Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Africké savaně vládne ke spokojenosti všech zvířat král Mufasa. Právě se mu narodil syn Simba a celé království s radostí vítá nového následníka trůnu. Jen králův bratr Scar je touto zprávou nemile překvapen. Chce se sám stát králem a Simba je překážkou. Scar vymýšlí plán, jak se nenáviděného Mufasy a jeho synka zbavit. Dá příkaz, aby hyeny splašily stádo pakoňů a ti Simbu zadupali do země. Na poslední chvíli ho zachrání jeho otec, je ale zraněn a umírá. Prohnanému Scarovi pak nedá moc práce přesvědčit vyděšeného Simbu, že je zodpovědný za otcovu smrt a měl by neodkladně uprchnout! A tak se Scar konečně dostane k moci. Simba si najde nové zvířecí přátele a vyroste do majestátné lví podoby. Mezitím země jeho otce strádá. Když v říši nastane hlad, vydává se mladá lvice hledat pomoc. Cestou narazí na Simbu a přemlouvá ho, aby se vrátil. Ten o tom nechce vůbec slyšet. Teprve opičák, který sloužil jeho otci, Simbu přesvědčí, že by měl zachránit říši krále Mufasy. (TV Nova)

(více)

Videa (29)

Trailer 2

Recenze (754)

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Lví král sice nikdy nebude patřit mezi mé Disney srdcovky, ale vůbec se nedivím, že patří mezi nejoblíbenější klasické Disney pohádky. Oceňuju, že v příběhu není nic nadbytečného a zbytečně nataženého. Z pohledu dnešní tendence dělat filmy spíš delší by to možná mohlo působit skoro zkratkovitě, ale myslím si, že právě v tom tkví kouzlo starších disneyovek. Navíc některé scény jsou opravdu dojemné a zapamatovatelné - obzvlášť scéna, kdy Simba přijde o svého tátu. Přestože to příběhově není tak úplně originál (viz japonský Kimba), rozhodně jde o moc hezky zpracovanou pohádku, kterou ráda někdy ukážu svým dětem. ~(3,9)~ ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější "nová" disneyovka. Má prostě všechno. Skvělý příběh, spoustu výborných vtípků a úžasnou hudbu Hanse Zimmera. V době kdy jsem LVÍHO KRALE viděl poprvé mi mohlo být maximálně tak deset let a jeho svět mě úplně pohltil. Dokonce jsem si koupil takové to album, kam se dali nalepovat obrázky. Prostě je to nářez a já se na Simbu a jeho kamarády kdykoliv znovu rád podívám. 100% ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Začátek je celkem pěkně impresionistický, ale samozřejmě/bohužel to hned pomine a po zbytek filmu mě animace už nebaví. Nejlepší písničku má přirozeně záporák v zeleném dýmu, ale ani tak si ji nebo žádnou jinou nepamatuji a nemám potřebu slyšet někdy znovu. A co je proboha s těmi všemi prdícími a krkacími vtipy? Gotické dítě ve mně je prostě hrubě nespokojené. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Hollywood musical show o legitimitě moci, USA 1994. Všechna zvířata se radostně koří nositeli koruny. Reprodukčně úspěšný světlý samec vykládá dítěti svou verzi o koloběhu přírody, aniž by se na okmažik prohřešíl proti přikázání keep smiling. Rozdíly ve fyziognomii obou lvích bratrů hovoří jasně. Podlý zmetek, sžíraný závistí a bažící po moci, je ten, který sám o sobě říká, že rozum by mohl rozdávat, ale v síle je zaostalý. Vždy připraven zburcovat proti šťastné domovině síly Říše zla (takto velmi příznačně se nepřátelská oblast za hranicí našeho revíru nazývá v českém dabingu; možná zajímavější je ovšem původní obecné označení Outlands, v němž sžijí "outsideři"). Běda naivnímu mládí, které Scarovi uvěří. Po úspěšném převzetí moci splní sliby své fašistické verbovačky a ošklivé hyeny pak představují ty, na něž musejí silní dravci makat. Všechno je tady tak výmluvné, že jsem se při Mufasově záhubě neubránil pocitu jistého uspokojení. Trapné je, že pohádka se ani nesnaží naznačit, že by jeho kralování zahrnovalo něco jiného než revírní monopol a exkluzivní vládu na rodinném skalisku s harémem samic. S tím snad souvisí detailní analýza oidipovského komplexu (totiž té jeho cudné půlky - odstranění otce): Simba prchá obtížen vinou, že způsobil smrt svého otce (viz i jeho dřívější píseň "Já toužím být brzy král"). Skutečná vina je zde ovšem naložena na Simbův vytěsněný jungovský stín jménem Scar ("Jizva" - oba jsou vlastně konkurenti v nástupnictví). Prdící držitelé pohodářské životní filosofie bezstarostnosti a bezprostřední úživy se ujímají uprchlého dědice, vychovají z něj správného floutka, aby se po jeho obrácení zpět prokázali jako ti správní spojenci legitimní moci. V bitvě o kořistnický revír porážejí krásní ošklivé pomocí ultratrapného provedení oblíbeného klišé, kdy prakticky už zvítězilý hrdina daruje padouchovi život, aby ho ten vzápětí zákeřně sejmul, čímž si ovšem sám způsobí záhubu, aniž by si hrdina musel špinit ruce. Uzurpátor je sežrán svými klienty, řád je obnoven. Jediná vkusná postava je zde starý opičák (Zindulka!), výtvarně hezké pozadí, strašný postavičky (obzvlášť lvi s úsměvy z volebních plakátů). Hvězdička je pro lvici Johanku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V dobe premietania tohto filmu ma všeti známi presvedčovali (vrátane grázlov) aký je to krásny dojímavý film. Skúsil som to po desiatich rokoch, a dojatie sa akosi nedostavilo. Disneyho pesničky mi vždy viac vadili, no a cieľová skupina sú predsa len v tomto prípade menšie deti. V dnešnej dobe pixaru a aj dreamworks už trochu zastaralé. Medzičasom som videl v HD na veľkej obrazovke a film u mňa stúpol približne o 10%. Zaokrúhlením smerom nadol ale nijako jeho tunajší priemer neznížim. ()

