Reklama

Reklama

Wolf Hall

(seriál)
Trailer
Velká Británie, 2015, 6 h 30 min (Minutáž: 59–90 min)

Epizody(6)

Toto oblíbené sedmidílné historické drama popisuje nástup Thomase Cromwella, syna prostého kováře, k moci. Po pádu kardinála Wolseyho se Thomas Cromwell, který byl jeho sekretářem, ocitá ve středu zrad a pletichaření královského dvora Jindřicha VIII. Brzy se stane blízkým poradcem krále, což je ale pozice spojená s velkým nebezpečím. (Viasat)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (61)

nineweh 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočené, skvěle zahrané, precizní výprava... ale prostě tomu chybí to "něco", co kniha má a co se do televize bez použití voice-overu nedá převést. Bez Cromwellových vtipných postřehů a myšlenek to prostě působí jako sice historicky přesná, ale dost suchopárná a sterilní vyprávěnka do hodin dějepisu. Jasně, má to lepší momenty, kdy se divákovi dostane záblesku toho, čím Cromwell skutečně v knize je, ale bohužel je jich pomálu. Takže jo, hezký, ale všeobecný nadšení nesdílím a radši si znova přečtu předlohu. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Wolf Hall svádí k tomu, aby byl srovnáván s Tudorovci, ale ani k jednomu ze seriálů to není fér. Tudorovci se mohli spolehnout na rozmáchlou výpravu, nablýskané interiéry či na řadu známých potažmo divácky vděčných krásných tváří, jejichž chování přiblížili k dnešním standartům. Podali tak dobu Jindřicha VIII. populárně pro širokou diváckou obec, ale na úkor historické věrnosti. Wolf Hall pracuje přesně naopak. Atmosféra věrně zachycuje anglický dvůr 16.století, charaktery postav jsou uvěřitelné a líbivé tváře by jste tu spočítali na prstech jedné ruky. Zadařilo se i herecky. Pro Marka Rylance se Thomas Cromwell stal pravděpodobně životní rolí a je to jeden z těch výkonů, kdy se herec svou postavou stane. Dokonalý byl i sám král Jindřich a pro Damiena Lewise platí místy to samé, co pro Rylance. Claire Foy také snese nejpřísnější měřítka a možná je to ta nejlepší Anna Boleynová vůbec. Celkově velká spokojenost a natěšenost na druhou řadu. 90% ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Uťahané, pomalé, konverzačné a napriek tomu vo výsledku naozaj funkčné, nie prádlo, ale dielo. Samozrejme to má uľahčené divák, ktorý sa trošku v manželkách a milenkách Henricha VIII orientuje a niečo má o ňom načítané prípadne napozerané. Z mojej strany jedinou výčitkou zostáva, že som očakávala, že príbeh Thomasa Cromwella bude dopovedaný, až do jeho trpkého konca. Nebol. Môj problém. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Kostýmní historické drama neláká na velká herecká jména (když pomineme Damiana Lewise), ani na nějakou rozmáchlou výpravnou podívanou. Jedná se spíše o komorní drama založené na dialozích a v případě hlavního aktéra Thomase Cromwella (v podání skvělého Marka Rylancea) na notnou dávku emocionálních scén, které se bez slov i obejdou. Není to nic pro netrpělivého konzumenta, který by měl pravděpodobně hodně velký problém tuhle místy až extrémně pomalou minisérii strávit. Milovníci historie i náročnější diváci si ale rozhodně přijdou na své. Doufám v další řadu, až autorka předlohy dopíše třetí knihu. 1. série - 80% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Hm, jeden z nejlepších filmů/seriálů, který jsem o Tudorovské éře zatím viděla. Intimní, hluboce procítěný a zdá se, že i velmi historicky přesný (usuzuji podle knih Alison Weir, od které jsem o Anne Boleyn nedávno četla - ten pocit hrdosti, že jsem nejenže věděla, kdo je Chapuys, ale že jsem dokonce vyhlížela, kdy se objeví, ach). Vedle Wolf Hall vypadají např. Kapurovy počiny jako opozlátkovaná prázdná telenovela. Stopáž minisérie poskytuje prostor pro spoustu fantastických hereckých momentů bez ohledu na to, jak historický významné byly. Prostořekost Bernard Hilla, performativní utrpení Antona Lessera, prostá bezradnost Monicy Dolan, laní oči Toma Hollanda, a potom samozřejmě Clair Foy a ještě více Mark Rylance, kteří by si za své výkony zasloužili všechen potlesk a všechny ceny. U Damiana Lewise si paradoxně nejsem jistá - zejména počáteční Henryho scény byly taky skvělé, ale potom trochu zmonotónněl a tvůrci jako by se mu i záměrně vyhýbali, takže spíš nedostal šanci si zazářit. Beru to ale jako plus, protože o králi to tentokrát nebylo. A bylo to super. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (3)

  • Mark Rylance sa s tematikou tudorovského Anglicka vo svojej hereckej kariére raz stretol aj pred nakrúcaním seriálu Wolf Hall. Išlo o film Kráľova priazeň (2008), v ktorom stvárnil postavu Thomasa Boleyna. (unclejack)
  • Seriál byl natočen podle stejnojmenného románu Hilary Mantel, který byl oceněn Man Bookerovou cenou. Kniha má pokračování "Předveďte mrtvé" (Bring Up the Bobies) a chystané "The Mirror And the Light". (LucyZ)
  • Hlavní sídlo Jindřicha VIII. (Damian Lewis) v Londýně, Greenwich Palace, představoval Montacute House v Somersetu. Interiéry whitehallského York Place, domu kardinála Wolseyho (Jonathan Pryce), byly natáčeny v Barrington Court, Somerset. Wolf Hall, rodinné sídlo Seymourů, je ve skutečnosti Lacock Abbey ve Wiltshire. Interiéry Wolf Hall se pak ještě natáčely v Chastleton House, Oxfordshire. Lokace Austin Friars, domova Thomase Cromwella (Mark Rylance), je Great Chalfield Manor and Garden ve Wiltshire. Všechny tyto domy spravuje National Trust. V seriálu se ještě objevily hrady Dover, Caerphilly, Broughton, St Donat, Berkely, katedrály ve Winchesteru, Wellsu a Bristolu a ještě několik dalších míst. (J.F.B.)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

73. Zlaté glóby - výsledky

73. Zlaté glóby - výsledky

11.01.2016

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu letos opět udílela Zlaté glóby filmovým a televizním tvůrcům. Se třemi soškami zvítězilo drama REVENANT Zmrtvýchvstání (nejlepší drama, režie a herecká… (více)

Reklama

Reklama