Reklama

Reklama

Blair Witch: 20 let poté

  • USA Blair Witch (více)
Trailer 3

20 let po záhadném zmizení Heather Donahue a jejího filmového štábu v burkittsvillských lesích se její bratr vydává na místo činu. Spolu se skupinou přátel je odhodlaný zjistit, co se tenkrát skutečně stalo. Jenže jejich výprava od začátku nejde podle plánů. Atmosféra houstne, ve tmě někdo čeká a z lesa není podle všeho úniku... (Magic Box)

(více)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (265)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

První Blairskou čarodějnici mám hodně rád, jednak dokáže skvěle využít mýtus "nalezené nahrávky" a jednak je to natočené tak, že to do velké míry kopíruje dokumentární stylistiku a hlavně, když je klid, tak je jasné, kdo, co a proč natáčí a když se prchá před neznámo-zlem, tak to vypadá jako opravdový úprk, kdy člověk držící kameru s**e na cokoliv a zdrhá. Tady ne, tady v polovině případů není tak úplně jasné, proč by měl kurva kdokoliv chtít natáčet v tomhle úhlu a dívat se zrovna na tuto, což, stejně jako debilní střih, dokonale przní atmosféru a zdání (para)dokumentu. Navíc postavy jsou tu dost debilní a duo místních degenů působí spíš jako humorná parodie, než cokoliv jiného. Takže.. Tu není zhola nic dobrého ani zábavného, ve scénáři ani v řemesle, všechno špatně. Ale OK, je tu zábavný záběr na černocha, pozorujícího vlajku konfederace. [mírný spoiler] A to, že ten černoch zmizí jako první, tomu se už ani nedá smát, aneb žánrová trapnost reloaded. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Trochu sequel, trochu remake, ale hlavně zmodernizovaná verze pro dnešní publikum, kterému originál přišel málo akční. S hrdiny se neseznámíte ani z rychlíku - hlavní totiž je dostat tuhle bandu co nejrychleji do lesa a ještě rychleji se s nimi ztratit. Mobily samozřejmě přestanou fungovat a tak tu současnou techniku zastupuje převážně dron, díky němuž občas nahlédneme i nad stromy, abychom viděli... zase stromy. Jako poněkud nepochopitelnej se mi jeví nápad s tim, aby se zdejším postavám děly úplně ty samý sračky, co se děly už Joshuovi, Mikovi a Heather, a navíc je tam dostat pod takhle absurdní, skoro až dementní záminkou. Na druhou stranu, přesně od půlky filmu vás nová Blair Witch zahalí do naprosté tmy, kde vás nechá tápat, bloudit, děsit a umírat, aby vás v poslední a až nečekaně intenzivní patnáctiminutovce vtáhla do svý hnusný barabizny a tam se vám dokonce ukázala. A i když to neni zrovna příjemnej pohled (zdravim GE2), mám dojem, že tady tvůrci mohli nechat alespoň něco na divákově fantazii. I tak se však nejedná o žádnou sračku, jak si tu mnozí vylili srdíčko ještě v době nekoukatelnýho kinoripu. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Taká dvojka, aká vznikla, nikdy vzniknúť nemala. Ale jednotka mohutne zatriasla kinami na celom svete. Pamätám si na to, akoby to bolo dnes ráno. VŠETCI to „museli“ vidieť. Kiná boli natrieskané. Mystifikačná kampaň bola DOKONALÁ. A v kine na divákov čakal nervy trhajúci horor s takou hustou (až hnusnou) atmosférou, že to v sálach mnohí nerozdýchali a uprostred premietania odišli domov; stal som sa toho svedkom. Ja som bol fascinovaný hororom, aký tu ešte nebol. A trojka? Určite je lepšia, ako mizerná dvojka, ale príliš kopíruje jednotku, miestami pôsobí skôr ako remake, než sequel. Hlavný problém je jednak v absencii invencie (od premiéry jednotky ubehlo 17 rokov, no jedinou zmenou oproti originálu je dron), jednak v tom, že čo bolo desivé vtedy už proste nie je desivé dnes (chaotické a hysterické pobehovanie nočnými lesmi, kde nič nevidíte a potom padne kamera a je koniec) a jednak v nesympatických postavách. Ja osobne som svojho času Heather, Mikeovi a Joshovi držal palce a ich správanie bolo vzhľadom na situáciu, v akej sa nachádzali, pochopiteľné. Trojka však ponúka hrdinov, ktorí sú otravní už od prvých sekúnd. Koniec je vcelku intenzívny, ale to nestačí. No som rád, že som sa do pochmúrnych lesov pri Burkittsville po dlhom čase opäť vydal. Sú veľmi inšpiratívne. Čo sa bohužiaľ nedá povedať o samotnom filme. