Reklama

Reklama

Akta X

(seriál)
  • USA The X-Files (více)
Trailer 7
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní / Sci-Fi / Komedie
USA / Kanada, (1993–2018), 162 h 42 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Chris Carter

Hudba:

Mark Snow

Hrají:

Gillian Anderson, David Duchovny, Mitch Pileggi, Robert Patrick, Annabeth Gish, William B. Davis, Tom Braidwood, Bruce Harwood, Dean Haglund, Nicholas Lea (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(217)

Pravda je tam venku a agenti FBI po ní v tomto fenomenálním sci-fi seriálu pátrají a pokoušejí se vysvětlit zdánlivě nevysvětlitelné. Jejich podivné případy se týkají sledování UFO, setkání s mimozemšťany a únosů… a prakticky všeho paranormálního. (Disney+)

Recenze uživatele DaViD´82 k tomuto seriálu (11)

Akta X (1993) 

Akta X jsou oscilátor kvality díl od dílu a takovou "Gumpovskou bonboniérou v praxi". Nikdy totiž nevíte jak (ne)chutný bonbón si vytáhnete, můžete to být průměrné sci-fi, nejatmosferičtější horror vašeho života, ničím nezajímavý temný thiller či komedie k popukání kde tvůrci trefně střílejí do vlastních řad. A je zcela jedno zda zrovna koukáte na první či devátou sérii; geniální díl stejně jako ten odpadový si můžete vytáhnout v kterékoli z nich. Cca jedna třetina epizod jsou dějotvorné, zbytek jsou samostatně stojící počiny. První série sice obsahuje několik vůbec nejlepších epizod, ale také hned pár nejhorších a spíše si to ještě hledá tu svou cestu. Druhá, třetí a čtvrtá už jsou ty Akta X jak je má většina nostalgicky zafixována. Pátá se šestou jsou pak naprostým vrcholem. Sedmá kvalitativně o něco klesla, změnila místo natáčení a z temných epizod tu a tam odlehčených uvolněnějšími díly udělala přesný opak, je primárně komediální. ()

Série 1 (1993) (S01) 

Pilot 4/5;; Deep Throat 2/5: Laciný a nudný úvod do mytologie Akt X. Squeeze 5/5 Já rád játra, ty rád játra, on rád játra. Conduit 4/5: První z náznaků později hodně frekventovaného "únosového" tématu. Narozdíl od většiny z nich však výborně zpracován. The Jersey Devil 3/5: Zajímavý námět tvůrci dokázali využít jen na začátku a na konci. Průměrný díl, který mohl (a měl) být mnohem lepší a kratší. Shadows 3/5: Psychokineze si zasloužila lepší entrée na scénu. Rutinérská epizoda. Ghost in the Machine 2/5: Velmi slabá, s odstupem času až směšná, variace na stroj s vlastním rozumem. Nuda. Ice 5/5: "We´re not who we are..." Aneb jak to dopadne, když natočíte variaci na Věc v kulisách Akt X. Jednoduše fenomenálně. Space 3/5 Mohlo jít o výtečný díl, kdyby režisér nepojal nadpřirozené prvky tak směšně. Fallen Angel 4/5: Mulder vs armáda a průzkum místa možného dopadu "však-vy-víte-čeho". Eve 5/5: "We just knew..." Fire 4/5 Má-li žhář styl je radost sledovat ho při práci. Beyond the Sea 5/5 Když si Dana s Foxem prohodí své obvyklé role, jako protihráče jim přihrajete perfektního Brada Douriffa a vše podpoříte skvělým scénářem, tak z toho prostě nemůže vzejít špatná epizoda. Tahle je rovnou jedním z naprostých vrcholů celých Akt X. Gender Bender 4/5: On(a) je ultimátní afrodiziakum, které za sebou nechává jen mrtvoly. Dobrý námět, ovšem slušelo by více nejednoznačnosti. Lazarus 3/5: Záměna těl/duší. Zajímavé téma, avšak pouze průměrné zpracování. Bez nadpřirozena by to bylo lepší. Young at Heart 3/5: Po všech stránkách průměrný a zapomenutelný díl. E.B.E. 5/5: "I´m wondering which lie to believe." Tvůrci dodrželi, na rozdíl od mnoha jiných epizod, poučku o tom, že nejvíce diváka zaujme to co zůstane neukázáno. Miracle Man 4/5: Chvalte Pána! Shapes 3/5: Indiánské pověsti o lykantropii, rezervace původních Američanů a ranč v horách. V první půli skvělé, ovšem ke konci se atmosféra vytrácí. Darkness Falls 5/5: Epizody, kde jsou Scullyová a Mulder odříznuti od světa v bezvýchodné situaci byly vždy chloubou Akt X. Tato je z nich asi nejlepší. Atmosférický vrchol první série. Navíc ten lahůdkový závěr. Tooms 5/5: Již z názvu je jasné o koho v tomto díle půjde. Stejně jako při prvním setkání je Eugene Tooms charismatický každým coulem. Poprvé se zde objevuje asistent ředitele FBI Walter Skinner. Born Again 4/5: Dobrý námět, výtečná úvodní půlka, ale pak se to celé rozmělní v předvídatelný průměr. Roland 3/5: Další z dílů, kterým nadpřirozená dějová linka spíše škodí. The Erlenmeyer Flask 4/5: Finále by mělo uzavírat jednu kapitolu, ale přitom navnadit na další. To se podařilo, zvláště v závěrečné čtvrthodince. ()

