Reklama

Reklama

Phar Lap: Národní hrdina

  • Austrálie Phar Lap (více)

Obsahy(1)

Phar Lap byl závodní kůň, kterému nikdo nevěřil. Naději a víru v něj měli jen zkušený trenér Telfort a malý chlapec Tommy, který se o něj staral. Snili o tom, že se kůň stane šampionem bez ohledu na jeho pět prvních porážek na začátku jeho závodní kariéry. Byla to právě dětská láska a emotivní sepětí mezi chlapcem a zvířetem, která udělala z Phar Lapa neporazitelného závodního koně. Jeho výsledky však byly mnoha lidem trnem v oku... (Mercury Praha)

(více)

Recenze (114)

Kámen 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější film vůbec, naprosto mě rozsekal, kdybych mohl dát jen jednomu filmu šestou hvězdu, byl by to Phar Lap. Krásná hudba, nádherné pomalé záběry a skutečný záběr na www.youtube.com/watch?v=bROtR5ivyZw , kdy Phar Lap vítězí v Aqua Caliente Handicap v roce 1932 se od filmového takřka neliší, prostě něco neskutečného. Mimochodem jediný kůň v celé historii dostihového sportu na celém světě, na kterého odmítli vypsat sázky ... nikdy předtím ani nikdy potom se to již nestalo !!!!!!! O Phar Lapovi se říká, že měl skutečně obrovské bojovné srdce. Návštěvníci Melbournského muzea se však o tom mohou na vlastní oči přesvědčit. Vedle vypreparovaného Phar Lapa zde také najdeme jeho srdce, které váží 6,2 kg. Průměrná váha koňského srdce se pohybuje okolo 3,2 kg. Ostatně moje profilové foto hovoří za vše ... ()

progression 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si po letech zase "oprášil" dojmy z mého v mládí velice oblíbeného filmu a musím říci, že tento film i po letech neztratil nic ze své působivosti, ba právě naopak. Skutečný příběh o dostihové legendě Phar Lapovi - koni s ohromým srdcem (jak jeho bojovností, tak i fyzickou velikostí), jehož dostihové úspěchy v té době sledovala celá Australie i Nový Zéland. Je veřejným tajemstvím, že v době trvání nejslavnějšího australského dostihu Melbourne Cup se víceméně "zastaví život" v celé Australii a průběh dostihu je to momentálně nejdůležitější. Ale tento film nemapuje pouze osudy této koňské legendy, ale velice výstižně i osudy a vlastnosti "lidí okolo". Těch, kteří dostihové (nejenom) koně milují a obětují jim mnoho je naštěstí pořád dost, jinak už bychom tato zvířata možná neznali ani ze ZOO. Kromě nich je samozřejmě také velké množství koňských fanoušků, kteří koně "milují" také pokud jim z toho něco kápne a bohužel jsou také ti, kteří jsou schopni opravdu všeho, pokud by jim cokoliv kazilo jejich úmysly a záměry, vždyť o peníze jde vždy až v první řadě (a neplatí to zdaleka jen v této oblasti). A i o tom všem výstižně vypráví tento film. Od životního příběhu Phar Lapa už uplynulo skoro celé století, později přišly i další významné koňské dostihové legendy, jejichž příběhy byly zfilmovány (namátkou "Secretariat", "Seabiscuit", "Ruffian" atd.). U mne v oblibě (těsně o koňskou hlavu) asi vede "Seabiscuit", ale všechny výše zmiňované jsou velice dobré a "dostihovou realitu" (nejenom) mapují hodně věrohodně. Malý dostihový dodatek : je to přesně týden co "náš" dostihový kůň Nagano Gold (jak výstižné jméno pro našeho fanouška) dosáhnul vynikajícího mezinárodního úspěchu, který měl mimořádný ohlas v celém dostihovém světě (napříč kontinenty). Pevně věřím, že to nebyl zdaleka jeho mezinárodní úspěch poslední. A pokud zůstane zdravý, jeho progres bude pokračovat, tak s trochou nezbytného štěstíčka se může stát další "koňskou legendou" a třeba nejenom v té naší malé české kotlině. A pokud se v blízké budoucnosti opravdu "zadaří", kdo ví, zda jeho příběh neosloví nějakého scénaristu se zájmem o dostihové příběhy. Dost pravděpodobně je to hodně utopická představa, ale uvidíme ... ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nostalgie? To taky, ale především je to krása a jímavost tohoto filmu, který mě stále utvrzuje o svých kvalitách a nadčasovosti - o tom, že zvíře se ve své čistotě žene přirozeně dopředu, protože mu to "velí jeho srdce", zatímco hlavouni od dostihů běsní za plnou šrajtoflí - "když je někdo dobrej, je to ok, ale když je moc dobrej, naruší to systém". Jak tu někdo trefně napsal: Phar Lap je vynikající film, který zasáhne nejen lidi od koní. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Všeobecně filmy z osmdesátek sbírají body už jenom svoji jedinečnou atmosférou. Když k tomu do hlavní role obsadí koně opředeného legendou, těžko se něco namítá. Sice jsem se nejednou kroutil v křesle při pozorování toho, kterak tupá hlava člověčí dělá z čistého sportu špinavou hru, jenže za to ani tak nemůže film, jako spíš nedostatečný stupeň lidské evoluce. Rád bych takový biják jednou viděl o Váňovi a některém z jeho koní. Nebo klidně o všech. (Challenge Tour 2015, film č.20) ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se docela těšil, protože mám koně upřímně moc rád. Sledoval jsem závody s napětím, jako bych přímo byl na dostihové dráze. Myslím, že samotný děj filmu je hodně dobrý, nicméně se nemůžu ubránit dojmu, že maličko chyběly takové ty vizuální scény s krásným koněm, které by vyloženě polapily za srdíčko. Přesto vše se domnívám, že jde o jeden z nejhezčích filmů z prostředí závodních koní. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Phar Lap je považován za jednoho z nejlepších koní, co vkročili na americkou půdu, a ačkoliv v Americe startoval pouze jednou, v anketě 100 nejlepších koní USA 20. století obsadil 22. místo. (Zellie)
  • Skutečný Phar Lap žil v 30. letech 20. století. (Geriel)
  • Phar Lap vyhral 37 závodov z celkového počtu 51. Jeho rekord zahŕňa série 9, 14 a 8 víťazstiev v rade. (Scevola)

Reklama

Reklama