Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jednadvacátém století konečně všechny státy země spojily své duševní, nerostné i technologické bohatství, takže války jsou minulostí a mezigalaktické lety realitou dne. Lidstvo se tak vrhá na nekonečnou objevitelskou pouť po vesmíru. Naneštěstí však nejsou v kosmu sami. Rasa oboupohlavních dobyvatelů, označovaných kvůli jejich vzhledu za Draky, stojí jedinému právoplatnému vlastníku hvězdného prostoru v cestě. A tak vypukne mnohaletá válka.

Willis E. Davidge (Dennis Quaid) je mladý nadějný pilot bojové kosmické stíhačky. Při jednom vzdušném souboji s Draky se nechá unést zápalem boje a havaruje na zatím neprozkoumané planetě. Jeho kopilot následkem nehody umírá a tak se vzteky šílený Davidge vydá zabít Draka, jehož stroj také nedaleko dopadl. Ale není mu souzeno se pomstít. Život na planetě je těžký a nebezpečný a dva zmůžou víc než jeden. Drakovo jméno je Jeriba 'Jerry' Shigan (Louis Gossett Jr.) a vyznává drakskou víru, velmi podobnou Buddhismu a jiným východním filozofiím. Přes počáteční obtíže a nenávist se z obou mužů, respektive muže a draka, stanou přátelé. Jednoho dne Jerry zjistí, že čeká miminko, které pojmenuje Zammis (Bumper Robinson). A tím se pro všechny zúčastněné jejich život ze základu změní... (monolog)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Môj nepriateľ je jedna z prvých sci-fi klasík, ktoré som videl začiatkom 90tych rokov na videu. Veľmi sa mi páčil, vtedy už dokonca aj tá antixenofóbna myšlienka. Po desiatich rokoch som sa obával, že ten film nebude na mňa takto fungovať znova, ale čuduj sa svete, fungoval ešte lepšie. Petersen je dobrý, zručný režisér, ktorý nikdy výrazne vďaka tej zručnosti nemôže sklamať a mal k dispozícii dobrý scenár s jasným posolstvom, takže nie je dôvod do tak starého filmu príliš rýpať. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedené sci-fi o které je veliká ale veliká nouze. Příběh si vystačí bez velkých vesmírných monster, bitev či světelných mečů a fejzrů. Konec je trošku neoriginální a jakoby vymyšlený na rychlo, ale 80. léta dali vzniknout spoustě výborných filmů, stejně jako tento. - "Space was the new battleground. For many of us, Earth became a precious memory, light-years away. Our only home was a fortress in space." ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Záležitost, kterou by člověk raději neměl vidět v dospělosti, aby mu zůstaly aspoň hezké vzpomínky. Základní nápad je sice zajímavý (knihu jsem nečetl), ale uchopen příliš hollywoodsky. Asi je v tom příznak toho, jak se později Petersenova tvorba v hollywoodu vyvíjela. Málokdy úplně špatná věc (ano, kromě Air Force One), ale i u tech potenciálně velmi dobrých tomu většinou chybí ten kousek od slušného k výbornému. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

!!!Pozor, tento komentář je xenofobní a imbecilní!!!Rasismus je špatný, áno.SPOILER Poslali Michaela K. do Šluknova urovnávat rasové nepokoje a ďas aby to zpral, on se zahleděl do temných očí jedné z nepřizpůsobivých. Z počátku nebyl jejich vztah právě harmonický, jenže co bychom si vyčítali, já jsem bílý, ty trochu víc opálená, ale co jsme si to jsme si, pojďme vzájemně poznávat svou kulturu a učme se od sebe, osvojíme si jazyk toho druhého a budeme jako Adam a Eva v ráji. A tak spolu žili ve stanu, topili nábytkem z Ikei a hodovali drůbež, tu slepici, tu krůtu a když ani kůrky nebylo, nasytili se vzájemnou láskou. Po čase byla dáma celá mimo sebe, přibrala, k Michaelovi se začala chovat neurvale, pojídala gothaj s jahodovou marmeládou, to vše provázeno častou nevolností. Jednoho rána se Michael probudil z růžového snu a jako pokaždé se otočil na levý bok s úmyslem zahrnout svou milovanou polibky a lože ještě teplé, ale prázdné. Vedle něj ležel uzlíček a v něm plod jejich lásky. Vyděsil se Michael velice, co si počít, ale byl to člověk světem protřelý, vychoval z dcery soběstačnou dámu a tak pojal robě za syna. Chlapec vyrůstal, mužněl a díky Michaelovi, který mu předával to nejlepší z obou kultur se z něj stal opravdový kosmopolita. Jednoho dne dostal Michael pozvánku na zasedání vlády a v naději, že svůj čumáček zase smočí v plném korýtku, se vypravil na strastiplnou cestu a za sebou nechal zdecimovaný Šluknov i syna. Po několika přetěžkých měsících dřiny se však v Michaelovi hnulo svědomí a po synkovi se mu zastesklo. Je v pořádku, nestal se obětí odporných nevzdělaných rasistů, nestrádá v té dálavě? Se slzou v oku se odebral za svým nadřízeným Petrem N. a požádal o dovolenou z rodinných důvodů. Nesetkal se však s pochopením. "Neblázni vole, víš jak je tam černo. Dojdeš k úhoně. Nikam tě nepustím."..."V tom případě si beru neplacené volno," kontroval Michael a vyrazil služebním vozem na cestu. Takové hrůzy by se nenadál. Jeho syn byl registrován na Úřadu práce a pobíral pouze sociální dávky ve výši životního minima! "Toho bohdá nebude! Víte co znamená pojem pozitivní rasismus?" zahřímal na slizkou úřednici paní Bílou a hned v zápětí ji vypolíčkoval z budovy. Dojemné setkání otce se synem vyvrcholilo společným návratem do hlavního města. Titulky.KONEC SPOILERU. V českém znění Dalimil Klapka, Vojtěch Lavička, Věra Bílá a Pavel Soukup. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Scifi B-čko osemdesiatych rokov, ktoré nevyniká skvelým a originálnym príbehom, ani efektami, ani hercami, ale celkom dobre všetko toto skĺbuje. Miesto Quaida by som si vedel predstaviť aj niekoho lepšieho na rolu, na druhej strane vyložene nesklamal. Vadilo mi trochu to odlahčené spracovanie s miernym komickým podtónom, a aj preto dramatická a emočná rovina scén boli poslabšie. Naopak, masky mimozemštanov boli presvedčivé, jednoduchý dej pekne gradoval a viacmenej dobre vťahoval diváka. Hodnotenie: 65% ()

Galerie (58)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se ve filmovém studiu Bavaria v Mnichově. Exteriéry jsou z ostrova Lanzarote ve Španělsku. (HellFire)
  • Během úvodní bitvy zobrazuje počítač v Dracově lodi strukturu proteinu. (HellFire)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Reklama

Reklama