Úvod (1993) (S01E01) 

Ještě to sice není zcela úplně ono, ale již z pilotní epizody je jasně cítit, že tady začíná něco velkého... Ani zdaleka nejde o nějaký výjimečně dobrý díl, ale i tak je to kvalitní práce, která nastartovala celý fenomén Akt X. A to navzdory tomu, že oproti pozdějším částem či sériím to vypadá hodně chudě, nemá to nijak zajímavou režii a hudba je jak z nějakého béčka z osmdesátek - což nemyslím nikterak urážlivě, jen prostě moc nesedí s pozdějším hudebním podkresem. Ovšem to nejdůležitější tedy kvalitní scénář, chemie ústřední dvojice a především atmosféra jsou již plně přítomny. Začátek hledání pravdy, která se možná skrývá tam někde venku... A možná také ne. ()

Série 2 (1994) (S02) 

Little Green Men 4/5: Začátek konce. První z dílů kde se začne naplno odvíjet mytologická linka, která nakonec (za hodně sezón) Akta X potopí. Což ovšem neznamá, že tento díl není kvalitní. Naopak, ze začátku byla i ta dějotvorná část zábavná a napínavá. The Host 4/5: Akta X jsou stále uzavřený projekt a Mulder je přidělován k podřadným úkolům. Nadprůměr, který má co nabídnout, byť jde "pouze" o další potvůrku z kanálů. Blood 5/5: "Kill´em all!" Mrazivé téma a tak trošku jinak pojatá epizoda než bylo zvykem. Sleepless 4/5: Mulder řeší podivné úmrtí specialisty na spánkové problémy. Ze začátku velmi dobré, ale průměrná druhá polovina to zbytečně sráží. Duane Barry 4/5: Předznělková scéna nenavnadí. Spíše naopak. Samotný díl je ale velmi dobrý. Tvůrci v něm konečně pozměnili formu vyprávění. Ascension 4/5: "Deny everything." Přímé pokračování minulé části, které je díky hustější atmosféře ještě o chlup lepší. 3 3/5: První z případů znovuotevřených Akt X. Průměrný díl o trojici hrající si na novodobé upíry. One Breath 5/5: Pomalejší díl kde se podíváme na zoubek hned několika postavám z jiného úhlu než doposud. Firewalker 3/5: Nedůstojná kopie dílu Ice z první série. Ve všech ohledech průměr. Red Museum 4/5: Nedoceněný díl, který se zbytečně překlopí do konspirační roviny. Excelsis Dei 2/5: Zdlouhavé nic o ničem. Bez nápadu i atmosféry. Aubrey 4/5: Variace na díl Born Again. Ovšem o třídu lepší. Docela atmosférické a až do "dějového zvratu" i napínavé. Poté je to již spíše směšné... Irresistible 5/5: První díl, ve kterém se nestane nic nadpřirozeného. Přesto, či právě proto, funguje na výtečnou. Předobraz moderních detektivních seriálů. Nezapomenutelný záporák. Die Hand Die Verletzt 5/5: Okultní náboženství, uvolněná atmosféra a Mulderovy hlášky. Ideální kombinace. Fresh Bones 5/5: Vodoo praktiky a tak vůbec. Colony 2/5: Konspirační klonování nuda je. End Game 3/5: Pokračování minulé části, ovšem lépe. Fearful Symmetry 3/5: Neklidná zviřátka na útěku. Død Kalm 4/5: Kopie Darkness Falls z první série; akorát s lepšími maskami. Také výtečná, ale ne výjimečná. Humbug 4/5: Akta X se projednou přeladily na čistě komediální notu. A možná přijde i kouzel... ehm, Glum. The Calusari 4/5: Vymítání po rumunsku. F. Emasculata 5/5: Smrtící epidemie bez Dustina Hoffmana zato se špetkou konspirace. Soft Light 3/5: Střez se nudného stínu, diváku! Our Town 4/5: Lídojedi, lídojedi lidi jedi. Ale proč je nespořádají celé je jedna z největších záhad celých Akt X. Takové plýtvání; co by na to řekla hladová Somálčata? Anasazi 4/5: Společně s prvními dvěma díly třetí série tvoří uzavřenou trilogii a nejnekonspirativnější konspirační příběh celých Akt X. Kéž by takto vypadaly všechny mytologické díly, tohle je totiž vkusné, děj posouvající a postavy ždímající. ()

Série 3 (1995) (S03) 

The Blessing Way 4/5: Foxova indiánská linie nudná, tohle táhne pro tentokrát zarputilá Scullyová v "Mulderově úloze". Paper Clip 5/5: Napínavá a zvratů plná epizoda, navíc ty manipulativní šachy v závěru. Nejlepší díl "trilogie". D.P.O. 4/5: Úžasná předtitulková sekvence, Ribisi a Jack Black jako záporáci a nápaditý náběh závěrečných titulků. Clyde Bruckman's Final Repose 5/5: Když potká cynický fatalistický jasnovidec vraždícího jasnovidce mají radost oba. A stejně tak plesá nadšením divák i kritická obec, která tento díl po zásluze zavalila cenami. The List 3/5: Ze začátku dobrá atmosféra, ta však vyprchá v první dvacetiminutovce a pak to jde celé do kýble. 2Shy 4/5: Kdyby nebyl hloupý, tak si v LA zařídí odtučňovací kliniku. Ženské by se mu tam hrnuly a ještě by nadšeně platily. The Walk 3/5: Horrorové scény sice skvělé (bazén!), ale je jich málo, takže na dojmu z průměrného dílu nic nemění. Oubliette 4/5: Zdařilé spojení temného thilleru à la Mlčení jehňátek s "paranormálnem". Nisei 4/5: První část zajímavého mytologického dvojdílu a jedna z prvních epizod, kdy začíná být vidět výrazný příklon k "filmovosti". 731 3/5: Linie Scullyové výtečná, Mulderova kvůli neúmyslné béčkové poetice moc ne. Zůstat v obou linkách ty postavy naznačené ve stínech, hned by to bylo o třídu lepší. Revelations 3/5: Dana slepě věří, Fox je pro jednou skeptikem. Zajímavé samo o sobě dostatečně, proč to tedy rozmělňovat nenapínavou a prim hrající historkou o klučinovi se stigmaty? War of the Coprophages 5/5: Aktům X sluší, když si utahují sama ze sebe, o to více když je to tak hravě, vtipně i nápaditě jako zde. Syzygy 5/5: Začne to jako satanistický slasher a končí jako stylová groteska. Sure. Fine. Whatever. A jako bonus budoucí nejvíce sexy muž světa. Grotesque 5/5: Možná vůbec nejtemnější i nejdepresivnější epizoda celého seriálu; očividná příprava na depkoidní thillerový "spin-off" Akt X Millennium. Piper Maru 4/5: Úvodní scéna s Big Daddym fenomenální, zbytek již horší, ne však nijak výrazně. Apocrypha 4/5: Mytologický díl držící se "při zemi" s konspiracemi, plně soustředěný na postavy. Pusher 5/5: Modell je oproti Horstu Fuchsovi ještě malé pívo, ale Lovce jelenů se mu daří trumfovat zdařile. Teso Dos Bichos 2/5: Bez nápadu, bez napětí, místo dravé pumy neškodná košišta. Hell Money 3/5: Dobré téma, navíc kriminálka bez jakéhokoli nadpřirozena, ovšem pokrácení by neškodilo. Jose Chung's "From Outer Space" 5/5: Reynard Muldrake a Diana Lesky v narativně vymazleném bonbónku s harryhausenovským ufounem promlouvajícím shakespearovskou angličtinou (Lord Kinbote!), nefuckujícím šerifem a odkazy na "někoho/něco" v doslova každém záběru (doporučuji pak následnou projekci i s komentářem tvůrců). Avatar 4/5: Famózní scény s "červenopláštěnkou" (Don´t Look Now jak vyšité), daří se navozovat příznaky insomnie a sympatické zaměření na Skinnera. Jen závěr to chtělo údernější. Quagmire 3/5: Buď to mělo být více vážné a bez posledního záběru či odlehčené, ale v tom případě od začátku. Wetwired 4/5: Tři v jednom. Začne to jako klasický případ podivných vražd, přehoupne se to v čistě osobní rovinu ústředního dua a vrcholí to jako ukázková konspirační záležitost. Talitha Cumi 4/5: Solidní mytologický díl, ale jako finále sezóny nedostačující. () (méně) (více)

Série 4 (1996) (S04) 

Herrenvolk 4/5: Solidní mytologický díl, ale jako úvod sezóny nedostačující. Home 5/5: It´s wonderful, wonderful. Oh, so wonderful... Teliko 4/5: Je s podivem, že se v horrorech častěji nepracuje s africkými legendami, potenciál v nich rozhodně je. Unruhe 4/5: Znepokojivé, nejen díky Vinceovým očím. The Field Where I Died 3/5: Dobře (vy)myšlené, ale špatně podané. Sanguinarium 4/5: Taková normální čaroplastická gore chirurgie. Musings Of A Cigarette-Smoking Man 3/5: Povídky ze života stínového Forresta Gumpa amerických dějin, včetně lavičky a bonboniéry. Tunguska 4/5: Prolog navnazující jako máloco, cliffhanger jeden z nejvíce creepy momentů seriálu a vše mezitím ucházející mytologie. Terma 3/5: Nevyrovnané. Nebývalé množství výtečných scén na jedné straně, nebývalé množství trapných na té druhé. Paper Hearts 5/5: Piknik na Hanging Rock v podání Akt X. El Mundo Gira 3/5: Mexická soap opera s Marií, ze které by měl Carlos Santana radost. A ty houbičky by zajisté rovněž (d)ocenil. Leonard Betts 4/5: Ebertův palec jednoznačně nahoru! Never Again 4/5: Scullyová si konečně vrzne a Jodie Foster jí to jen tiše závidí. Memento Mori 4/5: Vystřižená rodinná scéna je na tom nejlepší, ale i tak výtečné. Ubrat Mulderova honu a přidat komorní momenty Scullyové, pak by nebylo co vytýkat. Kaddish 3/5: Průměr, z něhož v paměti zůstane jedině historie prstenu z Kolína, vesnice u Prahy. Z tématu židovského folkloru šlo rozhodně vytřískat více. Unrequited 2/5: Nápad se slepým bodem špatný není, ale vše ostatní ano. Od zapracování toho nápadu do děje, přes děj samotný, až po nadbytek efektů namísto náznaků. Nejhorší epizoda čtvrté řady. Tempus Fugit 3/5: První část dvojdílného konspiračního příběhu; tentokrát o záhadně spadlé letecké lince. Není to špatné, ale vlastně se tu krom závěru nic moc ne(u)děje. Max 4/5: Tak dobré až to dělá z minulé části zcela zbytečný díl. Synchrony 4/5: Námět zní dosti lacině i na Akta X, ale zpracován je v první polovině výtečně. Škoda té druhé, která špatná také není, ale osobně jsem zastáncem "co se stalo, stalo se a stalo se tak vždy, jinak by se to nikdy nemohlo stát". Small Potatoes 5/5: Lošťomiloušké očášky. Když se Akta neberou vážně, dopadá to většinou nezapomenutelně. Když je autorem scénáře Gilligan, dopadá to většinou nezapomenutelně. A co teprve je-li Gilligan autorem dílu, který se nebere vážně a je evidentně vytvořen pro fanoušky? Zero Sum 5/5: Včelky Máji zatápějí a my nahlédneme do duše a osamělého života "zametače problémů". Je to práce na nic. Nikdo ji neocení; nevyspíte se a ještě vám Fox "osina v zadnici" Mulder nedopřeje klidu. Jen více epizod z pohledu Skinnera. Elegy 3/5: Gillian si to herecky krade pro sebe a za zmínku stojí i hudba, která tentokrát dělá pro atmosféru první poslední způsobem nevídaným; věčná škoda, že scénář tomu podráží nejen nohy, ale rovnou všechny končetiny. Demons 3/5: Po Scullyové dostal i Mulder svou epizodu, ale stejně jako ona minule ani on nemá oporu v "Pařbě ve Vegas like" scénáři. Gethsemane 4/5: Hoaxové eskapády, které jsou možná vůbec nejlepším nápadem v mytologické linii po čas celých Akt X. Nápad, který mohl být stylovým závěrem. Ovšem i nápad, který zůstává nevyužit a odezní rychleji než by bylo záhodno. Závěr musel ve své době znejistět nejednoho diváka. () (méně) (více)

Série 5 (1997) (S05) 

Redux I 3/5: Je vidět, že je to pojato spíše jako možnost naskočit do rozjetého vlaku pro nové diváky a tak se zase tak moc nestane. Spíše se skrze otravné monology Foxe i Dany rekapitulují léta předchozí. Redux II 4/5: Konspirace skrze emoce. Jakmile se konspiruje pouze na pozadí a jen tak mimochodem je to vždy lepší; zvlášť když se řeší především postavy a všechny bez výjimky čekají nelehká rozhodnutí. Unusual Suspects 3/5: Stá epizoda v zámoří platí za jubilejní a tak většinou bývá pojata pro fanoušky jako oslava. Ani Akta nejsou výjimkou a tak se dozvíme, jak to v tom devětaosmdesátém při prvním Mulderově setkání s Lone Gunmen vlastně (ne)bylo. Zajímavé a... A nic víc. Detour 3/5: X-tá variace Akt X na Darkness Falls. Nebýt očí, tak to bylo mnohem lepší. Takto zaujme především duo druhých agentů. The Post-Modern Prometheus 5/5: Když se rozezpívá Cher... Tak započne epizoda z vůbec nejkultovnějších. Není to jen vynikající černobílá pocta černobílým universalovským monstr horrorům, ale především je to skvěle napsáno; funguje je to jako pastiš i doják zároveň. A celou dobu to pomrkává na diváka. What´s not to love? Christmas Carol 4/5: One woman show Gillian ve variaci na Dickensovu Vánoční koledu v jednom z nejsvébytnějších mytologickým dílů. Emily 4/5: Kvituji snahu o zcela jinak pojaté a mnohem více osobní konspirační díly. Škoda jen, že Emily nebyla na scéně o pár epizod více, pak by byl závěr ještě více skličující. Kitsunegari 4/5: Horst Fuchs (co vypadá přesně jako Christopher Nolan) Strikes Back aneb hon na Foxe. Výtečný díl, ale přeci jen rozmělnění původní Modellovu nekompromisní auru. Ovšem modrá je dobrá. Schizogeny 4/5: Všeobecně opovrhovaný díl o "otcích a stromech co byli toho večera podivně neklidní". Má totiž tak specifickou atmosféru, že vám buď zcela sedne či přesně naopak. Mě tento ryze hororový příspěvek sedl. Chinga 3/5: Spoluautorem scénáře je Stephen King. To (spolu se závěrečnou scénou z kanclu) je asi tak jediné, co se o této Chucky rutině dá říci dobrého. Ovšem je to i poučné; schválně si vygooglete co ve slangové španělštině název epizody vlastně znamená. ()