Galerie (140)

Zajímavosti (124)

  • V červnu 2008 byl film Americkým filmovým institutem zařazen na 4. místo v seznamu 10 nejlepších filmů v kategorii animované filmy. (HappySmile)
  • Simba má v určitých scénách žluté bělmo očí a v dalších zas bílé. (CrypzzXD)
  • V roce 1994 byl tento snímek celosvětově nejvýdělečnějším filmem. Konkrétně v Americe se však musel spokojit s druhým místem - před něj se dostal Forrest Gump (1994). (HappySmile)

Související novinky

Disney100: Koncert

Disney100: Koncert

27.03.2023

Oslava 100. výročí která se nebude nikdy opakovat, proběhne přesně na den po sto letech od chvíle, kdy bratři Disneyové založili nejslavnější studio animovaných filmů na světě. Velkolepá narozeninová… (více)

Guy Ritchie chystá Aladina

Guy Ritchie chystá Aladina

12.10.2016

U Disneyho zabodovali s hranou Popelkou i Knihou džunglí a příští rok dostaneme Krásku a zvíře. K tomu se chystají předělávky Mulan, Dumba nebo Lvího krále a teď se celovečerního kříšení dočká i… (více)

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

Jon Favreau chystá remake Lvího krále

29.09.2016

Režisér prvních dvou Iron Manů si letos dopřál velký comeback. Jeho hraná/digitální Kniha džunglí vydělala 965 milionů dolarů, což znamená jediné - už se dávno pracuje na pokračování. Favreau ho měl… (více)

Reklama

Reklama