Reklama

Reklama

The Last of Us - Season 1

(série)
Trailer 1
USA, 2023, 8 h 37 min (Minutáž: 43–80 min)

VOD (1)

Epizody(9)

V roce 2003 pustoší planetu parazitická houba, která mění lidi v násilné predátory známé jako tzv. nakažené. O dvacet let později je ostřílený přeživší Joel (Pedro Pascal) najat skupinou rebelujících bojovníků za svobodu, aby propašoval čtrnáctiletou Ellie (Bella Ramsey) pryč z represivní karanténní zóny. Z původně rychlé a jednoduché práce, se brzy stane brutální a temná cesta napříč postapokalyptickými Spojenými státy, kde se Joel a Ellie budou muset spolehnout jen jeden na druhého. (Magic Box)

(více)

Videa (12)

Trailer 1

Recenze (198)

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Není to taková šleha, jak bylo prezentováno. Alfou a omegou jsou postavy a jejich traumata. To platilo prakticky od začátku. Nejprve jsem se ovšem sám sebe ptal, zda je úplně v pohodě, aby se nejsympatičtější postava první epizody nedožila jejího konce. Pak přijde razantní střih. Od zániku civilizace, jak ji známe, uplynulo 20 let. Lidskou civilizaci do prachu země zašlapal houbový virus, odskákala to velká města, aby se šíření infekce zpomalilo. Divák se „kochá“ pustým světem plným rozmanitých a zajímavých detailů i vizuálních nápadů. Pak vyskočí první monstra, jejichž mozek ovládá vysoce infekční houba, no, nicméně nakažení se snad v polovině dílů vůbec neobjeví. Neříkám, že potřebuju zběsilé akční sekvence, ale čekal jsem krapet víc. Gustavo Santaolalla dál brnká na kytaru, s každou novou epizodou vnímáme trochu jiný feeling. Velmi brzy jsme si zvykli, že při putování Joel s Ellie potkávají další a další postavy, jejichž osud bývá vesměs tragický, a nemají prakticky žádný další vliv na vývoj. Každopádně díky nim se o ústřední dvojici dozvíme vždy zase něco víc. Hodně specifické jsou (nejen v tomhle) třetí a sedmá epizoda. Zaobíráme se tedy dalšími dějovými odbočkami, ovšem emocionální investice do pouta hlavního dua prostě měla být od začátku pečlivější. Videoherní adaptace, na kterou se všichni šíleně těšili, ale já o ní nikdy neslyšel… Precizní a řemeslně solidní, ale nadšení jsem po celou sérii krotil. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První i druhá epizoda jsou z hlediska quality TV a production values absolutní strop, který nastavil laťku a divácké očekávání hodně vysoko [v mhoha ohledech až moc]. A o to víc mě zarazilo, jak kvalitativně nekonzistentní zbytek seriálu vlastně je.... Nutno podotknout, že herní Last of Us je dost narativně přímočaré, přesto velmi výrazně pracuje s rozměrem filmového vyprávění. Laicky řečeno, jde o zombie road-movie, jež je jednou intenzivní emocionální jízdou skrze post-apokalyptické končiny USA, a mapující vývoj vztahu mezi dvěma lidmi [pesimistickým Joelem a čtrnáctiletou Ellie], jež jsou si vzájemně víc podobní, než by se na první pohled mohlo zdát – tudíž ono převedení do seriálové podoby mělo unikátní potenciál využít tyto aspekty a dát jim mnohem komplexnější ráz.... Co se týká toho jak tvůrci operují s příběhem téhle seriálové adaptace, je v mnoha ohledech až příliš zkratkovitý, a obsahuje spoustu hluchých míst a bezvýznamných dialogů o ničem. Největším kamenem úrazu je zde však to, jak tvůrci nakládají s reáliemi onoho fikčního světa – jelikož právě jeho prozkoumávání bylo hlavní devizou hry. S čímž se pojí i naprosto minimální konfrontace s infikovanými – jelikož jde nejen o primární hrozbu, ale i pomyslný přírodní živel onoho fikčního světa, který svým způsobem figuruje i jako katalyzátor napětí, gradace a tím pádem i motivuje hlavní zápletku [a v těchto ohledech umělo prvních 6 řad The Walking Dead s těmito prvky pracovat mnohem poutavěji, inovativněji, a celkově vzato líp]. Ten hororový element – s nímž se pojí i ten neskutečně tísnivý a nepříjemný pocit nebezpečí, který mne neustále doprovázel při průchodu samotné hry – tu akutně chybí. V důsledku toho tak seriálový fikční svět Last of Us působí dost pustě, a z hlediska svého žánrového podhoubí neatraktivně.... Závěrem, hra je nepřekonatelná a kvalitativně nesrovnatelná, seriálové Last of Us je však věrohodnou [ač právě zbytečně zkratkovitou] adaptací, která si bezpochyby zaslouží širší diváckou pozornost. Přeci jen, jde o zajímavou lekci z mykologie. No a Pedro daddy Pascal i Bella Ramsey jsou top notch castingová volba, tady není čem. Jsem zvědav na druhou sérii.... VERDIKT: 8,2 houbiček z 10 ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Fantazie. Důkaz, že HBO na co šáhne, to se umí proměnit v diamant doby. Na rozdíl od jiných VOD služeb. Tento seriál dokazuje, že se to dá, že existuje možnost natočení povedené adaptace počítačové hry. Povedené v takovém duchu, že Vám mnohdy tu hru doslova připomene a zároveň to nebude blbé. Je teda pravda, že příběh je už sám o sobě dost silný, ale po technické stránce se vše také povedlo. Pátou hvězdu nedávám jenom za ten brutální LGBT tlak, který byl tlačen už hrou. A seriál v tom logicky pokračuje. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo opravdu výživné, silné a ... depresivní. Nutně potřebuji dávku Jane Austenové, protože tohle skvěle zahrané a výstižně natočené dusno na téma lidi jsou svině, mě dost vyčerpalo. Oceňuji, že tvůrci na sebe nenechali tlačit a dovolili si i lyričtější pasáže a snad právě díky nim mi to přišlo tak děsivé. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pre lepšie pochopenie je potrebné uviesť, že som dôchodca, ktorý žiadnu hru spomínaného typu nikdy nehral. Preto som seriál sledoval, bez poznania predlohy. Nepozeral som ho cielene, ale preto, že sa propagačnej kampani nedalo vyhnúť a zaujímalo ma, aký typ seriálov sledujú mladí ľudia. Seriálom nie som sklamaný, ale ani spokojný. Nedávna pandémia pridala do našich slovníkov pojem koronavírus, tento seriál náš rozhľad obohatil o slovo cordyceps. Keď seriál posudzujem s vypnutou kritickosťou, tak až na tie dva problematické diely môžem byť ako-tak spokojný. Ale ak zapojím okrem zraku a sluchu aj rozum, výsledok je horší. Prekážala mi časová i obsahová diskontinuita. Mám predstavu, že pri pandémii spôsobenej cordycepsom sa technologická i životná úroveň ľudstva prepadne o pár storočí nazad. Pokiaľ niekto verí, že je možné udržať energetické zdroje, potraviny a ostatné potreby (napr. penicilín!) aj 20 rokov po globálnej nákaze, tak sa s jeho optimizmom nestotožňujem. Možno som meniace sa časové roviny celkom nepochopil, ale tvorcovia by nemali s divákom hrať hru na schovávačku. Z poslednej epizódy som usúdil, že bude nasledovať druhá séria a dúfam, že mi prinesie viac zážitkov, než práve ukončená. ()

Galerie (323)

Zajímavosti (115)

  • Na začátku epizody si Joel (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey) pouštějí v autě skladbu „Alone and Forsaken“ od Hanka Williamse. Píseň zazní také ve videohře, když Joel a Ellie vstoupí do Pittsburghu, a je také použita v prvním traileru k seriálu. (BROKEN_)
  • Perryho, jedného z Kathleeniných (Melanie Lynskey) mužov, hrá Jeffrey Pierce, ktorý vo videohre prepožičal svoj hlas a pohybovo stvárnil postavu Tommyho (Joelovho brata). (molcan2)
  • Keď Tommy (Gabriel Luna) prechádza okolo horiaceho domu, hovorí: "To je Jimmyho dom." Vo videohre Jimmy býva vedľa Joela a Sarah a je vlastne prvým nakazeným, s ktorým sa v hre stretnete. (Vo videohre sa horiaci dom nazýva "Lewisova farma".) (molcan2)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno