Reklama

Reklama

Vražda na Nilu

  • Československo Smrt na Nilu (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jedna loď, několik vražd, mrtvola, několik podezřelých a jeden geniální detektiv. Hercule Poirot chce prožít příjemnou dovolenou na luxusní lodi Karnak, která se plaví po Nilu. Pokojný výlet se však změní v drama, když někdo zavraždí bohatou Linnet Ridgeway-Doylovou. Pachatelem může být jen některý z cestujících! Ale kdo? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (228)

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Pán Suchet síce dokonale zodpovedá literárnej predlohe, no vo filme je táto afektovaná a štylizovaná figúrka naozaj ťažko akceptovateľná, pretože v inom médiu pôsobí jednoducho nedôveryhodne (klasická "literárne zaťažená" postava). Zato pán Ustinov je natoľko komplexný a "reálny", že bez najmenších problémov dokáže konkurovať exemplárne exkluzívnemu hviezdnemu súboju, ktorý patrí k tým najlepším v histórii kinematografie. Ťažko povedať, kto vlastne je v Smrti na Níle od Guillermina "number one". Pre mňa je to Mia Farrow. Tá žena má natoľko uhrančivú tvár, že už pri pohľade na ňu človeku tuhne krv v žilách. Ak k tomu vertigu prirátam jej herectvo (prinajmenšom rovnako emocionálne intenzívne), jednoznačne mi vychádza jazda (či skôr plavba) prvej kategórie (s fakultatívnym výletom k Abu Simbel grátis). Pretože taká notorická literárna klasika akou je Smrť na Níle môže byť vo filme opretá jedine o herecké "panoptikum". A aby som z tohto filmu definitívne "urobil" nehynúcu klasiku, nemôžem nespomenúť perfektnú výpravu a hudbu Nina Rotu. PS: "What time is it? "There´s a clock. Use your eyes." ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Velkoryse rozehraná partie vám ponechá dostatek času a sobě a svým hrdinům zase dostatek prostoru, kterážto kombinace představuje ideální podmínky k seznámení - i k odhalení motivací případných budoucích pachatelů budoucího zločinu. Budoucí oběť lze vytipovat poměrně lehce, leč to vám k rozlousknutí zapeklité kriminalistické hádanky moc nepomůže. Atmosféra je převelice interesantní a správně stylová, nicméně vývoj zápletky spolu s přibývajícími vedlejšími ztrátami ve mně mimoděk probouzejí jakési nepatřičné morbidní veselí, které mi se sarkastickým úšklebkem dává na výběr mezi antickou tragédií a pokleslou fraškou. S ohledem na finále jednoznačně vítězí druhá nabízených z možností, což je sice víc než co jiného můj čistě soukromý problém, leč atmosféra - ač stále přítomna - v mých očích maličko ztrácí glanc. Vcelku solidní 3* tak musí stačit. P.S.: ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Poměrně obtížně dohledaný corpus delicti patrně nebyl nijak zvlášť pečlivě střežen, což mě trochu udivuje - obzvláště když vezmu v úvahu přítomnost věhlasného a poněkud sebestředného belgického detektiva, kterýžto vyšetřuje, co mu síly jeho pověstných šedých buněk stačí, nicméně žádnému z násilných úmrtí nedokáže zabránit. ()

Reklama

major.warren 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že Vražda v Orient expresu je od Agathy Christie moje nejoblíbenější dílo. Po včerejšku, ale těsně vede Smrt na Nilu. Peter Ustinov byl stejně vynikající jako původní Albert Finney. Velmi mu konkuroval skvělý David Niven, nesnesitelná Angela Lansbury, psychotická Mia Farrow, vyčůraný George Kennedy, drzá Maggie Smith, které dnes přeji vše nejlepší, či bohatá Lois Chiles mnou známá z Bondovky Moonraker. Režie Johna Guillermina byla vynikající. Scénář perfektně propracovaný, nechyběl typický britský humor ani tvrdé scény. Krásná kamera a výprava. Maestro Nino Rota se opět předvedl jako jeden z nejlepších skladatelů filmové hudby. U mě to nejlepší hodnocení. Nejlepší scény jsou výslechy jednotlivých pasažérů, kobra a rozluštění případu v salonku. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Když jsem kdysi začínal číst Agathu Christie, snažil jsem se Hercule Poirotovi vyhýbat, co to jen šlo. Měl jsem tehdy hloupé předsudky kvůli seriálu s Davidem Suchetem, který se mi jednoduše nelíbil. Když jsem později začal číst příběhy tohoto drobného Belgičana, postupně jsem jim přicházel na chuť (seriálu rovněž), až se z něj stal můj nejoblíbenější detektiv ve službách paní Christie. No a Smrt na Nilu patří rozhodně k tomu nejlepšímu z pera autorky. Filmová podoba prošla drobnými úpravami, vyhodila pár nepříliš důležitých postav a zaměřila se jen na to stěžejní. Peter Ustinov se své role zhostil výborně, úloha nebojácného detektiva mu sedla, i když po srovnání musím přeci jen uznat, že David Suchet se pro roli hodí daleko spíš. Hercule Poirota jsem si vždy představoval doslova jako zavalitého skrčka s postavou tučňáka a navoskovanými kníry, čemuž se Ustinov "pouze" přiblížil. Taky mi oproti předloze chybí ve filmu důkladná detektivní práce, zevrubnější vyšetřování jednotlivých podezřelých a zkoumání stop, ale chápu, že tomu, už kvůli udržení snesitelné stopáže, nešlo vyhovět. Takhle jsme tak ochuzeni o Poirotovy brilantní dedukce, kterých se skutečně dočkáme až v závěru. To ovšem nic nemění na tom, že se bezchochyby jedná o velmi kvalitní zpracování, kterému prakticky nic nechybí. Diváci neznalí předlohy si můžou ještě deset bodíků přidat. Za mě 80% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušná detektivka, která však nedosahuje kvalit předchozí Vraždy v Orient expresu. Peter Ustinov pojal Hercuila Poirota úplně jinak než Albert Finney ale rozhodně to neznamená, že by to bylo špatně. Poirot je v jeho podání sympaťák k pohledání s jakýmsi divným francouzským přízvukem (v dabingu to alespoň tak vypadalo), kterému určitě budete držet palce a rádi mu pomůžete s vyšetřováním vraždy. A zde je podle mě hlavní problém filmu. Na hlavní tahák tohoto žánru tedy na vraždu čekáte takřka hodinu filmu a předchozí dění spíše nudí. Avšak je to jediný problém filmu, který se dá překousnout a poté už se příběh krásně rozjede a vy budete moci s hlavním hrdinou pátrat po vrahovi. A posledních 15 minut ve kterých Poirot odhalí vraha nemá chybu. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (31)

  • Báseň, kterou Jackie (Mia Farrow) ostatním recituje, je "The Sons of the Suburbs" od Rudyarda Kiplinga. (Kulmon)
  • Angela Langsbury hraje ve filmu spisovatelku Salome Otterbourne. V seriálu To je vražda, napsala (od r. 1984), kde hrála Jessicu Fletcherovou, se v jedné epizodě, odehrávající se v Egyptě, objeví spisovatelka Sally Otterburn. (Kulmon)
  • Keďže tento film mal mať všetko hviezdne obsadenie, pôvodne mal vo filme hrať slávny egyptský herec Omar Sharif v role manažéra Karnaku, ale bol sklamaný, že to bola len relatívne malá rola, takže rolu odmietol. Scenáristi po jeho odmietnutí postavu zredukovali ešte viac a dostal ju indický herec IS Johar. (Arsenal83)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

Gal Gadot v pokračování Orient expresu

30.09.2018

Filmová adaptace klasiky Agathy Christie Vražda v Orient expresu v loňském roce vydělala 352 milionů dolarů a potěšila jak diváky, tak kritiky – zaslouženě se tak dočká pokračování. Snímek s názvem… (více)

Reklama

Reklama