Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Život legendy! Koně, kterému až na pár vyvolených, nikdo nevěřil, dokonce ani trenér. Ale přesto Phar 'Bobby' Lap to dokázal, a stal se opravdovým šampionem dostihového sportu. Bohužel, "dobrý kůň nevadí, ale moc dobrý...". Film nám ukáže také zákulisí tohoto sportu, ve kterém se točí obrovské peníze, a kde není pro nepřemožitelného závodníka místo. Každého milovníka koní jistě chytne za srdce! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi líbil, ale není to zásluhou jeho tvůrců. Ti se vydali cestou detailního až kronikářsky vše vysvětlujícího, převyprávění osudu jednoho úžasného koně a se snahou dojímat až na dřeň natočili popisný a místy sentimentální snímek. Příběh Phar Lapa by se dal určitě ztvárnit lépe, na druhou stranu i mnohem hůře. A i přes určité nedostatky se může divák kochat úžasným pravdivým příběhem, který je tak silný, že jej naštěstí nelze jen tak zazdít. ()

Reklama

progression 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po letech zase "oprášil" dojmy z mého v mládí velice oblíbeného filmu a musím říci, že tento film i po letech neztratil nic ze své působivosti, ba právě naopak. Skutečný příběh o dostihové legendě Phar Lapovi - koni s ohromým srdcem (jak jeho bojovností, tak i fyzickou velikostí), jehož dostihové úspěchy v té době sledovala celá Australie i Nový Zéland. Je veřejným tajemstvím, že v době trvání nejslavnějšího australského dostihu Melbourne Cup se víceméně "zastaví život" v celé Australii a průběh dostihu je to momentálně nejdůležitější. Ale tento film nemapuje pouze osudy této koňské legendy, ale velice výstižně i osudy a vlastnosti "lidí okolo". Těch, kteří dostihové (nejenom) koně milují a obětují jim mnoho je naštěstí pořád dost, jinak už bychom tato zvířata možná neznali ani ze ZOO. Kromě nich je samozřejmě také velké množství koňských fanoušků, kteří koně "milují" také pokud jim z toho něco kápne a bohužel jsou také ti, kteří jsou schopni opravdu všeho, pokud by jim cokoliv kazilo jejich úmysly a záměry, vždyť o peníze jde vždy až v první řadě (a neplatí to zdaleka jen v této oblasti). A i o tom všem výstižně vypráví tento film. Od životního příběhu Phar Lapa už uplynulo skoro celé století, později přišly i další významné koňské dostihové legendy, jejichž příběhy byly zfilmovány (namátkou "Secretariat", "Seabiscuit", "Ruffian" atd.). U mne v oblibě (těsně o koňskou hlavu) asi vede "Seabiscuit", ale všechny výše zmiňované jsou velice dobré a "dostihovou realitu" (nejenom) mapují hodně věrohodně. Malý dostihový dodatek : je to přesně týden co "náš" dostihový kůň Nagano Gold (jak výstižné jméno pro našeho fanouška) dosáhnul vynikajícího mezinárodního úspěchu, který měl mimořádný ohlas v celém dostihovém světě (napříč kontinenty). Pevně věřím, že to nebyl zdaleka jeho mezinárodní úspěch poslední. A pokud zůstane zdravý, jeho progres bude pokračovat, tak s trochou nezbytného štěstíčka se může stát další "koňskou legendou" a třeba nejenom v té naší malé české kotlině. A pokud se v blízké budoucnosti opravdu "zadaří", kdo ví, zda jeho příběh neosloví nějakého scénaristu se zájmem o dostihové příběhy. Dost pravděpodobně je to hodně utopická představa, ale uvidíme ... ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Technicky nemám co vytknout, ve všech ohledech to byla špičková práce a zajímavý příběh podle skutečné události, nicméně mě ten koník příliš nedojímal. Samozřejmě to bylo spíš o tom, jací jsou lidé zmrdi, ale tím, že to bylo z prostředí dostihů, které jsou mi vyloženě u prdele, tak jsem si tenhle snímek nemohl naplno užít. 70% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si marně v roce 1983 myslli, že Phar Lap je ten nejslavnější kůň, kterého kdy dostihy objevily. Jenže to se u nás neměl objevit Josef Váňa se svým Tiumenem. Ten jim totiž se svým životním příběhem okamžitě natrhnul prdel. Kromě osmdesátkovýho feelingu tak film přinesl klasickou sportovní zápletku, ale i skutečnost, že dostihy ukázal z té nejtěžší stránky..ze stránky koně. A za to si film pozornost určitě zaslouží. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Smrt Towering Inferna (kůň, který hrál Phar Lapa) je téměř mystická – 16. 4. 1999 byl totiž na pastvině zasažen bleskem při bouři a musel být okamžitě utracen. Paradoxní na tom všem je, že slovo „Phar Lap“ přeložené ze signálštiny znamená právě „Blesk“. (Zellie)
  • Dodnes se vedou spory o Phar Lapově úmrtí. Mohl to být arsen, podávaný jako "zázračný koktejl" Harryho Telforda, nebo jako pesticid na pastvinách, anebo kolika způsobená požitím velkého množství vojtěšky. Fakt je ten, že arsenu nebylo v těle koně nalezeno takové množství, aby bylo smrtelné, a kolika způsobí smrt až za několik dní. Stále však zbývají pochybné osobnosti dostihového podsvětí, které mohly koni ublížit. Vědci po mnoha letech našly stopy po arsenu. (luphick)
  • Billy Eliot, Phar Lapov džokej, ktorý bol úplne zdrvený záhadnou smrťou Phar Lapa, daroval svoje sedlo džokejovi, ktorý sa volal George Woolf, ako gesto ich spoločného priateľstva. Woolf sa stal jedným z najlepších amerických jazdcov a používal toto sedlo aj na svojom obľúbenom koňovi, zvanom Seabiscuit, ktorý si podobne ako Phar Lap podmanil národ počas krízy v 30-tych rokoch. Toto sedlo sa stalo jeho talizmanom a zhodou okolnosti ho odvtedy ako ho dostal nepoužil len raz, a to pri posledných pretekoch, kedy nešťastnou záhadou zahynul. (Scevola)

Reklama

Reklama