Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (315)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To je ako keby robili konkurz o najväčšieho antiherca. Bratislavská chamraď na čele s Fialovou a Šťankem je dlhodobo kultúrnym odpadom, ale že sa k tomu pridá Mádl hovoriaci ako bezzubý bezdomovec, to som ostal zaskočený. Fialová zahrala zase to svoje herectvo, to znamená „súlož“ a ukázala aj svoje nohy hrubšie už než hlava. Pavián a alkoholik zas len obťažoval svojich hlasom Káčera Donalda. Frejová potom nacvičovala len vzdychanie, čím sa tiež stala nominantkou na neherečku roka. Mádla komentovať ani nejde, stačí prvá replika a vidíte, že sa asi pomiatol. Problém je, že ten film aj mohol mať niečo do seba, ale takýmto štýlom to predsa nejde. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Bohužel se naplnily mé obavy a i Modelář je dost nepovedený film. Respektive, má, dvě nebo tří zajímavé myšlenky, ale všechno ostatní, to stěžejní, zoufale nefunguje. Celých 105 minut se to plácá odnikud nikam, aby to celé překvapivě i nijak skončilo. Pořád jsem čekal, co z toho vypadne, jelikož zhruba tři čtvrtě filmu to načrtne několik vzájemně nesouvisejících dějů (atentát na Zemana, celá linie se Zavadilem, pomsta Bushovi za (asi) 11. září, společná práce Plecha a Pavla (u které jsem za celý film nepochopil, co je vůbec jejím cílem), vztah sestry Pavla...), z nichž některé to načrtne víc, jiné míň ale ani jeden aspoň trochu pořádně. No a nakonec se to celé upne na toho Bushe, SPOILER neúspěšný pokus o atentát jednoho z těch Američanů, co to má na svědomí a následně zastřelení Pavla KONEC SPOILERU, takže z toho nic stejně není, pointa není žádná a celkové poselství filmu mi zůstává neznámé. Navíc co to je sakra za téma, řešit 11.září a Bushe v Česku? Odsoudit ho v Česku je úplně šílená myšlenka, protože aby ho za něco velkého odsoudili v tak malém státu, to je snad víc nepravděpodobné, než kdyby tu zítra přistáli mimozemšťané. A co mi vadí snad úplně nejvíc je to, že ten film není psychologický ani náhodou. Tváří se tak, ale přitom Pavlovo chování je úplně nahodilé a naivně vykreslené, jako by jednal ze scénáristického kalkulu, ale ne přirozeně a u ostatních postav se o psychologii nedá mluvit ani náhodou. Možná fakt maličko u Plecha, ale s tím se vůbec nepracuje. Herecké výkony jsou taky docela slabé, Mádl přehrává a Hádkovi to sice docela jde, ale kvůli tomu, že jeho postava je blbě vykreslená, nemá moc co hrát a dobře mu to jde jen v pár scénách. Modeláře vlastně zachraňuje jen skvělá kamera (tak Šurkala...) a až na jednu, dvě výjimky i skvělá hudba + místy i jakž takž ucházející atmosféra. A to, že se pár scén odehrává na poli, to u mě bude mít plusové body asi vždycky. Nebýt těchto kladů, je Modelář naprosto špatný, mdlý a těžce nepovedený film. Nepromyšlenost scénáře a chabá práce s ním a s postavami z toho přímo přetéká, ale i tak - a strašně mě mrzí že to musím psát - se jedná o jeden z lepších českých filmů roku 2020. On byl totiž fakt dost slabý, ale tady aspoň je záchvěv nějakého možného (ale nevyužitého) potenciálu - viz. těch pár zajímavých myšlenek, které kdyby dostaly pevný, nepřitroublý tvar, mohly by fungovat - ale ten třeba Krajina ve stínu, Havel nebo Bourák nemají ani náhodou. Ale stejně musím Petra Zelenku za něco pochválit - ačkoli je celý film o politice, dost se vyhnul nějakému prvoplánovému rýpání do Zemana, Babiše, Okamury atd. a naštěstí na tom nepostavil celý film. Toho jsem se totiž u Modeláře obával nejvíc, protože žádný jiný český režisér nedává tak okatě najevo svůj politický postoj, jako právě Zelenka. Lepší 2* ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Ač za evropskými standardy aktuální česká kinematografie stále propastně zaostává, jednou za čas se objeví ambiciózní snímek, který má aspoň nějakou vlastní tvář a zároveň má co říct. A přesně to Modelář splňuje. Velmi zajímavé a hlavně zábavné vykročení na tenký led (tedy kamkoliv mimo mainstream) s klasicky „mimo“ Kryštofem Hádkem a zábavně šišlajícím Jirkou Mádlem nabízí od všeho trochu - počínaje sociální satirou, přes podivnou komedii až po politický thriller. Já si teda takovou multižánrovou kombinaci v našich nudných končinách nechám líbit, a co vy? [LFŠ 2020] ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„TO NENÍ KONÍČEK. TO JE SVĚDOMÍ, CIT PRO SPRAVEDLNOST…“ /// Hádek a hudrající Mádl jsou dobrá dvojka. Z Kryštofa se postupně klube takovej ten debílek z „Transparency International“, ale to je asi věc názoru (…místo sexu s Veronikou K. Kubařovou jí vyprávět o právech pro teroristy?… no tak vidíš!). Ovšem… na druhou stranu – von to nedělá pro nic za nic. Von prostě věří! Hádkův týpek je fakt hodně ponořenej do problému, takže nám to bude furt připomínat a výsledkem naší netečnosti… Zajímavej nápad, zasadit tohle téma k nám, do Čech. Takže námět na provokativní diskusi… A to je asi tak všechno… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1. Od politika chcu jidiný: Čistej stůl! 2.) Hledání pravdy mi připadá romantický. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film o naivkovi, který veškerou svojí energii nasměroval k nápravě křivd na jiném konci světa. S filmem jsem měl dva problémy. Jednak ta naivita byla místy tak koncentrovaná, že byla až neuvěřitelná a pak jsem měl problém souznít s hrdinovým problémem. Osobně budu radši když pár nevinných skončí někde na Quantanámu v rámci boje s terorismem, než když pár vinných unikne a bude se potulovat Evropou případně řídit dopravní letadlo plné cestujících kdesi na New Yorkem. A opět o to více zde kontrastuje ta naivní nevinnost a víra v pravdu a právo Pavla skvěle zahraného Hádkem. Huhlající Mádl mně tak nebral. Některé scény byly úsměvné a nereálné. S dronem se díky rušení k některým objektům prostě nedostanete a to právě proto aby třeba velvyslanci na americké ambasádě někdo nesprejoval na břicho křížek nebo dokonce nepřinesl pod dronem výbušnou krabičku... I ten odjezd z místa činu byl srandovní. Film chtěl asi něco sdělit, pár myšlenek zaujalo, ale dává-li si člověk nějaký cíl, měl by si být vědom svých schopností a možností jej dosáhnout. V tomto ohledu byl záměr Pavla neskutečně naivní a říkám rovnou, mít na gauči nažhavenou všemu svolnou Verču Khek, tak se věnuji jí a ne imperialistickým vrahům z Wólstrýtu..... Jednoho až děsí, kolik reálných a podobných dobrotvořičů a napravovatelů světa mezi námi běhá. A taky to zcela jistě myslí upřímně. Podívejte na takovou Grétu nebo to co se teď děje v rámci BLM jen proto, že něčí pra pra děda měl na plantáži jako otroka nečího pra pra dědu. Na rozdíl od Pavla je ale jistě mnoho těch co v klíčový moment nevyměknou a pak to bude opravdu průser. Jinak kamera byla pěkná, moc se mi líbily vybrané lokace. Dávám tedy za 3 náhradní vrtulky. * * * ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • Natáčelo se i v opuštěném nákladním nádraží na Žižkově. Petr Zelenka zde natáčel také seriál Dabing Street (od r. 2018). (mar48)
  • Lenka (Kristýna Frejová) říká: „Není každý jako Ratner,  ten šel nejspíš rovnou do Nebe. Michael Ratner (13. června 1943 – 11. května 2016) byl americký právník. Po většinu své kariéry byl prezidentem Centra pro ústavní práva (CCR), neziskové organizace pro řešení lidských práv se sídlem v New Yorku, a předsedou Evropského centra pro ústavní a lidská práva (ECCHR) se sídlem v Berlíně. (sator)
  • Závodní drony, které se ve filmu prohánějí závodní drahou v průmyslovém komplexu, jsou vyrobené na míru. (TheSlezy)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama