Reklama

Reklama

K2

  • Velká Británie K2 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Druhá nejvyšší hora světa si začala vybírat krutou daň. Co čeká odvážné horolezce na jejím vrcholu? Jeho hrdiny jsou dva kamarádi, lehkomyslný advokát Taylor Books a univerzitní profesor Harold Jamison, kteří jsou oba vášnivými horolezci a právě se spolu připravují k pokusu překonat rychlostní rekord ve výstupu na horu McKinley. Když se jim však naskytne příležitost připojit se k výpravě, která se chystá zdolat K2 (Čhogori - 8611 metrů), druhou nejvyšší horu světa a jednu z nejnebezpečnějších, změní své plány. Nebezpečná hora si velmi brzy začne mezi účastníky výpravy vybírat krutou daň. Přesto se její účastníci nevzdávají a s nasazením života se pokoušejí horu pokořit. Horolezecká expedice je atraktivní podívanou plnou napětí sama o sobě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

camper 

všechny recenze uživatele

Miluju hory, miluju tenhle film! Celou dobu jsem byl napnutej jak to bude dál! Dva nejlepší kamarádi dostali šanci vylézt na nejobtížnější horu světa - K2.To, co tam nahpře zažili by poznamenalo každýho z nás, protože na horách nikdy nevíme co se stane. Tam se může stát prostě cokoliv.... A vůbec mi nevadí, jestli to takhle mohlo, nebo nemohlo bejt, jednoduše mě to dostalo! ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Mně jako absolutnímu horolezeckýmu analfabetovi, jenž veškeré své předchozí vědomosti o horolezení čerpal z filmů Marie Poledňákové s Tomášem Holým v hlavní roli, to přijde jako reálnej pohled (ale můžu se mýlit). Michael Biehn je jako obvykle sympaťák, nedalo mu moc práce mě přesvědčit, že je sobeckej a často nemyslí na nic než hory, ale přesto je vlastně rovnej a na přítele se nevykašle. Jistě, není to nic objevnýho, příběh jsme viděli už milionkrát a ještě milionkrát uvidíme (v mírné obměně je to třeba i Vertical limit, kterej je akčnější, ale i pro mně absolutní hovadina). Přátelství je důležité, tím víc ve vypjatých situacíchnebo v místech, kde se člověk musí na jiného absolutně spolehnout. Jak se zpívá v jedné písničce "Přátelství je někdy víc než láska, je to víra, kterou ruka svírá jinou dlaň." tak tady to platí dvojnásob. Kdysi jsem viděl film s Linem Venturou a Alainem Delonem o přátelství dvou mužů a ten film se mi hodně líbil už jen proto, že i v těch sedmi letech jsem si uvědomil, že nad dobrýho přítele není. A tento film mi to připomněl. Přátelství je tu totiž mnohem důležitější, než všechno ostatní, než horolezení i než rodina práce a civilní život. A už jen za to si zaslouží plný počet, protože čím častěji připomene ideu přátelství mně, stejně často ji připomene i jiným a možná tak trochu pomůže zlepšit je i mě. jindy Nemám co na práci, tak jsem si stáhl kanadskou nesestříhanou verzi. Ta je mnohem lepší. Člověk by si řekl, že osm minut je nic, ale není to tak. V těch osmi vystříhanejch minutách je všecko to, co dělá hory horama - nádherný pohledy na horský štíty (Pákistán, Kašmír, Britská Kolumbie a Kanada), na údolí, horská údolí atp. Tenhle nesestřih je mnohem vizuálnější a hezčí a taky tam je trochu víc o rozporech a charakterech postav. Ale doufám, že to do našich televizí nedají, to by zase znovu zprasili dabing. Jo, co se týká horolezení ve vztahu k hercům, tak jen sekvence, kdy jsou zabírány jejich tváře jsou s herci. Jinak jsou to všechno profesionální horolezci. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mně se líbilo, jak si kluci vždycky v poledne řekli "jdeme na vrchol, do večera jsme zpátky" a vyrazili. Taková morálka by kdekomu stěží stačila na Milešovku a oni zmáknou Ká dvojku s cepínem v nose. Snad už tenhle film viděl Jaroš, aby věděl, jak taky může vypadat horolezectví. Jediný, kdo tady aspoň trochu připomínal horolezce (tzn. byl zadýchaný a kašlal) hned dostal edém, zbytek si tam poskakoval jak telata po jarní pastvě. No ale co, už se za mě trefně rozčílila Faidra, já to i přes tu lavinu hovadin beru jako motivaci do dalšího dobrodrůža. Snad nikde nepotkám Franca Roddama, protože bych ho na tuty musel zachraňovat. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Horolezectví není jen výstup na vrchol, ale také sestup z něj. Je to ale rovněž dlouhá příprava a překonávání nejrůznějších problémů ještě před samotným výstupem. V době svého vzniku byl Roddamův snímek v mnohém novátorský a šlo takřka o ojedinělý počin. Převážná většina scén je točena ve skutečném prostředí, ve výborně zvolených exteriérech a jen minimum se odehrálo v provizorních ateliérech v táboře štábu pod horou Mount Waddington. Nevím přesně, co je tu vytýkáno lezeckým záběrům, vše bylo konzultováno s vynikajícími horolezci a mně osobně se tyto scény líbily. Natočit kvalitní a zábavný film o horolezcích není snadné a myslím, že Roddamovi se to solidně povedlo už v roce 1991, přičemž jeho snímku vydatně pomáhá i Zimmerova hudba. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

K2 je prý nejnebezpečnější hora na zemi, ještě nebezpečnější než Hora osudu i tetička Etna (když spinká). Everest je sice o dvě hlavy vyšší, ale zato hodnější. A dva hrdinové - jeden poseroutka a druhý sebejistý holkař, se jí chtějí dostat na zoubek. Oklosální plocha tohoto velkého zoubku rostoucího z huby Himalájí je zrádná, proto nepřekvapí, že kdejaký kaz (horolezec) hupsne dolů. Dezinfekce je nezbytná, ale ne dokonalá. Proto občas nějaký ten kázek přežije. A jak dopadla tahle sympatická dvojka? Podívejte se sami. K2 není nějaký dokonalý film, ale nabízí slušnou horolezeckou podívanou se sympatickými hrdiny - a to je co říct. "Harolde, ta noha... ta noha je v prdeli." ()

Galerie (33)

Zajímavosti (18)

  • Batohy, které nosiči mají na zádech, jsou ve skutečnosti prázdné. (cheyene)
  • Režisér Franc Roddam po hlavních představitelích vyžadoval dobrou fyzičku, jelikož i pouhých pár kroků ve vysoké nadmořské výšce je vyčerpávajících. (cheyene)
  • Vrchol K2 ve skutečnosti není viditelný z žádného obydleného místa, pro jeho záběry je nutné se dostat do vyšších nadmořských výšek. (cheyene)

Reklama

Reklama