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Chybou byly ty úplně první, předpremiérové, studiem patrně koupené hypovací recenze, protože z hlediska natěšeného diváka se musí nutně jednat o zklamání. Nicméně odhlédne-li člověk od původních vysokých očekávání, je Blair Witch funkční found footage horor zaštítěný profesionálním produkčním zázemím a pěkně rozjetým finále. Sem tam něco zamrzí (ve finále je toho ukázáno až moc, aniž by vlastně bylo jasné, co to přesně bylo. Čarodějnice? Who knows, who cares), sem tam něco naštve (stupidní postavy nereagující adekvátně situaci), ale celkově mi to přišlo relativně fajn. Originální BWP je film své doby, který by dnes již zásadněji nezaujal, takže zde se Wingard ve třetím aktu snaží logicky rozjet větší tóčo, což mu na jednu stranu vychází, ale na stranu druhou mu chybí postavy, k nimž by člověk cítil větší pouto a odžil by si to s nimi. Každopádně blairwitchovský feeling se tomu odpárat nedá a v porovnání s tragickou Book of Shadows má tohle kilometrový náskok. Hodnocení za tři hvězdy, přičemž stačilo málo a šel bych na čtyři. Už takhle mám trochu nutkání. PS: Kokůtci, kteří mají potřebu pindat o nejhorším filmu ever a házet odpady, pročež si stáhnou první vyšlej prasáckej kinorip, by potřebovali píchnout čarodějnicí do oka (120 hodnocení před dneškem, kdy vyšel koukatelný rip, jo, všchni to viděli v zahraničí :D). ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Po všech směrech absolutně zbytečný film, který prakticky po celou dobu jede ve stejných kolejích jako kultovní Blair Witch. Ten byl amatérským filmem, který mizivý rozpočet využil ke svému prospěchu a tak výsledná podoba "amatérského dokumentu" byla tím, co film zkultovnělo a zpopularizovalo. V tomto případě to je ale na škodu, protože se film pokouší o to samé, ale jakoby větší. Bohužel to nefunguje, film dokonce i vypadá hůř, postavy budete nenávidět a to, že na konci vítězoslavně uvidíme "bubáka" už nic nezachrání, přestože poslední desetiminutovka byla tím nejlepším co film nabízí. Jinak je to nuda, slabota a přestože se film opět pokouší o dokumentární pojetí nemůže to absolutně fungovat už jen kvůli tomu, že ke konci film přepíná do klasického filmového pojetí a přidává více úhlů pohledu, přestože by se mělo jednat o pohled postav. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (9)

  • Traduje sa, že nová Blair Witch bola v procese nakrúcania po dobu piatich rokov, než by o tom niekto vedel. Filmovanie malo prebiehať v úplnom utajení vo Vancouveri, na rozdiel od pôvodnej Záhady Blair Witch (1999), ktorá bola točená v Burkittsville. (BoredKid)
  • Štúdio Lionsgate, ktoré vlastní práva na sériu Blair Witch, pozvalo režiséra Adama Wingarda a scenáristu Simona Barretta na špeciálne stretnutie, pri ktorom im ponúklo spracovanie nového sequelu. Tvorcovia ponuku bez váhania prijali. (Marceloo)

Související novinky

Záhada Blair Witch má pokračování

Záhada Blair Witch má pokračování

24.07.2016

Jestli jste se těšili na zářijový horor The Woods, ode dneška se na něj budete těšit ještě trochu víc - z nového filmu Adama Wingarda (The Guest) se totiž vyklubalo pokračování Záhady Blair Witch.… (více)

Reklama

Reklama