Reklama

Reklama

Pilíře Země

(seriál)
  • Kanada The Pillars of the Earth (více)
Trailer
Kanada / Německo / Velká Británie, (2010–2011), 7 h 9 min (Minutáž: 48–57 min)

Epizody(8)

Anglie roku 1123. Tom Stavitel (RUFUS SEWELL), povoláním kameník, sní o stavbě velkolepé katedrály. Spojence pro její realizaci nachází v ambiciozním převorovi Philipovi (MATTHEW MACFADYEN). Zatímco se Anglie po smrti krále Jindřicha I. utápí v občanské válce, začíná se v Kingsbridgi po letech příprav mohutně stavět. Zhmotnění jedné velké představy však bude trvat několik desetiletí plných intrik, vražd a válek. Bez síly lásky by však cíle nebylo nikdy dosaženo. To ona dává lidem křídla k uskutečnění snů malých i velkých. To ona pomáhá dobru zvítězit nad zlem. A právě o tomto vítězství je náš příběh.

PILÍŘE ZEMĚ, knižní bestseller Kena Folletta je již několik let na výsluní zájmu čtenářů celého světa. Nyní k vám přichází 4dílné filmové zpracování tohoto velkolepého historicko-dobrodružného eposu z produkční dílny Tonyho a Ridleye Scottových, tvůrců hitů Gladiátor a Robin Hood. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

tahit 

všechny recenze uživatele

Celkově velmi zvláštní, ale abych tak řekl seriál má skutečně co nabídnout. Velkolepá freska ze středověké Anglie dvanáctého století má slušně promyšlenou výtvarnou stylizaci, náboženský svár, dobové kulisy, pěkné rekvizity a je tu skoro všechno, co k dobrému historickému seriálu patří. Ovšem s kouzlem knihy nemohu poměřovat, protože pravidla filmového vyprávění jsou úplně jiná a při vší úctě k bohaté dějovosti, je škoda, že ambiciózní filmový přepis svým obsahem vyzněl jako prostomyslná drsnější pohádka. Na druhé straně vím, že film to nemá nikdy oproti knize lehké. To ovšem všechno budiž bráno tak, že tvůrce se snažil vybrat linii románu kvalifikovaně, v nich se prolínají hlavní osudy postav. Co si odnesu hluboko v paměti z filmu, jsou hlavní představitelé, ať již je to Jack Jackson (Eddie Redmayne), převor Philip (Matthew Macfadyen), nebo pozoruhodný ztělesnitel zla Waleran (Ian McShane), který dal postavě dokonalou váhu. A co napsat o seriálu na závěr? Je to rozhodně zajímavý film. Pro úplnost dodám, že díky tomu budu chtít určitě katedrálu v Salisbury někdy rád osobně vidět. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ať to přetřásám, jak to přetřásám, nemůžu než dát plný počet. Uvědomuju si, že to je v podstatě historická telenovela, jenže i to je při současném srabu velmi příjemná změna. Mám středověk rád, v historickém filmu si domyslím vše co potřebuju, aby mi to fungovalo. Kritikem tedy asi dobrým nebudu. Jsem vděčný za pěkné obrázky, nástin doby, snahu o vykreslení politického pozadí. Příběh samotný mne při tom nesmí rušit. Pokud je ovšem příběh kvalitní, tím líp. Tady je to tak na 60%. Story trošku kulhá. Herci jsou ale málo známí a skvělí. Dobrý casting, dobrá režie, výborný obraz i zvuk, podívaná jak má být, zhltl jsem seriál za dva večery. Historická data jsem dostudoval, jsem zas o něco chytřejší...Jen víc takových telenovel...90% EDIT 2020: je to skutečně jen průměrná telenovela. ()

Reklama

Kimon 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl, včetně volného pokračování "Na věky věků". Obě jsem přečetl jedním dechem. Byl jsem tedy zvědav, jak se podařilo tak obsáhlé románové historické dílo zfilmovat. Mohu zde vyjádřit pouze obdiv a úctu k celému filmovému štábu včetně Kena Folletta, autora románu i filmového scénáře. Nemohu ale bohužel přidělit maximální počet hodnotících hvězdiček. Vede mě k tomu fakt, že kniha samotná obsahuje velké množství postav, které čtenář poznává a zafixovává si je do své paměti postupně a pozvolna. Takže před léty, kdy jsem se začetl do knihy, v ději jsem se neztrácel. Od doby, kdy jsem knihu četl uplynulo několik let a mě se těmi léty postupně vytratily z paměti jednotlivé postavy. Když jsem založil do přehrávače první část filmu, měl jsem dost velké problémy zorientovat se v ději a postavách pro rychlý spád děje. Kniha mi dávala času více. Filmový děj, přestože (nebo možná právě proto, že ... ) se filmový scénář maximálně snaží o dokonalé zrcadlení děje psaného románu ubíhá rychlostí střely a divák, zvlášť když knihu nečetl, bude mít pravděpodobně problém s rozpoznáváním, zapamatováním mnoha stále nových postav, vyhodnocením a spojováním střípků jednotlivých dějů filmu. Já osobně, přestože jsem knihu četl, jsem tento problém měl. Dominantní postavou románu (i volného pokračování) je postava Toma stavitele. Bylo by mi přijatelnějším, kdyby příběh Toma stavitele byl touto postavou nejenom vyjádřen pouze obrazem, ale divákovi byla nabídnuta také forma doprovodného vyprávění, kdy by Tom stavitel některé obrazové scény a nové postavy přiblížil divákovi v určitých složitějších fázích filmu slovním doprovodným komentářem, např. formou mluvených vzpomínek. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Výprava, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Ridleyho celovečerák (porovnateľná s Robinom Hoodom), vynikajúco posplietaný príbeh, kvalitné obsadenie a skvostná hudba. No napriek mnohým silným momentom zostal napokon dojem istej sterilnosti a nedostatku niečoho (emočne silná scéna, mimoriadny herecký výkon), čo by seriál vytiahlo nad priemer. Určite stojí za pozretie, no šanca na zaradenie medzi televízne historické veľdiela typu Ja, Claudius, Marco Polo či Rím zostala do značnej miery nevyužitá. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Za výpravu by to sice bylo maximum, ale za naivitu příběhu by to zasloužilo pořádnou ránu dlátem po hlavě. Tolik šťastnejch náhod, neuvěřitelnejch obratů a osudovejch setkání v pravou chvíli na pravém místě snad nemá ani průměrná adaptace knihy Rosamundy Pilcherový. Už u scény odloženýho, sebranýho a nalezenýho dítěte v prvním díle jsem pronesl větu z Pytlákovy schovanky: Copak nemá u sebe něco, podle čeho se poznávají ztracené děti? Některý postavy (Ellen) pak průběhem proplouvají tak, že se vždycky objeví kde je jich potřeba, něco těžce moudrého pronesou a zase kamsi zmizí a ti ostatní, jako třeba úhlavní nepřátelé, jim víceméně zamávají na cestu. Jindy se zase Aliena vydá s miminem z Kingsbridge přímo přes kanál do rozestavěné Notre-Dame, vedena silou nevím čeho, a na spáteční cestě se svým umělcem a jeho dlátem ještě pokecají s jeho rodinou, kterou náhodou potkají a kteří ho samozřejmě bezpečně poznají. A hlavně postavy, od začátku víte, komu se nakonec zadaří a kdo bude padouchem až do (hořkého) konce. Spíš pohádka než historický seriál, a protože je to místy docela sympatická pohádka a přes všechny výhrady jsem viděl všech 8 dílů, by nebylo fér nedat aspoň čestnou půlku. ()

Galerie (215)

Zajímavosti (24)

  • Kingsbridge, ako je známy z románu a seriálu, je len fiktívny. Mnoho neinformovaných turistov však napriek tomu navštevuje Kingsbridge v anglickom grófstve Devon, aby navštívili jeho svetoznámu katedrálu. Nakoniec odchádzajú sklamaní, keď zistia, že cestovali, aby videli katedrálu, ktorá nikdy neexistovala. (Arsenal83)
  • V roce 2009 vydalo britské Times výsledky ankety o nejlepší knihy za posledních 60 let. Historický román Kena Folletta „Pilíře Země“ se umístil na druhém místě. (Joges)
  • Na otázku o jej sexuálnej scéne Hayley Atwell povedala: "Nahé scény môžu byť veľmi oslobodzujúce. Cítim sa veľmi ľudsky. Toto som ja, so všetkými mojimi malými nedokonalosťami." (Arsenal83)

Související novinky

Podzimní televizní boj

Podzimní televizní boj

13.08.2012

Skromný český televizní píseček se dočká zanedlouho dalšího boje o sledovanost, především na poli komerčních seriálů. Dvě nejsilnější komerční televize vsadily na školní prostředí (TV Nova seriálem… (více)

Po Spartakovi dorazí Marco Polo

Po Spartakovi dorazí Marco Polo

17.01.2012

Americká kabelová stanice Starz na televizním trhu výrazně zabodovala s masakrálním seriálem Spartakus (druhá regulérní série s podtitulem Vengeance startuje 27. ledna). Dařilo se jí i s Pilíři Země… (více)

Bratři Scottové zboří Pompeje

Bratři Scottové zboří Pompeje

05.04.2011

Historické a fantasy eposy se definitivně stěhují do televize. HBO včera vyvolalo nadšení prezentací první čtvrthodiny z Game of Thrones, dnes tu máme další velkolepý televizní projekt. Pompeii bude… (více)

Ridley Scott nechá vyhrát fašisty

Ridley Scott nechá vyhrát fašisty

11.10.2010

Zatímco probíhá boj o dvoudílný prolog k Vetřelci (studio 20th Century Fox chce přístupnost PG-13 a rozumný rozpočet, Scott trvá na tvrdém R-ku a rozpočtu 250 miliónů pro oba filmy... a chce si… (více)

Reklama

Reklama