Reklama

Reklama

Černobyl

(seriál)
  • USA Chernobyl
Trailer
USA / Velká Británie, 2019, 5 h 11 min (Minutáž: 59–65 min)

VOD (1)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Černobyl, pětidílná minisérie z koprodukce společností HBO a Sky, rekonstruuje příběh o jaderné havárii z roku 1986, jedné z nejhorších katastrof v historii způsobených člověkem, a o obětech, které byly učiněny pro záchranu Evropy před nepředstavitelnou pohromou. Dne 26. dubna 1986 otřásla jadernou elektrárnou v Černobylu na Ukrajině mohutná exploze, která uvolnila nebezpečné radioaktivní látky nejen na ukrajinském, běloruském a ruském území tehdejšího Sovětského svazu, ale také do oblastí Skandinávie a západní Evropy. Jared Harris ztvárňuje Valerije Legasova, předního sovětského jaderného fyzika, který vedl vyšetřování tragické události. Stellan Skarsgård hraje sovětského místopředsedu vlády Borise Ščerbinu, kterého Kreml pověřil vedením vládní komise zjišťující okolnosti havárie. Emily Watsonová představuje jadernou fyzičku Ulanu Khomyukovou, která chce odhalit tajemství kolem černobylského neštěstí. (HBO Europe)

(více)

Videa (9)

Trailer

Recenze (1 115)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Naprosto stěžejní událost pro vývoj konce 20. století. Když odhlédnu od toho jaký dopad měla havárie v jaderné elektrárně pro východní a střední Evropu, zbývá mě konstatovat, že Britové to vzali tak nějak pěkně od podlahy a seriál vstkutku vymazlili. Jako divák se opravdu ocitám přímo uprostřed Černobylu, v městečku Pripjať nebo v moskevské nemocnici. Zkrátka je to působité, je to opravdové. Záběry, na kterých sledujeme postupnou devastaci Toptunova, Akimova a hasiče z hlavy už pravděpodobně nikdy nedostanu. Při sledování prvního dílu mě vrtala hlavou myšlenka zda se vůbec dozvíme jak se to tenkrát všechno seběhlo. Za nejslabší díl považuji 4. První a druhý díl bych s klidem označil za to nejvíce fascinující co kdy bylo natočeno. 100% ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Posledná časť má tu na čsfd momentálne hodnotenie 99% od 3400 ľudí. Ja mám najradšej tretiu, s Ljudmilou a horníkmi (celá ta vec, jak horníkom nemôžete klamať, nemá chybu.) V HBO sú odborníci na šokovú terapiu, zároveň je v tom veľa fakt dobrej filmárčiny. Divácky vďačné sú charaktery (“And neutron is...” “A bullet!” :D), aj neustále pumpovanie informácií, do toho sa Mrak valí na Pripjať. Miestami odvraciate zrak, aj keď čakáte, čo musí prísť. V napätí ste udržiavaní rovnako počas “detektívnej” línie (Emily Watson), v hororových sekvenciách (potápači, väčšina prvej časti), osobných tragédiách (záves v nemocnici), aj všeobecnom ohrození (most, zvieratá, školáci), a najviac počas záverečných autentických záberov. Kvalitná trauma. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Lidská paměť je tak nastavena, že se zásadními událostmi kolem nás je na tom většina lidí podobně. Prostě si přesně pamatujete, co jste ten osudový den dělali. Mám to tak s 11.zářím 2001 a mám to tak i s Černobylem. Ten den, kdy vyletěl do luftu, bylo u nás krásné, bezmračné, slunečné počasí a půlka města se smažila u přehrady, včetně mě. Večer sprchl lehký deštík, i když podle předpovědi pršet nemělo :o) A věřím, že to není jen má sugesce, protože to říká více pamětníků, ale další týdny tak nějak jinak chutnalo mléko, asi do něho soudruzi dávali jód, nebo co :o) Soudruzi tutlali a tutlali, když to pak prasklo, tak co mi přišlo hrozně vtipný, že první zmínky o katastrofě byly až na třetí, čtvrté stránce Rudého práva, malá zprávička pod čarou. __ A k seriálu – výborná věc, přímočará, mířící rovnou na komoru, bez zbytečného dějového balastu okolo. Tak to má vypadat. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napínavé do poslední chvíle, plné emocí a skvělých hereckých výkonů, nedokážu nic vytknout. Neodpustím si doušku. Je velice zajímavé, že tato jaderná katastrofa nesemlela Gorbačova. Velmi překvapivé je především to, jak byl vnímán v tzv. západních zemích. Dodnes je zřejmě obdivován za rozpuštění SSSR, ale nikým není viněn za tuto katastrofu. Byla to jím nastavená a živená pravidla, která umožnila samotný výbuch. Za ještě horší však považuji to, že se tak nehorázně dlouho tutlal rozsah škod a nikdo ze stranického vedení nechtěl připustit, že došlo k výbuchu. V mých očích z Gorbačova vinu za tisíce zmařených životů nikdo nesejme. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Či už ste veriaci a veríte, že nás stvoril Boh zábleskom z jeho prstu alebo veríte na evolúciu a teda že pochádzame z baktérií z mora - v oboch verziách sme museli začať nahí na lúke. A z toho ničoho čo nám vtedy ponúkala príroda sme nakoniec my ľudia vyrobili aj takú vec, akou je smrteľná radiácia. Načo písať klady toho seriálu, keď tento seriál ide vyhrávať jednu cenu za druhou a keď jeho hodnotenie presahuje 95% na všetkých svetových filmových databázach. Preto napíšem pre mňa len jednu chybičku. Keby tento seriál mal aspoň 10 častí, stihol by sa aj viac venovať osudu viacerých charakterov. Viem že hlavná myšlienka toho seriálu je práve katastrofa, ale keď už chcel hrať seriál na city divákov v epizóde 4, kde sa viac ako 30 minút venoval zabíjaniu zvierat, (práve preto je epizóda 4 pomalá a nevyvážená) mohol sa aj v pár častiach venovať osudu a trápeniu viacerých postáv. Mám na mysli predovšetkým ľudí, ktorí pracovali v elektrárni a myslím, že by si viac priestoru zaslúžili. PS: Neodpustím si poznámku, že ani tento seriál ma nepresvedčil o tom, že úplne hlavnú vinu za celý incident nesie Dyatlov. Určite to bol chladnokrvný son of a bitch, ale sám Legasov na súde potvrdil, že hádam nikto na svete v žiadnej elektrárni netušil, že tlačítko AZ-5 nebude fungovať, respektíve že práve ono spôsobí najväčšiu chybu. Práve toto vypínacie tlačítko bolo garanciou, že odvráti akúkoľvek katastrofu. Navyše ani tí najlepší fyzici a vedci (ani pracovníci, ktorí pracovali v elektrárni) si dlho nevedeli vysvetliť ako reaktor RBMK môže vybuchnúť. Preto keby Dyatlov neurobil túto chybu, urobil by ju niekto iný v inej elektrárni. Podľa môjho názoru najväčšiu chybu nesú tí mocní, ktorí (ako povedal Legasov) zostrojili jadrovú elektráreň z lacných dielov a taktiež tí, ktorí okamžite nezačali konať a neevakuovali všetko v okruhu viac ako 200 km, pretože to chceli zamlčať a teda nechceli ukázať potupnú prehru Sovietskeho zväzu. PPS: Rusi vraj nie sú spokojní s touto verziou seriálu a plánujú natočiť svoj vlastný, tak uvidíme ako to dopadne. Ja sám som sa smial, ako si Amíci robia srandu z neschopných Rusov, ako napríklad z blbého doktora, ktorý raz v nemocnici nespal neuveriteľné 2 dni a ktorý nevie, načo by im boli jódové tabletky, pričom vidia z okna atómovú elektráreň. Tých príkladov by bolo viac, ale ja seriál hodnotím, či sa naň dobre pozerá a nie či je to zas vojna medzi USA a Ruskom. ()

Galerie (331)

Zajímavosti (74)

  • Natáčení probíhalo v litevské jaderné elektrárně Ignalina, exteriéry Pripjati v litevském hlavním městě Vilniusu, ve čtvrti Fabijoniškės. (Skalda1989)
  • Navzdory havárii pokračovaly stavební práce na pátém a šestém bloku. Zastaveny byly až v roce 1988. Zbylé tři reaktory zůstaly kvůli nedostatku elektřiny v zemi nadále v provozu. Druhý reaktor byl odstaven po požáru v roce 1991, první ukončil provoz v roce 1996 a třetí byl odstaven v roce 2000. Díky svému napojení na rozvodnou síť nyní elektrárna slouží jako rozvodný uzel mezi východem a západem země. (Maulincio)
  • Valerij Legasov (Jared Harris) byl 20. září 1996 oceněn ruským prezidentem Borisem Jelcinem titulem Hrdina Ruské federace za odvahu a hrdinství in memoriam. Vyznamenání mu bylo uděleno za jeho postoj, prokázaný během vyšetřování havárie v Černobylu. (Skalda1989)

Související novinky

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

Vrátí se Johnny Depp jako Jack Sparrow?

06.03.2024

Johnny Depp (Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta) má v posledních letech poměrně turbulentní období. Po soudních tahanicích se svou bývalou partnerkou Amber Heard (Aquaman a ztracené království), z… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama