Reklama

Reklama

Příliš dokonalá podoba

  • Kanada Dead Ringers (více)

Bratři Elliot a Beverly Mantleovi jsou nejen jednovaječná dvojčata, ale navíc se oba živí jako gynekologové a jejich životy spojují stejné ženy. Sukničkář Elliot totiž vždy každou po čase přenechá svému nesmělému bratrovi Beverlymu. Ten se jednou do takto získané ženy skutečně zamiluje a pro všechny postavy destruktivní série emocionálně vypjatých situací nastane ve chvíli, když zrovna ta podvod obou bratrů odhalí. Příliš dokonalá podoba však nevypráví pouze o zničujících vztazích hrdinů. A to především proto, že je pod ní podepsaný slavný kanadský režisér David Cronenberg (Moucha, Dějiny násilí). Do tajuplného thrilleru o dvou gynekolozích a ženě s neobvyklými zdravotními problémy se promítly i mnohé z jeho fascinací lidskou tělesností a kovovými chirurgickými nástroji. V hlavní dvojroli mnohými cenami ověnčeného podmanivého snímku výjimečného režiséra se představil strhující Jeremy Irons. (Filmhouse)

(více)

Recenze (214)

genetique 

všechny recenze uživatele

Irons dokonale vystihol charakter svojich postáv a odviedol nadľudský výkon. To, že dá hercovi obrovkú námahu pripraviť sa na ťažkú, dramatickú rolu je známe, no zvládnuť dve psychologicky tak roztrieštené osoby, to chce odvahu. Navyše nekompromisne chladná, priam ľadová Cronenbergova atmosféra dodáva tejto psychodráme nepochybné známky horroru. Moje hodnotenie však trošku zabrzdilo pár nevypovedaných scén a kolísavé tempo napätia. 80%. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Jeden z Cronenbergových filmů dostupných i pro diváky, kteří zrovna nemají rádi psychodelický horrorový hnuseček. Jeremy Irons je v ústřední dvojroli naprosto přesvědčivý, dusivou atmosféru pomáhá budovat hudba a vynikající kamera. I když má film v polovině několik prázdných míst, rozhodně stojí za to vytrvat až do konce - závěr je totiž naprostá bomba, zoufale smutný, zdravě ujetý, krásně ošklivě vygradovaný. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

I kdybych si v titulcích nepřečetl jméno David Cronenberg, jeho film bych určitě poznal bez problémů. Opět jsou zde tělesné degenerace, chmurná atmoška, destrukce hlavního hrdiny (tady spíše dvou hrdinů v jednom). Skvělý dvojvýkon Jeremyho Ironse právem zdobí tenhle zvláštní film. Námět je velice originální a příjemně odpudivý. Snímek působí velmi ponuře a vlastně vzbuzuje řadu dalších, nepopsatelnýh pocitů, které dodávají zvláštní atmosféru. Podivný, ale zaručeně dobrý thriller, který na mne hodně zapůsobil. PS. Scéna s písní In Still of the Night je krásná. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, který mě moc neoslovil. Celou dobu jsem čekal, zda se aspoň v závěru nestane něco (ideálně něco šokujícího), co by ospravedlnilo tu předchozí nudu, ale nestalo se tak. Jeremy Irons je zde sice excelentní, ale to je tak vše, zbytek castu (Geneviève Bujold...) mi byl nesympatický a děj mě až na ojedinělé výjimky nebavil. Filmu nelze upřít jistou dramatickou sevřenost a zneklidňující atmosféru, ale osobně mě od Cronenberga bezvýhradně nadchla pouze Moucha - u jeho ostatních filmů jsem jinak umíral nudou, tento nevyjímaje. Český název filmu mi mimochodem přijde stupidní a taky jsem nepochopil, proč měl ten tým na operačním sále na sobě červené, nikoli modré či zelené pláště, jak bývá zvykem. Ovšem ty "gynekologické nástroje na vyšetření mutantních žen" byly naprosto geniální! ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Jeremy Irons byl v dvojroli nepřekonatelný, obvykle se v záběru ukázal pouze jeden z bratrů, ale divák díky skvělé Ironsově mimice hned poznal, který z nich to je. Pomalu houstnoucí atmosféra a propad do šílenství ještě zdůrazňovala klinická čistota a upravenost obou bratrů. Jen Genevieve Bujold vypadala spíš jako jejich matka než femme fatale. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (17)

  • Jeremy Irons během natáčení střídavě přenášel váhu na přední část chodidel nebo paty a to vždy podle toho, jestli hrál Elliotta či Beverleyho. (Seabeast)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. září 1988 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Společné scény dvojčat byly provedeny prostřednictvím speciální počítačem řízené filmové/foto techniky Matte. Jednalo se o jedno z jeho prvních využití a spočívá v kombinaci dvou a více obrazových elementů do jednoho výsledného snímku. (Seabeast)

Reklama

Reklama