Reklama

Reklama

Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora

(seriál)
  • USA Guillermo del Toro's Cabinet of Curiosities (více)
Trailer
Drama / Horor / Mysteriózní / Thriller
USA, 2022, 7 h 24 min (Minutáž: 37–63 min)

Předloha:

H.P. Lovecraft (povídka), Michael Shea (povídka) (více)

Hrají:

Guillermo del Toro (průvodce), Tim Blake Nelson, F. Murray Abraham, Kate Micucci, Crispin Glover, Peter Weller, Andrew Lincoln, Rupert Grint, Eric André (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Mrazivá hororová kolekce osmi úžasně vizuálně propracovaných příběhů plných hrůzy, kterou vytvořil Guillermo del Toro. (Netflix)

Videa (6)

Trailer

Recenze (157)

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Guillerma del Tora se vší pravdou obdivuji. Jeho filmy/knihy (celkově náměty) prokazují velikou vzdělanost a přehled tohoto nadaného umělce, kterého osobně označuji za tvůrce psychologických hororů, jelikož ta síla strachu v jeho počinech pramení z toho důkladného promyšlení jednotlivých postav, jejich motivací, jejich minulosti/přítomnosti/budoucnosti. A tak tam vždy pomaličku odkrývá každou jednotlivou jejich stránku, až se nakonec z nich vyklube ten strašidelný duch, který k velkolepému filmovému/knižnímu zážitku bohatě stačí (samozřejmě existují s těmi postavami a jejich temnými myslemi vyjímky, kupř. Tvář vody). A tak jsem se samozřejmě těšil, až jeho seriál vyjde. Antologie o osmi dílech, to všechno pod palcem mistra! Panebože, jak já se těšil. A pak jsem zjistil, že dělá pouhopouhého tvůrce a režie a scénářů se chopili jiní, pro mě téměř neznámí. Ale mé nadšení neopadávalo. A tak jsem se na to vrhnul. A musím říct, že takové zklamání to zas není. Tedy, rozhodně jsem byl nadšen po zjištění, že předlohu pro první a poslední díl napsal Guillermo sám... ale konečný výsledek lehce zklamal. Antologie/takové to případy skvěle dokazují, že ať může být cokoliv sebevíce geniální, konečné slovo režiséra je zkrátka konečné slovo (tedy, já to předlohu nečetl, ale jsem jaksi zaslepen tím autorem, takže takhle počítám, že to bude perfektní). Ale abych tu nemluvil jen o tomto skvělém a průkopovém tvůrci. Ten seriál měl veliký potenciál, kterého se se vší vervou chytil a většina štábu nad tím dozajista ztratila hromady času, během kterého se ale vše pokusili udělat téměř dokonalé. A to se jim samozřejmě pod taktovkou del Tora povedlo. Úžasná výprava, fantastické kostýmy, úžasné housle... zkrátka a dobře skvělé filmové řemeslo. Největší problémy však cítím ze samotných příběhů. Ano, jedná se o povídky a rozehrání několika všemožných zajímavých linek v takovém podání zkrátka nedokáží, ale jakto, že kupříkladu v této epizodě se to skvěle povedlo, namísto čehož zde takřka vůbec. A jakto, že dokáží stvořit takovouto naprosto geniální psychologickou konverzačku s velkolepým vyvrcholením, namísto čehož v epizodě Mimo (která jde tedy úplně mimo mě) se jenom plácají kolem nějakých prázdných motivací a horor si chtějí jen kompenzovat velkou sekyrou (upozornění: velká sekyra rozhodně horor sama od sebe neudělá). Pardon, ale takové nedostatky a protiklady tam jsou občas až moc, a při sledování to dost bolí. Dejme si za příklad Love, Death & Robots, kde, ano, občas se najde něco, co jde taky úplně mimo, ale většina věcí se drží jednoho a toho samého tématu. A taky se u LDR nejdená o prvoplánový horor, a funguje i tak mnohem líp než některé epizody tohoto seriálu, kde až moc tlačí na pilu a na strašidelné elementy. Achjo, fakt mi je docela líto, že to skončilo takhle. Mohlo to být mnohem lepší, ale tohle je jen promarněný potenciál něčeho velkolepého, se jménem velkolepého tvůrce. 6,5-7/10  více ZDE ()

