Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 1
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Videa (35)

Trailer 1

Recenze (99)

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Když jsem se o American Horror Story dozvěděla, byla jsem celkem nadšená. Konečne jsem objevila hororový žánr ve spojení se seriálem. Já osobně mám horory, které jsou dobře zpracované, ráda a tady jsem opravdu natrefila do černého. Trochu jsem se obávala, že to bude jen další vykrádačka klasických hororů, ale ono to nakonec bylo opravdu jinak. Tvůrci dokázali stvořit horor bez hektolitrů krve a uječených teenagerů, navodit dokonalou hororovou atmosféru, kde má příběh hlavu a patu. Velké plus patří zejména hereckému obsazení, které se v každé jednotlivé sérii opakuje v uplně jiných rolích, než na které jsme zvyklí. Což je si myslím hodně osvěžující, vidět své oblíbence pokaždé jinak a nechat jim tak dost prostoru prodat své herecké dovednosti. Kdo by tomu věřil, že Ryan Murphy, někdo kdo stvořil Glee, se nakonec rozhodne vytvořit něco tak nechutného, perverzního a morbidního. Velice se mi líbí, že má každá série vlastní uzavřený příběh a jestě víc se mi líbí, že mě skoro nikdy nečeká happy end. Mou asi uplně nejoblíbenější sérií bude už navždy Asylum a úžasná Sarah Paulson jako Lana Banana. A jak každý spravný fanoušek tohoto počinu ví... bez Jessicy Lange by to už prostě nebylo ono. A proto si stojím za tím, že po čtvrté sérii už to hodně postrádalo. - "I am tough. But I am no cookie." ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to zaujímavé,ale tá tiesnivá atmosféra... no ja ju nepociťujem. Pár kvapiek umelej krvi už dnes horor neurobí. Trocha duchariny, tak povediac netradičnej, tu je, ale čakal som jej oveľa viac. Vtedy by to bolo naozaj strašidelnejšie, no to, že sa prejde pár postáv popred kameru, mi husiu kožu veľmi neurobí. To je pocit po prvých častiach, po polovici ale zistíte, že je to zaujímavé skôr niečím iným, ako ste čakali. Lange vo vrcholnej forme, to som ani nevedel, že vie tak skvele zahrať. Herecky ale vystupuje výrazne aj Kate Mara, mladá Farmiga má našliapnuté nasledovať staršiu sestru. Vďaka deju sa to oplatí sledovať. Dosť upúta, má svoje zvraty aj prekvapenia. V prvej sérii boli len dva časti slabé, inak všetko výrazný nadpriemer, najmä halloweenske časti. Záver však nenadchol. O druhej série veľký prepad až k šialenostiam s Lady Gaga. ()

Reklama

zsn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Murphy - Falchuk jsou géniové. Co ještě nevymyslí... A co dělají s těmi herci - dokonalost. Takové mají být seriály - řada za řadou stejní herci v jiných zvrácených rolích - jen tak se poznají kvalitní herci. Asylum zatím pořád vyhrává na celé čáře. A Jessica Lange... Srdeční záležitost tento počin. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý nápad, jde vidět láska k žánru a jeho barvitým odstínům. Líbí se mi obsazování stále stejných herců do různých rolí v různých sériích, hodně to ukazuje na jejich kvalitu herectví. Sarah Paulson mi zpošátku vyloženě vadila, postupem času se z ní vyklubala opravdu kvalitní a skvělá herečka. Díky tomuto seriálu jsem si zamiloval Taisu Farmigu. Co mi na seriálu trochu vadí je postupná koncentrace jeho tvůrců spíše na vizuální stránku. U čtvrté a páté série to dost kazí dojem. ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám rád horrory a velké herečky (i jmenovitě Langeovou nebo Batesovou), zajímají mě gay postavy a nevadí mi camp, tudíž by seriál měl být pro mě ideální. Jenže nejstrašidelnější bývají fantastická proma, žánrově tvůrci sahají až k melodramatu, tematicky to vždycky přeplácávají a ačkoli tam gay postavy cpou horem dolem, bývají zapomenutelné a často jen pro okrasu. Z queer postav zatím nejzajímavější lesba Lana Wintersová (Asylum) a transka Liz Taylorová (Hotel). Podobně bývá obsazení vždy zajímavější v ženské části, mužští jsou spíš jen snaživí. // 75% (po 5 sériích) ()

Galerie (1 923)

Zajímavosti (216)

  • Postava Elizabeth Short (Mena Suvari), ktorá sa objaví v deviatej a dvanástej časti prvej série, bola skutočnou osobou. Bola to začínajúca hollywoodska hviezdička, ktorú v roku 1947 našli mŕtvu v Los Angeles. Jej telo bolo rozpolené, jej ústa neznámy vrah rozrezal do zlovestného úškľabku. Zavraždená dostala prezývku Čierna Dahlia, podľa filmu Modrá Dahlia a Elizabethinej slabosti pre čiernu farbu. Z jej vraždy bol okrem iných podozrivý aj slávny režisér Orson Welles, avšak prípad ostal dodnes nevyriešený. (BlackTom)
  • Že se bude každá řada seriálu odehrávat v jiné lokaci a její náplní bude odlišný příběh a strašidelný motiv se tvůrci projektu Ryan Murphy a Brad Falchuk rozhodli začátkem natáčení první řady. Cílem bylo nalákat nové potenciální diváky, aniž by museli znát děj předchozí sezony. Rovněž se autoři nebrání hostování filmových herců, kteří chtějí pracovat na seriálu, ale nechtějí se „upsat“ na několik let. (Vojt@P)
  • V prvním díle druhé série nalezneme odkaz na film Mlčení jehňátek (1991), a to sice ve scéně, kdy jde Lana Winters (Sarah Paulson) se setrou Mary Eunice (Lily Rabe) chodbou okolo cel a jeden z pacientů ji vhodí do obličeje kus exkrementu. Jedná se o parafrázi na scénu, kdy jde Clarice Starling (Jodie Foster) poprvé navštívit do vězení Hannibala Lectera (Anthony Hopkins) a jeden ze spoluvězňů ji pošpiní spermatem. Epizoda ale odkazuje i na další jiné horory. Například dívka Pepper (Naomi Grossman), která měla zabít dítě své dcery a ještě jej zohavit uřezáním uší, je odkazem na film Zrůdy (1932). (Reiniš)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama