Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Novela „Black Beauty“ od Anny Sewell patří již od prvního vydání knihy v roce 1877 celosvětově mezi nejoblíbenější příběhy se zvířecí tématikou. Příběh je vyprávěn hlavní postavou, jedinečným černým hřebcem s bílou "hvězdou" na čele, kterého životní pouť zavede z idylické vesnické krajiny, plné potěšení, do ulic Londýna, dlážděných kočičími hlavami. Verze režisérky a autorky scénáře Caroline Thompson (Tajemná zahrada) patří bezesporu mezi nejvydařenější. Jistě si oblíbíte vzdorovitou kobylku Ginger, škodolibého poníka Merrylegse i galantního hřebce jménem Beauty, jehož velkorysé srdce mu pomáhá vycházet s ošetřovateli, ať jde o ty laskavé, jakým je bezesporu kočí Jerry Barker (David Thewlis), i ty hrubší, počínaje farmářem Greyem (Sean Bean) nebo mladým čeledínem Joe Greenem (Andrew Knott). (Magic Box)

(více)

Recenze (96)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Vychvalovaná hudba Dannyho Elfmanna byla hlavním důvodem, proč jsem si tenhle film půjčil. A určitě nebude tím hlavním, proč bych to měl udělat znovu. Je totiž hodně "neelfmannovská" a de facto je jednou velkou variací na známou melodii "Greensleeves". Proměny příběhu a osudy Beautyho ale podbarvuje hezky. Sice nejsem úplně přítel filmů, kde je živým zvířatům za každou cenu podsouváno lidské chování, ale klobouk dolů za tu práci s nimi. Nakonec, co by z toho jinak děti měly. ()

Rastabilly 

všechny recenze uživatele

Perfektní příklad filmu ukazujícího jak důležitou roli hraje hudba. Pracuje se s neskutečně silným emočním lazením a tomu odpovídají i podkresy každé scény, které jsou přesné a použity s největší citlivostí. Povětšinou tklivé Elfmanovy melodie se táhnou napříč celým filmem. Hlavní "Theme" se často opakuje v různých variacích. Nevadí, že jich je tolik, až to uslyšíte, budete chtít víc. Jinak pěkně odvyprávěný životní příběh koně, se kterým si osud šeredně pohrál. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Fajn rodinná záležitost, kde má smysl vynášet do nebes pouze neskutečně melodickou krasojízdu Elfmana a tomu zdatně sekundující kameru Alexe Thomsona. Jinak je to trochu moc prozaická a velmi zjednodušená zvířečí balada pro malé diváky. Ti starší to rozdýchají také, ale pokud dáme nostalgii stranou, bude tam přes ty všechny hezké záběry a 1-2 dojemné scény stejně něco hmatatelnějšího chybět. Zaříkávač koní je vyprávěn opačnou perspektivou a je o level výš. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Krásná podívaná pro všechny generace. Knihu Anny Sewellové jsem jako malá zbožňovala a film mě potěšil snad ještě víc, protože vidět hrdiny - zejména ty čtyřnohé - přesně tak, jak jsem si je představovala, bylo pro duši velmi vítaným pohlazením. Přesto se nejedná o nějakou typicky rodinnou podívanou, tóny, které občas zaznívají, jsou dost temné, a ani s tím happyendem to není tak veleslavné. Elfmanova variace na anglický folk skvěle doplňuje děj a svou práci znamenitě odvádějí nejen herci obdaření hřívou a ocasem. Milovníci Harryho Pottera a Lupina zvlášť se mohou potěšit pohledem na mladého Davida Thewlise. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Krása, krása, krása. Snad nejlepší, nejkrásnější a nejdojemnější film z prostředí "světa koní", jaký jsem kdy zhlédla. Hlavní hrdina "černý krasavec" prostřednictvím svého vyprávění popisuje okolní život. Život okolo něj, jeho rodiny a ostatních lidí. Styl vyprávění z pohledu koně byl udělán úžasně a velmi poutavě. Nádherný Black Beauty, jeho věrnost, čistota, osoby v jeho životě, jejich charaktery, krásná příroda a nepopsatelná hudba ve mě zanechaly nezapomenutelný dojem z tohoto úchvatného příběhu. Okouzlující kamera, záběry na běžící koně, na jejich vlající hřívu. Při pohledu na ně jsem cítila nekonečnou volnost, svobodu a chtěla jsem tam být s nimi. Několikrát jsem měla na krajíčku. Opravdovost a průzračnost tohoto filmu mě jednoduše dojala. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (7)

  • Walt Disney Productions vydalo také LP s příběhem o Krasavci Beautym. Uvedení se ujal hudební ředitel Tutti Camarata. (nezavisla)
  • Autorka původní román z roku 1877 psala v posledních letech života. Kniha se stala velmi populární a zařadila se mezi nejprodávanější knihy všech dob. (nezavisla)

Reklama

Reklama