tron 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Projektov, ako je Kabinet kuriozít Guillerma Del Tora, sú mraky, ale najbližšie má asi k legendárnemu Alfred Hitchcock uvádza, kde tiež čo diel, to uzavretý príbeh a jednotlivé kusy uvádzal slávny žánrový režisér s nadváhou, tentokrát samozrejme milovaný režisér zbožňovaných peciek Faunov labyrint a Princ bez kráľovstva (aj keď na môj vkus sú jeho úvodné vstupy prikrátke). Vydarený hororový seriál ponúkajúci okrem skvelej atmosféry skúsených režisérov (David Prior – The Empty Man, Keith Thomas – nová Podpaľačka, Ana Lily Amirpour – Castle Rock, Jennifer Kent – Babadook, Vicento Natali – Splice, Guillermo Navarro – seriál Hannibal) a perfektných hercov (Essie Davis, Tim Blake Nelson, Crispin Glover, F. Murray Abraham, Peter Weller, Ruper Grint, ale najlepší dojem na mňa zanechal Andrew Lincoln, ktorému Guillermo umožnil prekrásne sa prezentovať v nádherne civilnej podobe). Temné lesy, cintoríny, podzemie, opustené ostrovy, strašidelné domy, vraždiace krysy, prízraky, temné mocnosti, mimozemšťania, mrazivé tajomstvá, márnice, pitvy. V horách šialenstva je jedným z najznámejších textov jedného z najslávnejších hororových autorov H.P. Lovecrafta, Guillermo o jej sfilmovanie celé roky usiluje, zatiaľ bez úspechu, a tak si to vynahradil aspoň v tomto projekte, kde sa sfilmovania dočkali hneď dva Lovecraftove texty. Paradoxe, tie hodnotím ako najslabšie súčasti (ale aj ony majú k podpriemeru riadne ďaleko). Najpozitívnejší dojem na mňa urobil asi predposledný diel s Petrom Wellerom a posledný diel o manželoch-ornitológoch na opustenom ostrove skúmajúcim vtáctvo. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Také feel-good sledovanie postaršieho pána, ako si plní svoje sny. A plní si ich vkusne, ale nevýrazne. Del Torro sa v novom poviedkovom seriáli pasuje do úlohy Alfred Hitchcock Present's digitálnej éry, ale jeho séria nie je taká šupa ako Masters Of Horror, Twilight Zone, alebo Tales from the Crypt. Parametre projektu dokonale určujú už úvodné titulky - štylisticke perfektné, dosť manieristické, ale rýchlo pominuteľné panoptikum všemožných hororových, gotických a groteskných prvkov, ktoré proste v solídnom štýle prefrčia obrazom. Samostatné poviedky (sympatické je, že nechýba ani lovecraftovská adaptácia - aj keď viacero motívov naprieč poviedkami je vyslovene lovecraftovských) väčinou pôsobia dojmom, že by im stačila plocha 15-20 minútovej etudy a seriál by mohol byť kľudne zmenšený do podoby väčšieho poviedkového filmu. Vpohode sezónna záležitosť, na ktorú si o dva-tri mesiave nespomenieme. Once again. nevadí. Môžeme sa ďalej naivne tešiť na del Torovu adaptáciu románu V horách šialenstva. Zatiaľ ale (osobne) nadšením určite nešaliem. ()

Silviaxx 

všechny recenze uživatele

Prečo nie? Na to, že nemám v obľube poviedkové filmy alebo seriály, tak musím povedať, že toto sa mi páčilo. Samozrejme, ku každej poviedke treba pristupovať s maximálne otvorenou mysľou, keďže tu skloňujeme aj p. Lovecrafta. Kvitujem, že dejové línie sa odohrávajú v rôznych časových obdobiach, a že v nich nájdeme "subžánrový koktejl" - aj nejaké to gore, ducharinu, mystiku, príšery, "nekrofíliu" a podobne. Pri vhodnom nastavení je možné si užiť každú jednu časť a za mňa ma ani jedna z nich nenudila. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemůžu si pomoct, ale mám fakt pocit, že největší slabinou téhle antologie je samotnej génius průměrnosti Guillermo del Toro. Jde vidět, že do některých příběhů mluvil více a do jiných skoro vůbec.. a právě tam kde jde vidět stopa jeho, poněkud vyčpělého, rukopisu, tam jsou ty filmy hrozná slabota.. Jen dvě epizody působily natolik osobitě, že do nich Toro nemusel (nebo nevěděl jak) zasahovat (E4, E7). Jen dvě epizody byly výrazněji dobré (E1, E7). A jen ta E7 (The Viewing) byla na hraně geniality (Tady Cosmatos fakt všechny ostatní naprosto přejel). ()

Galerie (186)

Zajímavosti (19)

  • Epizoda se odehrává v sobotu 22. září 1979. (noelcoward73)

Související novinky

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

Del Torův Frankenstein nabírá obsazení

19.03.2023

Legendární mexický režisér a scenárista Guillermo del Toro (Hellboy, Faunův labyrint) si v Hollywoodu už nějakou dobu může díky svému Oscaru za nejlepší film v podobě Tváře vody dělat co chce. Tedy… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama