Reklama

Reklama

Superman

Trailer 1

Báječné dobrodružství, které spojilo herecké a tvůrčí talenty tak, jak to dokáže jen velký film, se stalo kasovním a oscarovým triumfem. Jeho kvalita se ještě zvýšila, když se režisér Richard Donner ke svému snímku v roce 2000 vrátil a zařadil do něj osm minut filmu. Užijte si více Kryptonské rady, letmých pohledů na hvězdy předchozích Supermanových inkarnací, více Jor-Ela, zdůrazňujícího synovo poslání na Zemi, a prodloužené scény v úkrytu Lexe Luthora. Christopher Reeve (Superman/Clark Kent), Marlon Brando (Jor-El), Gene Hackman (Luthor) a Margot Kidder (Lois Lane) podávají nezapomenutelné výkony. Vypadá to na noc jako stvořenou k létání. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (372)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Do you know why the number two hundred is so vitally descriptive to both you and me? It's your weight and my I.Q.“ Pravým supermužem této místy hodně naivní komiksové nostalgie není ten žluto-modro-rudý sparťan z vesmíru, ale Lex Luthor. Noblesní bídák, co má styl a ještě k tomu vypadá, jak Gene Hackman. V paměti navždy utkví Williamsův monumentální ústřední motiv, přisluhovač Otis s největší kartografickou troufalostí v dějinách lidstva (Otisburgh) a nezodpovězená otázka, jestli si Reeve vycpával ty červené slipy ponožkami.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Superman, Hulk, Kapitán America, Spiderman a vůbec všichni tihle američtí komixoví hrdinové mne zcela minuli. Asi to bylo tím, že jsem nežil v USA na konci války a rodiče mi ty sešity za 5 centů nekupovali... Ze zájmu jsem se na Supermana podíval, ale působí to na mne dnes už krapet vyčpěle. V té době to určitě i vzhledem k efetům musel být megafilm jako třeba Avatar, tím jsem si jist. Dnes je to z mého hlediska jen filmový milník u žánru zfilmovaných komixsových hrdinů. Tohle zkrátka není šálek mého earl greye a to mám sci-fi rád. * * ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Cristopher Reeve je tu vynikající. A to hlavně jako Clark Kent. Je fakt, že dělá (oproti starším zpracováním) z mladého novináře tak trochu blbce, ale díky němu to k této postavě začalo tak nějak patřit. Krom Reeva má Donnerův Superman ještě dvě silné zbraně v obsazení. Tou první je samozřejmě Gene Hackman. Tou druhou je úžasná Margot Kidder v roli Lois Laneové! V jejím podání je Kentova láska něco mezi parním válcem a křehkým motýlkem. Její filmová energie je neuvěřitelná. Donnerův film se vyznačuje velkou epičností, a je to skutečná kinematografie. Na rozdíl od ostatních zpracování se nejvíc vzdaluje komixu (nemyslím dějově), a používá filmovější řeč. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

V Americe prakticky nedotknutelná klasika, u nás poměrně známý film. Superman je určitě zajímavý snímek, který by se zároveň dal považovat za jakýsi milník, co se týče komiksů a filmu podle komiksů, má i povedený casting (Christopherovi například věříte jak Supermana, tak toho ňoumu Clarka Kenta) ale co se týče scénáře… Bohužel scénář je hodně děravý (např. beru, že Luthor má být neskutečně inteligentní člověk, ale když si vydedukuje jakou má Superman slabinu a že asteroid, který dopadl na Zem, musí určitě být zrovna z Kryptonu) a to sráží mé hodnocení. Nebudu spoilerovat, ale ten závěr si taky vlastně dost odporuje… nic. Zůstanu u toho, že je to fajn oddychovka, která by ale dneska asi už nefungovala. Naštěstí je tam přidaná taková ta nostalgická hodnota, když se koukáte na ty speciální efekty a když si vychutnáváte mladého Hackmana či Branda. A právě proto zůstávám u 75 %, s tím, že někdy za čas si tento film určitě zopakuju. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dostal k této Donnerově klasice. Dnes už to nepůsobí tak převratně, ale tehdy to muselo být super. Člověku tam ani tak nevadí ty efekty a že ten příběh už vlastně zná. Měli tehdy omezené možnosti. Gene Hackman se do role Luthora skvěle hodí a hezky Clarkovi zatopí. Člověk to asi musí brát s rezervou, ale dost mě tam vytáčela absence fungující fyziky. Tehdy to asi tak nevadilo, ale různé aspekty tohoto filmu jsou často terčem posměchu. Na svou dobu je to určitě super a prošláplo to cestu dalším komixům. Pořádné filmy se Supermanem si musely počkat. "Mozek je víc než svaly." ()

Galerie (192)

Zajímavosti (93)

  • Kameraman Geoffrey Unsworth zomrel po konci natáčania. Margot Kidder, ktorá hrala Lois Lane, trpela v roku 1996 záchvatmi duševnej choroby, našli ju dezorientovanú a špinavú putovať ulicami Los Angeles, zatiaľ čo Richard Pryor, ktorý sa objavil v snímke Superman III (1983), zomrel na roztrúsenú sklerózu. Zdá sa, akoby tento film rozosieval po hercoch samé nešťastia. (Karush)
  • Film měl premiéru 40 let po vzniku komiksu. (Karlos80)

Související novinky

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Reklama

Reklama