Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Piloti, a nielen poľskí, bojujúci v radoch Kráľovského letectva Veľkej Británie v bitke o Britániu boli najskôr podhodnotení a zosmiešňovaní, aby sa nakoniec stali legendami v rámci elitnej jednotky Squadron 303. Film predstavuje týchto mladých a odvážnych letcov v boji, ich odvážne letecké súboje, porážky aj víťazstva. Odhaľuje však ale aj ich súkromie, kto koho miloval, koho stratil a za kým úprimne smútil. (Volodimir2)

(více)

Recenze (14)

mira007 

všechny recenze uživatele

Polská filmová pocta svým válečným pilotům z bitvy o Británii jako variace českého Tmavomodrého světa. Pro fandy letectví a filmů II. světové války celkem osvěžení, které bohužel sráží absence nějaké nosné dějové linie a slabší do očí bijící digitální efekty z leteckých soubojů. Do plusu je snaha o leteckou akci a dobrý ikdyž nažehleně působící vizuál. ()

VanillaIce 

všechny recenze uživatele

Děravý scénář a debilní střih. Vlastně to postrádá nějakou hlavní dějovou linku. Pozitivum je, že díky kostýmům, autům a hlavně letadlům se na to pěkně dívá. Druhý film v krátké době, který vykresluje Josefa Františka jako při nejmenším podivína (Hurricane (2018) Kryštov Hádek). Asi chtěli Poláci napravit hrůzu jménem "Hurricane: Squadron 303", ale nepovedlo se to ani jim. Kvalitu Tmavomodrého světa nedosahuje zdaleka ani jeden. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Z filmu jde polské srdce. Je to hold 303 peruti, víc než Tmavomodrý svět jsem ale z filmu cítil Hollywood digitální souboje, kýčovité záběry, patriotské řeči - ty polákům věřím. Fascinovala mě scéna, která byla ve filmu jen proto, aby ukázaly rusáky jako svině, polákům se samozřejmě vůbec téhle snaze nedivím, jen to trošku vybočilo z celkovosti filmu i když film je vyprávěn kapitolově a nikoli příběhově jako celek což je asi ta největší škoda, jinak, ale hold polským hrdinům film vzdává hezky i casting docela pečlivý. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Nikdy bych nečekal, že tohle řeknu, ale díky bohu za Tmavodmodrý svět. Patos je ok, to k tomu asi patří. Ale hnát tu představu, že Poláci zachránili svět, do takového extrému, to už bylo zu viel i na mě. Vodu jsem vyprsknul ve chvíli, kdy tam Josef František prohlásil, že je Polák. Čili jinak řečeno - stále čekám na dobríého nástupce Bitvy o Británii. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Chybělo jen málo k tomu, abych mohl dát filmu lepší hodnocení. Tentokrát nebudu zabíhat příliš do detailů, pokud jde o historické/ technické nedostatky, protože už to přede mnou v pohodě zvládl kolega Big Bear, takže se jen zmíním o tom, jak mi připadaly zvláštní časté souboje 1vs 1, v době kdy kulminoval nápor Lufwaffe na Británii, bych předpokládal poněkud přehuštěnější vzdušný prostor. Taky mě zklamalo, že programátoři nevyprodukovali větší počet bombardérů, abych si to mohl více užít. Neseděl mi ani zvolený poměr boj/ volno a flashbacky se mi zdály být poněkud chaotické, chvílemi jsem měl problém zorientovat se v čase. Na druhou stranu mi vůbec nevadily na odiv stavěná polská hrdost a patriotismus, na rozdíl od většiny našeho národa mám Poláky docela v oblibě a myslím, že svou odvahu a schopnosti mají historicky podložené. Kdyby se děj více soustředil na vzdušný boj bylo by to za čtyři kousky, takto dávám za 3*+. ()

Galerie (48)

Zajímavosti (2)

  • Ve stíhací peruti 303 působil i Čechoslovák Josef František, který padl 8. 10. 1940 při plnění služebních povinností. Jeho skóre bylo 17 potvrzených sestřelů. (ČSFD)
  • Ač se v promo materiálech mluví o tom, že je film věnován nejvíce skórující peruti v Bitvě o Británii, kdy bylo 303. peruti uznáno 126 sestřelených letadel, po poválečných zkoumáních historiků je jí přisuzováno „pouhých“ 31,5 sestřelených (doloženě zničených) letadel. (bejkovec)

Reklama

Reklama