Reklama

Reklama

Most přes řeku Kwai

  • Velká Británie The Bridge on the River Kwai (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokázali obrátit porážku ve vítězství. Ale bylo to skutečně vítězství? ... Říkalo se jí železnice smrti. Té trati, která měla v roce 1943 spojit Bangkok s Rangúnem a umožnit tak Japoncům dokonalé propojení a ovládnutí celého toho obrovského území od Singapuru až po Barmu. Pracovaly a umíraly na ní desetitisíce zajatců i domorodců. Vyčerpávající dřina, podvýživa, tropické klima, malárie, úplavice, beri beri – to vše si vybíralo svou krutou daň… Po celé její délce byly desítky zajateckých táborů. Ten, jemuž velí plukovník Saito, je však ze všech nejdůležitější. Neboť tady má vzniknout most, bez něhož železnice nemůže fungovat. Most, který mu postaví nový kontingent britských zajatců. Saito ovšem netuší, že jejich velitelem, jediným, jehož Angličané jako svého velitele uznávají, je plukovník Nicholson. A plukovník Nicholson má o existenci svých mužů v táboře velmi jasnou představu, která se ovšem značně liší od toho, co od nich očekává Saito… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (464)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Ako pôsobí tento slávny film v roku 2023? Že takéto filmy sa už dávno netočia, čo sa týka tej všade prítomnej hmatateľnosti všetkého a všetkých. Ale predovšetkým pôsobí, ako keby učiteľ dejepisu dostal na starosť deti z prvého stupňa ZŠ a mal im vysvetliť, čo je to vojna, a aké má dôsledky. Odprezentované strašne slušne, s dôrazom na morálne hodnoty, idealisticky až nepatrične "romanticky". Ústredná dvojica spolu hraje slovný ping-pong, ktorý však nemá reálny pravidlový rámec a pôsobí tak naivne, neuveriteľne. Keď sa príbeh dostane za svoju polovicu, tak sa začnete motať v džungli a spolu s pyrotechnikom nedočkavo očakávate veľké finále, ktoré samozrejme už dojmy nemá šancu zachrániť. Hlavne ak prebehlo ako prebehlo. Radím medzi TOP 5 najviac precenených filmov na ČSFD. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Majstrovská veľkohubosť. V slovách, činoch. A vo filme Davida Leana. Oslavujúcom - čo vlastne? Vodcovský princíp, disciplínu, podriadenosť rozkazom vojenského velenia. Pešiaci sú len výkonnými štatistami, domorodci len rovnako pricmrndávajúcimi kuliami (= nekvalifikovanými ázijskými nosičmi). Aby sa na nich dalo pozerať, dosadili do ich úloh miestne krásky. Psychologická vojna? Tak maximálne vojna dvoch tupo zelených mozgov. Jeden z veliteľov neznáša flákanie sa podriadených väzňov, ich vedomú sabotáž a uchovanie si formy v zajatí maximálne možným zvoľnením výkonu. Veď vedia, že ich spolubojovníci donedávna v podmienkach trestaneckej kolónie kapali ani muchy. Hoci o tom dobre vie, neváha ich zapriahnuť do práce aby odstránil lenivosť aj drobné naschvály, za čo dosiahne zvýšenie prídelov jedla. Hlavne, že zničením časti džungle vystavajú nepriateľovi dokonalé dielo. Musia to dokázať! Pre veliteľa, big bossa. Japonský veliteľ pôsobí ako samoľúby, despotický chmuľo, no aj keď má veliace tromfy v rukách, predsa ustúpi. Nie je nakoniec múdrejší ako ten prvý v zmysle starého známeho "múdrejší ustúpi"? Veľký rozdiel však medzi nimi nie je. No a tretí je rebel. Zdrhne, aby následne sklopil uši a pokoril sa rozkazu, vracajúceho ho späť do pekla. Herecké majstrovstvo a príťažlivé prírodné scenérie nedokážu spoľahlivo zakryť pachuť spomenutých výhrad, natiahnutých do dĺžky zodpovedajúcej megalomanským veliacim ambíciám ústrednej dvojice. To, čo autori chceli sa podarilo, no žeby som bol z toho odvalený, to teda nie. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

David Lean točil své velkofilmy tak aby byly potěchou pro oči, ale také svižně a záživně. Tyto vlastnosti jeho zásadní počiny neztratili ani po letech. Most přes řeku Kwai je prostě z mnoha důvodů místy vtipně sarkastický, stále úchvatný a strhující film, o nic horší než knižní předloha, při jehož sledování uteče tříhodinová stopáž jako nic. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jeden z největších válečných klenotů, který se nezaměřuje ani tolik na utržené ruce nebo nohy či střílení do hlav, ale zůstává na psychologické rovině. David Lean se rád pouštěl do velkých a dlouhých projektů, na LAwrence to sice epicky nestačí, ale všude jinde to jde dál a předhání jej. Dokonalý výkon Aleca Guinnesse! Willliam "ironie" Holden je vynikajicí v jakékoliv roli, ale zažil jsem s ním i o dost lepší. 160 minut uteklo jako voda a já jsem rád, že jsem to viděl. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Snad jeden z nejpěknějších válečných filmů, jaké jsem kdy viděl. Knižní předloha se mi docela líbila a tak jsem se hodně těšil na to, až uvidím film. I přesto jsem si myslel, že budu oním zpracováním zklamán, ale rád jsem se nechal vyvést z omylu :) A Alec Guinnes (jObi :)) se do role vžil naprosto skvěle a neméně skvěle i Sessue Hayakawa. Nepěkně byl však proveden konec filmu, který se poněkud liší od konce knihy. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (46)

  • V rámci děje filmu byl most zhotoven za dva měsíce. Ve skutečnosti ho britská společnost pro filmování budovala na Cejlonu o šest měsíců déle. Byl dlouhý 130 metrů a klenul se 15 metrů nad hladinou. Pracovalo na něm 500 dělníků a 35 slonů. Celkové náklady byly vyčísleny na 85 000 liber (po inflačním přepočtu v roce 2002 asi 1,2 milionů liber). V souladu se scénářem byl pak filmový most zničen během několika vteřin. (Kulmon)
  • Slavnou melodii, kterou si vojáci pískají při příchodu do tábora, preludovaly všechny hlavní postavy ze seriálu Přátelé (od r. 1994) na začátku epizody Hráči pokeru (1995). (Damarus)

Související novinky

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

Gallery Spectrum – zábavná i poučná

02.03.2016

Do prvního roku své činnosti vstoupila jedinečná galerie v centru Prahy. Ta své návštěvníky z domova i zahraničí láká na expozice, které nemají ve střední Evropě obdoby. Lepší místo si nemohla vybrat… (více)

„Koktavý král“ válčí v džungli

„Koktavý král“ válčí v džungli

13.09.2011

Po zaslouženém oscarovém triumfu si Colin Firth může vybírat jen ty nejzajímavější role. A opět se podívá do časů 2. světové války, tentokrát ale ne v týlu, nýbrž v první linii. Zahraje si totiž… (více)

Reklama

Reklama