Reklama

Reklama

Americký sniper

  • USA American Sniper (více)
Trailer 1
USA, 2014, 133 min

Odstřelovač jednotek SEAL amerického námořnictva Chris Kyle je vyslán do Iráku s jediným úkolem: chránit své bratry ve zbrani. Jeho neomylná přesnost zachrání na bojišti velký počet životů, a když se rozšíří pověsti o jeho odvážných husarských kouscích, vyslouží si přezdívku „Legenda". Avšak jeho pověst se donese až za nepřátelské linie a na jeho hlavu je vypsána odměna a stává se z něj hlavní terč povstalců. Navzdory nebezpečí i obětem ze strany jeho rodiny se Chris se zúčastní čtyř hrůzných misí v Iráku a stává se symbolem kréda jednotek SEAL „neopustit ani jednoho muže". Ale po návratu domů Chris zjišťuje, že na válku nedokáže zapomenout. (Warner Bros. CZ)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 307)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Clinte tohle si prosral. Měl jsem tě rád jako Drsnýho Harryho. V pohodě jsou i starší eposy, který sis režíroval, ale pokud bych měl zabrousit mezi novější filmy, jako je těžce přeceňovaný Gran Torino nebo i další kousky, tak je to dost bída. Ovšem tu největší slátaninu si Eastwood nechal na úplný závěr své kariéry?! (i když kdo ví) Samozřejmě, že stupidní patriotičtí Amíci budou plesat nadšením, možná to nedej bože obdrží i nějaký Oscary no a samozřejmě, že i pár oveček na slovutné CSFD se přidá. No pokud vám nevadí, že budete 2 hodiny sledovat náborovku do US Army, navíc absolutně nudnou a nezáživnou, která mě za celou stopáž nedokázala vtáhnout do děje, tak potom je to ok. Letošní kandidáti na Oscara (nebo jak se ta trapná cena jmenuje) jsou bezvýhradně sračky a tenhle zoufalej Émerikánskej patos tomu nasazuje korunu. Jo a tu otravnou manželku a její telefonáty bych z filmu úplně vystříhnul, nebo jí měl frajer říct něco ve stylu : teď tu mám důležitou práci ty pyzdo musím zabíjet Iráčany v zájmu světového míru a své vlasti! Nemám čas na tvoje kecy. Fuck off. 15% ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Není to případ filmu, kdy bych dvě hodiny seděl s hubou dokořán, až bych z toho dostal angínu. Sniper byl o tom, že jakmile se rozjely závěreční titulky, naskočila mi husina, já si začal celý příběh přehrávat zpátky na začátek, a pak si ulevil jedním velkým americkým "Fuck!" Nazvěte mě třeba americkým patriotem, tady by mě už asi nic nepřekvapilo, ale takhle opravdový válečný biják, ve kterém by se tak mistrně kloubila akce s příběhem, jsem zatraceně dlouho neviděl. Až Clint přestane točit filmy, co budu dělat s hvězdičkama? ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by nepůsobil divně tak před deseti lety. Ale hádám, že Clintovi už na nějaké té dekádě nesejde. Sejít mu už mohlo na tom šíleně špatném střihu, který film ve všech ohledech znepřehledňuje (a nechoďte na mě se záměry). Každopádně produkt starého republikána bez smyslu pro nadhled jak ze škatulky. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Eastwood sbírá body za to, že se nejedná o verbovací propagandistickou masáž, kterou slibují plakáty. Těžko si představit, že by po tomhle filmu o vyšinutém psychoušovi, který střílí děti a ženy, kdokoli chtěl vyrazit do ropného království za fiktivními atomovkami. Na druhou stranu je extrémně blbé, že Eastwood neumí zůstat nestranný a podle očekávání Kylea adoruje, což vrcholí extrémně stupidními závěrečnými titulky. Jako pardon, ale já tyhle srdceryvné, životem napsané story, kterak se texaský buran vydal dobrovolně do války pro pomstu národa, aby mu šiblo a on se z toho dostal, prostě nedávám. Ne, když jsou takhle přepjaté, s plochými postavami a jasným sdělením, že američtí hoši a jejich oběti jsou to nejlepší na světě. Nic proti patriotismu, ale ta okatá snaha nikoho nenaštvat a záměrně zazdít druhou stranu barikády je ubíjející. Zvlášť když po polovině vyletí z hlavně tempo a nikdo už ho nevrátí do zásobníku. Ale chápu nominace. Tohle je látka, z které musí Amerika močit slzy. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Jason Hall / Predloha: Chris Kyle (kniha), Scott McEwen (kniha), James Defelice (kniha) | Hudba: Joseph S. DeBeasi | Distribúcia: Warner Bros Pictures| Štúdio: Village Roadshow Pictures | Rozpočet: 58,8 miliónov $ | Tržby: 428,5 milióna $ | Ocenenia: Oscar - 1 výhra: Strih zvuku, 5 nominácií (Film, HR Bradley Cooper, Scenár, Strih, Zvukové efekty), AFI Award - Film roku. Spolu: 9 výhier a 25 nominácií || Emočne skoro sterilný, ale technicky a príbehovo vykrištalizovaný film od nestárnuceho majstra Eastwooda. Posolstvo filmu je už zažitou príbehovou rutinou, a tak Americký sniper nemá úplne čím prekvapiť. Je to len nadpiemerná vojnovka, podfarbená Eastwoodovým rukopisom. Grand Torino so mnou hýbol viac. 78% | HD, THX, EN DTS | ()

Galerie (56)

Zajímavosti (58)

  • Zatímco ve filmu je Chris Kyle (Bradley Cooper) zobrazován jako člověk, který neměl právě radost, že musí zabíjet lidi, skutečný Kyle (jak přiznal ve svém memoáru) zabíjel rád. Nikdy též necítil vinu za kohokoliv, koho zabil –⁠ ať už šlo o lidi, nebo dříve o zvířata na ranči, kde vyrostl. Pravděpodobně proto si také vybral kariérní dráhu odstřelovače, neboť tito elitní vojáci mají velice často vysoké počty zabitých nepřátel. (vojtaruzek)
  • Bradley Cooper (Chris Kyle) mal špeciálneho trénera, ktorý mu pomohol pribrať 20 kg za 10 týždňov. Cvičil dvakrát denne. Prvý tréning začínal o piatej ráno, na programe boli hlavne ťahy a drepy. Druhý tréning bol zameraný na budovanie svalovej hmoty. Herec musel prijať viac ako 5000 kalórií denne. (classic)

Související novinky

Spielberg našel svého Bullitta

Spielberg našel svého Bullitta

18.11.2022

Známý režisér Steven Spielberg (Mnichov, Jurský park) zdá se našel svůj další projekt. Bude jím „remake“ akční klasiky se Stevem McQueenem (Le Mans, Sedm statečných) Bullitt. Vedle toho už pak tvůrce… (více)

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

Na Filmovém víkendu ČSFD rozdáme 1000 plakátů!

01.08.2017

Na šestém ročníku setkání filmových fanoušků již tento víkend nejen, že poběží největší filmové pecky roku jako Dunkirk, Strážci Galaxie Vol. 2 nebo sexy novinka Atomic Blonde, ale taky se bude… (více)

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

Clint Eastwood a další hrdinové z lidu

21.04.2017

Kariéra Clinta Eastwooda se v posledních letech stočila k dramatům podle skutečných událostí. Americký sniper nám představil odstřelovače Chrise Kylea, Sully pilota Chesleyho Sullenbergera a teď jsou… (více)

Zeleného sršně čeká drsný reboot

Zeleného sršně čeká drsný reboot

16.11.2016

Michel Gondry (Věčný svit neposkvrněné mysli) se v roce 2011 poprvé a naposledy vrhnul na hollywoodský blockbuster. Jeho Green Hornet je celkem oblíbenou komedií, studio Sony ale doufalo v mnohem… (více)

Reklama

Reklama