Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po jednom ze svých typicky rázných zásahů je inspektor sanfranciské policie Harry Callahan přeložen z oddělení vražd do personálního. Na scéně se však objeví pětičlenné komando vyhozeného vojáka Bobbyho, které přepadne armádní sklad a odcizí zbraně, dynamit, a dokonce i rakety. Jsou sice překvapeni inspektorem DiGeorgiem a jeho kolegou, v přestřelce však oba policisty smrtelně postřelí a zmizí. Harry se v nemocnici dozví od umírajícího přítele DiGeorgia důležitou informaci, než ji však stačí využít, vrazi se sami ozvou. Ohrožují město ukradeným arzenálem a požadují milion dolarů výkupného. Je čas, aby Drsný Harry znovu vyrazil do akce. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (202)

Colonist 

všechny recenze uživatele

Oproti výborným prvním dvěma dílům byl pro mě Enforcer studenou sprchou. Tohle se nepovedlo. Harry je sice pořád frajer a hází solidní hlášky, ale zároveň je taky tou jedinou věcí, která drží tenhle film nad vodou. Scénář je mizerný, hudba nepovedená (však ji v tomhle dílu dělal někdo jiný), kromě Eastwooda tu všichni předvádí výkony jak z toho nejblbějšího béčka a režijně to také není moc zvládnuté. Povedené momenty se tu najdou ("Dám jim auto", finále), ale na to, že je film oproti Magnum Force o celou půl hodinu kratší, jsem se místy strašně nudil. O napětí předešlých dílů si tenhle film může nechat zdát. První dva díly s radostí zařadím do své filmotéky, tento s radostí vynechám...Docela slabé tři hvězdičky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ani napotřetí nechce dělat Harry Callahan na vrahy a násilníky bububu. Cynický samotář, který Eastwooda posunul mezi absolutní hereckou špičku a velkoměsto plné násilníků se může znovu třepat strachy. Úvodní loupežné přepadení přesně vystihuje jeho metody. Ve výsledku je leccos úsměvné, leccos hodně přitažené za vlasy a leccos scénáristicky nedomyšlené. Vztah s novou kolegyní příliš netáhne, nad chováním některých postav raději nepřemýšlet. Osobně mi z téhle série nejvíc sedl první Harry a Magnum Force, zbytek jsou průměrné kriminálky s hrdinou, který nepotřebuje plnit obálky magazínů. Callahan nicméně k téhle filmové době jednoznačně patří!! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Třetí část série o nekompromisním policajtovi Callahanovi se sice od prvních dvou dílů série neliší v kvalitě propastným způsobem, přesto slízne "za odměnu" jedinou hvězdičku, protože i jen relativně mírný pokles kvality scénáře zřetelně obnažuje problematickou konstrukci celé série. Vedle drsné detektivky je to i snaha o kritiku změkčilé liberální administrativy, byrokracie a rozbujelé ochrany lidských práv, která se později vyvinula v tzv. politiku korektnosti. Racionální (byť mě neoslovující) základ pro podobné názory by tu byl, jenže je to celé podané tak prvoplánově, polopatisticky a až naivně, že je to téměř nestravitelné. Scénář obsahuje celou řadu logických děr a nedostatků, viz jediný dědoušek v uniformě, který hlídá skladiště plné nebezpečných zbraní a jehož existence uprostřed města vlastně nemá žádnou logiku, logiku ostatně nemá ani chování zločinců nebo policistů, kteří se chovají jako banda idiotů, a jedině proto, že tak činí obě strany, děj jakž takž funguje. A právě proto, že se většina postav chová jako parta ťulpasů, postrádají taky nezbytné charisma, takže film už stojí jedině na tradičně machistickém Eastwoodovi. Ten ale nemá tolik hlášek, které jsou kořením série, a jeho výkon je spíš rutinní. Celkový dojem: 25 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Smysl Enforcera lze vyjádřit pomocí následující rovnice: Psychopatický Thomas Gottschalk terorizující San Francisco mínus (čím dál tím míň špinavější Harold, jenž dokáže naordinovat k rektální aplikaci neobvyklé tvary čípků + nový parťák probouzející v něm netušené pohnutky zastánce emancipace). To vše odmocněno jednou přesnou ránou z bazuky, která pak umožní soudnímu koronerovi zahrát si týden trvající hru "Najdi na pozemku Alcatrazu všech 259 kousků Bobbyho Maxwella". Pro ty méně matematicko-kinematograficky zdatné: V Babylonii měli Chammurapiho zákoník, ve Friscu Callahanův a soudce je nějaký pan Magnum.. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Možná nejdrsnější Harry ze všech. Hlášky ze sebe chrlí na každém kroku jako zaseknutý automat na jízdenky, ale pořád jsou skvělé a pořád je Eastwood jako macho zcela nenapodobitelný a přirozený. Díky novému parťákovi, inspektorce Kate Moorové, navíc Harry dostane i lidskou tvář a tak nebýt už přece jen příliš hloupě efektivního závěru, mohl bych být opět maximálně spokojen. ()

Galerie (92)

Zajímavosti (14)

  • James Fargo měl původně u snímku pracovat jako asistent režie, ale Eastwood, kterému se líbil jeho přístup, se rozhodl prosadit ho jako režiséra. (ClintEastwood)
  • Snímek byl inspirován činy skupiny teroristů ze Symbionese Liberation Army, která vešla ve známost únosem vnučky tiskového magnáta Williama Randolpha Hearsta. (ClintEastwood)
  • Snímek byl uveden do kin těsně před Štědrým dnem jako alternativa k rodinným filmům, které se v té době promítají. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama