Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Neskutečně povedená výprava, kostýmy i výběr herců. Vypadá to sakra dobře. Kde vše kulhá (a to je opravdu jediné) je scénář. Psali ho Rusové a proti je vše tskové "rusky toporoné a přiblblé". Kamera i triky jsou věrohodné (krev stříká proudem) a pak příjde blábolení a hledání Boha... 3,5 hvězdičky zaokrouhleno nahoru. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Síce hviezdičkovo rovnako ako Legenda o Kolovratovi, ale objektívne ďaleko lepšie. Nehralo sa to na 300vku, malo to svoju vlastnú drsnú tvár. Škoda len toho castingu. Danila Kozlovskij je totiž asi taký istý "viking" ako Antonio Banderas, ale ten je svojim herectvom úplne inde. Pritom je Danila tiež sympatický herec, jeho filmy ako Ekipaž alebo ešte lepšie Legenda 17 mám rád. Aby som bol objektívny, samozrejme nedávam "len" tri hviezdy kvôli Danilovi. Film bol viac roztiahnutý, ako by bolo vhodné, pretože až natoľko veľkolepý príbeh, ako sa ho veľkolepo snažil podať, nemal. ()

Reklama

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Hrozně moc tomu uškodila ta jejich víra, i když vím, že na tu dobu se to hodí. Ale já jako ateista tohle špatně nesu a tím to odneslo i hodnocení. Ale i když se přikloním k víře a těch nesmyslel okolo, musím i tak říct, že byli nudné části, které nemohu prominout. První půle filmu byla velmi dobře zpracovaná, ale pak už to šlo do kopru. Sorry jako :) ()

SamVimes 

všechny recenze uživatele

Spíš než klasickým filmem o třech aktech je Viking roztříštěnou koláží epizod. Má problémy s dramaturgií, u nepříliš dobře zvládnuté expozice a dokonce i u návaznosti scén. Jakoby se vystříhala další hodinu materiálu... čemuž napovídají i vystřižené scény, z nichž bych přinejmenším dvě okamžitě vrátil zpátky (a kdo ví kolik dalších jich ještě skončilo na podlaze střižny nebo vyhozených ze scénáře). To má za výsledek chabé motivace a prokreslení postav, divák se nemůže do příběhu pořádně ponořit (nemluvě o tom, že moc není s kým se ztotožnit) a film tak působí trochu odtažitě. Na druhou stranu ale Viking vypadá fantasticky - interiéry i exteriéry, kostýmy, rekvizity, na tom všem si někdo dal hodně záležet. A třeba úvodní scéna na sněhu je na oko vyloženě nádherná. Stejně tak se nešetřilo ani na výpravných bojových scénách. S učesanějším scénářem to mohl být vynikající film, i tak ale nabízí dostatek působivých scén i výjevů, kvůli kterým stojí za vidění. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Strašlivé rozporuplný film. Na jednu stranu vyspělý vizuál, luxusní hudba a tak celkově je to dost možná nejlépe vypadající ruský historický film, výborné herecké výkony a dobová atmosféra, jenže co naplat, když je to celé tak neskutečně chaoticky odvyprávěné. Už od začátku je dost náročné se ve filmu vůbec zorientovat a i poté jsou motivace postav jednou velkou záhadou. Korunu tomu dodává divný závěr, který se nese na prokřesťanské vlně. Závěrečné dobývání je poněkud odfláknuté. Paradoxně jsou vystřižené scény pomalu lepší jak samotný film. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Film byl natočen ve dvou verzích, jedné „rodinné“ a jedné „nepřístupné“. (ČSFD)

Reklama

Reklama