Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Zajímavosti k filmům (212)

Tajný závod

Tajný závod (1981)

Filmové černé Lamborghini Countach bylo v roce 2021 přidáno do National Historic Vehicle Register, který má za cíl podporovat kulturní a historický význam automobilů a chránit budoucnost automobilové historie. Spolu s ním se této pocty zatím dostalo jen dvěma dalším filmovým vozům, a to Fordu Mustang Fastback z filmu Bullitův případ (1968) a DeLoreanu DMC-12 „Time Machine“ z Návratu do budoucnosti (1985).

Obecná škola

Obecná škola (1991)

Nákladní vlak, se kterým kluci chtěli jet na Žižkov, táhne lokomotiva řady 434.2 přezdívaná „Čtyřkolák“.

Zítřek nikdy neumírá

Zítřek nikdy neumírá (1997)

V úvodu snímku jsou letouny L-39 vyzbrojeny raketnicemi UB-16. Tyto slouží pouze k vystřelování neřízených 57 mm raket. Ve filmu je ale hlavní vnitřní prstenec používán jako kanón.

Indiana Jones a nástroj osudu

Indiana Jones a nástroj osudu (2023)

Nacisté ve filmu k cestě skrz časovou trhlinu použijí německý bombardér Heinkel He-111. Filmový stroj má dvojité ocasní plochy, to žádná ze skutečných verzí tohoto letounu ale nikdy neměla.

Volha - BALBA

Volha - BALBA (2023) (epizoda)

Slečna, kterou si Pekárek (Kryštof Hádek) na Vlachovce zatáhne do sudu, je Petra Dubská, hvězda filmů pro dospělé s uměleckým jménem Krystal Swift.

Bitva o Midway

Bitva o Midway (1976)

Japonské letouny ve filmu představovaly upravené americké stroje. Stíhačky A6M Zero a částečně i bombardéry B5N ztvárnily upravené T-6 Texan a SJN Texan. Bombaréry Aichi D3A a Nakajima B5N pak letouny BT-13 a BT-15 Valiant.

Bitva o Midway

Bitva o Midway (1976)

V době bitvy byly hlavními typy US Navy stíhačky F4F Wildcat, bombardéry SDB Dauntless a torpédové TBD Devastator. Přímo na Midway bylo i pár stíhaček námořní pěchoty F2A Buffalo, bombardéry Vindicator a armádní bombardéry B-17 a B-26. Ve filmu ale lze na historických záběrech spatřit i letouny, které v té době ještě nebyly ve výzbroji nebo ani nebyly ve vývoji. Konkrétně stíhací F6F Hellcat, F4U Corsair nebo bombardér TBF Avenger. Případně stíhačky P-40 Warhawk, které v době útoky na Midwayi vůbec nebyly umístěné.  Záběr exploze letounu kapitána Gartha (Charlton Heston) dokonce nepochází z 2. světové války, ale jedná se o nehodu proudového F9F Panther z období Korejské války.

Mimořádná událost

Mimořádná událost (2022)

Hlavní kulisou filmu je motorový vůz řady 810 (původní označení M152.0), který pro natáčení poskytla společnost KŽC. Tento „kolejový autobus“, známý snad ze všech tratí v ČR, byl vyroben v počtu 680 kusů. Ve filmu jsou zmíněny 3 jeho přezdívky, ale reálně si jich vysloužil víc: Orchestrion, Šukafon, RegioMouse, Autobus, Motorák, Čugála, Rachotina, Cukajdó, Skleník, Akvárko, Plevel, Šukomyš či Krabička.

Peacemaker

Peacemaker (1997)

Americké bojové vrtulníky, se kterými komando pronásleduje náklaďák s hlavicemi, jsou typ Eurocopter AS565 Panther. Tento typ nikdy nebyl zařazen ve výzbroji amerického letectva.

Need for Speed

Need for Speed (2014)

Záchrannou akci Maverick (Kid Cudi) vykoná s vrtulníkem Sikorski S-61A. Není bez zajímavosti, že tento typ těžkého vrtulníku létal v různých verzích pod označením SH-3 Sea King převážně u námořnictva (US Navy) a mariňáků (USMC) jako záchranný či protiponorkový. Nikoliv ale u vzdušných sil USAF či pozemního vojska US Army. Filmový kus byl rovněž původně vyroben pro US Navy, později byl odkoupen soukromým provozovatelem, zbaven typických plováků podvozku a sloužil jako požární vrtulník. Filmové zbarvení je tedy čistě fiktivní.

Need for Speed

Need for Speed (2014)

Maverick (Kid Cudi) ve filmu pilotuje Cessnu 182P Skylane. Poté na chvíli přesedlá do reportážního vrtulníku Eurocopter ES350 Écureuil, v USA označovaný jako AStar. Tento vrtulník ve filmu rovněž používají policejní jednotky.

Dobrodruh

Dobrodruh (1983)

V úvodní titulkové scéně lze spatřit legendární francouzský rychlovlak TGV. Tento konkrétní kus na záběrech navíc není obyčejný, jde o jednotku TGV PSE č. 16, která v roce 1981 vytvořila rychlostní rekord 380 km/h. Tato jednotka se v rámci propagace vysokorychlostních tratí v roce 2022 podívala do České republiky.

Zátopek

Zátopek (2021)

Československá výprava odlétá do Helsinek s letounem Lisunov Li-2. Tento letoun je sovětskou licenční kopií legedární Dakoty DC-3. Oba typy byly během 50. let ve službě u ČSA. Stroj použitý při natáčení nosí maďarskou registraci HA-LIX. Pro účely natáčení byla registrace „počeštěna“ na OK-LIX a nápisy maďarského Malévu nahrazeny Československými aeroliniemi. Při startu na záběru zezadu lze ale originální registraci spatřit na křídlech.

Hurikán

Hurikán (2018)

Stejně jako v Tmavomodrém světě (2001), i zde zazní narážka na milenku nacistického diktátora Evu Braunovou. Opět platí, že o existenci Braunové polští piloti mohli sotva něco vědět. O Braunové se svět mimo okruh diktátorových blízkých dozvěděl až po válce.

Orel přistává

Orel přistává (1976)

Devlin (Donald Sutherland) odlétá do Anglie s letounem SIPA S.121. Jedná se o francouzskou poválečnou verzi typu Arado Ar-396. Rovněž letoun plukovníka Radla (Robert Duvall) je francouzská licence původně německého Fieseleru Fi-156 Storch, ve Francii vyráběném jako MS.500 Criquet.

Ace Ventura 2: Volání divočiny

Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995)

Scéna s písní „Chitty Chitty Bang Bang“ je improvizace Jima Carreyho (Ace Ventura). Ten při natáčení scény zapomněl text a začal zpívat. Režisérovi se improvizace natolik zalíbila, že ji ve filmu nechal.

M*A*S*H - Charlie o páté

M*A*S*H - Charlie o páté (1973) (epizoda)

Bombarďák Charlie vychází ze skutečné taktiky severokorejského letectva, které během války uskutečňovalo noční nálety na americké pozice pomocí už tehdy archaických letounů typu Polikarpov Po-2 nebo o něco novějších Jakovlevů Jak-18. Američané tyto noční narušitele přezdívali „Bedcheck Charlie“, „5 O'Clock Charlie“ nebo „Washing-Machine Charlie“ a spíše než za hrozbu je měli vzhledem k jejich účinnosti za obtěžování personálu. Různé metody obtěžování zahrnovaly přelety na plný plyn nebo záměrně s nesynchronizovanými motory.

Reklama