Série 10 (2016) (S10) 

Návrat kultu, legendy a formujícího zážitku celé jedné generace v podobě, která fanoušky potěší (a nové diváky nepotěší) tím, že se nesnaží o nový začátek, spoléhání na nostalgickou vlnu, modernizaci či něco takového, ale prostě navazuje tam, kde se před lety skončilo; dějově i stylově. Nese to sebou značné riziko rozčarování "co fungovalo v devadesátkách, mělo zůstat v devadesátkách", které jistě mnohým reálně hrozí, jelikož přeci jen televizní tvorba za tu dobu prošla překotným vývojem, čili co tehdy sledoval každý, bude dnes záležitost spíše pro skalní fanoušky. A nenechte se mýlit, tohle je fanservis par excellence; i ty tužky ve stropě po více jak dekádě zůstávají zabodnuté. Pokud je (myšleno Akta X) či ji (myšleno Gillian Anderson) milujete, tak není co řešit. Pokud ne, tak vězte, že navzdory všem těm letům je vlastně vše při starém; se všemi klady (a že jich je) i zápory (a těch také není málo). Berte nebo nechte být. ()

Můj boj 1 (2016) (S10E01) 

My life's become a punch line. Standardní a ničím zajímavá mytologická epizoda, které vždy patřily spíše k tomu slabšímu, co Akta X nabízela, jelikož nikdy nebyly dostatečně atmosférické ani horrorové jako monster of the week epizody ani černohumorné a nahláškované jako kultovní hravé metaepizody. A tady tomu není jinak. Prostě každým coulem přeplácaná "carterovina", která míchá vše se vším a doufá, že aspoň něco se ujme. ()

Zakladatelova mutace (2016) (S10E02) 

Zajímavý crossover mezi mytologickou a monster of the week epizodou, který naznačuje, že staronová Akta X jsou na dobré cestě. Jen Mulderovy hlášky jsou zatím takové nijaké. To nebývalo zvykem. ()

Setkání s příšerodlakem (2016) (S10E03) 

Yeah, this is how I like my Mulder. Občasné hravé a uvědomělé metaparodické epizody k Aktům X vždy neodmyslitelně patřily; ostatně nejedna z nich právem patří k tomu vůbec nejlepšímu, co v devadesátkách na televizních obrazovkách vzniklo. A nikdo je neuměl lépe než právě Darin Morgan. Tato se sice mezi ty absolutně nejlepší nezařadí, ale to ani v nejmenším neznamená, že by snad postrádala nápad či nebyla nahláškovaná, vtipná a při vší té střelenosti dobře vystavěná. Protože je a ne zrovna málo. ()

Související novinky

Dočkají se Akta X rebootu?

Dočkají se Akta X rebootu?

30.03.2023

Jestli je pravda skutečně tam venku, mají se fanoušci seriálových Akta X zřejmě na co těšit. Tvůrce Chris Carter teď totiž v nedávném podcastu naznačil, že se režisér a scenárista Ryan Coogler (Creed… (více)

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

Nový seriál Vince Gilligana našel domov

25.09.2022

Vince Gilligan už by nemusel do konce života nic dělat a jeho místo na seriálovém výslunní by mu stejnak nikdo nevzal. Po kritických i diváckých hitech Breaking Bad a Better Call Saul je zkrátka… (více)

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

Josh Brolin vs. nečekaná návštěva

28.02.2020

Herec Josh Brolin (Avengers: Endgame) se upsal hlavní roli a taky produkci nového seriálu pro Amazon Outer Range. Na projektu se podílí taky Brad Pitt (12 let v řetězech) a děj se bude točit kolem… (více)

Gillian Anderson jako britská premiérka

Gillian Anderson jako britská premiérka

23.01.2019

Herečka Gillian Anderson známá z kultovního seriálu Akta X nebo televizního Hannibala, byla obsazena do role Margaret Thatcherové ve čtvrté řadě oceňovaného dramatu The Crown. Třetí a čtvrtá řada… (více)

Reklama

Reklama