velkolepé století začíná. V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana. Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

Chajimwitz

všechny recenze uživatele

Hodně rozporuplná je tahle TV Barrandov,na jedné straně zapomenuté starší československé a v celku koukatelné filmy a seriály,na straně druhé úplné dno veškeré "kultury".Hodnotit to nebudu,jelikož jsem neviděl souvisle ani pět minut,ale opět to cítím jako zákeřný útok na středoevropskou civilizaci. ()

Marek1991 odpad!

všechny recenze uživatele

Niektoré diely som pozeral. Mám rád spracovania histórie, tu však som sklamaný. Viem, že od spracovania Turkov na svoju postavu dejín nemôžem čakať veľkú objektivitu, tu však prehnali veci do astronomických výšin. Nazval by som to hanbou kinematografie, ak sa bude uberať týmto smerom tak skončím s filmom. Pre mňa je to veľmi propagandistický a klamlivý seriál. Naši predkovia a predkovia v iných národoch, či už na Balkáne, severnej Afrike či stredomorských krajinách, by nám tento príbeh vyrozprávali určite inak. Ak máte súdnosť a úctu k filmu a ľudskej tvorbe ako takej, vyhnite sa tomuto seriálu. Patrí medzi tie najväčšie odpady z odpadov. ()

Reklama

avril4234 

všechny recenze uživatele

Na začiatok sa chcem spýtať - toto má byť fakt charakterizované ako telenovela??? Ja to vidím ako normálny historický seriál podľa skutočných udalostí a vôbec nie ako telenovelu. Iste, je tam romantika, atď., ale na mňa to proste pôsobí tak vážne a trochu depresívne na telenovelu. Mám pri tom úplne iný pocit, než pri telenovelách. Ale možno mám ten pocit len ja. Úprimne, tiež to nejak nesledujem, ale sleduje to moja mama (každú časť), takže mi neuniknú určité udalosti, z ktorých polovica ma veľmi zaujme a tak ma donútia sledovať to a byť zvedavá na ďalší diel, keďže každý sa končí napínavo. Je to dosť akčné a brutalít je tam viac než dosť, na čo síce ja normálne niesom zvyknutá, ale v tomto prípade je to výnimka. Neviem, nejak sa mi to zapáčilo, zvykla som si na to a viem sa do toho vžiť. Ale inak to nevyhľadávam. ()

werxix 

všechny recenze uživatele

I když tento seriál v lásce příliš nemám, tak musím uznat, že nějaké té historické roviny se jakžtakž drží. Např. Bitva u Moháče se mi líbila ;). A ještě jedno plus pro tento seriál. Moje stará maminka má tento seriál ráda, a strašně moc se ji líbí, hlavně kostýmy a prostředí. A podle mě je pro ni pořád lepší dívat se na Velkolepé století/ Sultán, než kdybych ji musel trpět ordinaci či podobné paskvily. Takže za mě 3* za maminku by to bylo asi 5* :D. ()

1david135 odpad!

všechny recenze uživatele

Ďalšia marektingová pičovina ktorá sa snaží zarobiť na citoch druhých ako Vilo Rozboril,na takejto komerčnej kokotine si títo špinavci zarábaju prostredníctvom "Voyo" -_- a ďalších zahraničných online kanáloch ktoré stoja nemalé peniaze čiže ak ste bieberov fanúšik alebo nejaká vyptlaná piča ktorá sa výživa s marketingovích slz tak prosím .... -_- ()

Galerie (370)

Zajímavosti (13)

  • Seriál byl natočen podle později velmi oblíbené dramaturgické šablony, v níž jsou příčiny historických událostí vysvětlovány fiktivními příběhy ze soukromého života vládců a jejich okolí. (Borrtex)
  • Sídlo Klementa VII. je ve skutečnosti záběr na nádvoří českého zámku Český Krumlov. (tyna97)
  • Seriál byl v době uvedení s rozpočtem 3 500 000 tureckých lir nejdražším projektem turecké televizní produkce – výstavba kulis trvala okolo pěti měsíců, zabrala rozlohu 2 100 m2 a podíleli se na ni historici Deniz Esemenli a Günhan Börekçi, kteří dbali, aby kostýmy, vybavení interiérů a dekorace odpovídaly historickým skutečnostem. Uznávaný turecký spisovatel Latife Tekin pak poskytl poradenství ohledně scénáře. I přes to byl však seriál kritizován za nepřesné vyobrazení tehdejší doby. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama