Reklama

Reklama

Proč? 13x proto

(seriál)
  • USA 13 Reasons Why
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
USA, (2017–2020), 47 h 32 min (Minutáž: 49–99 min)

Tvůrci:

Brian Yorkey

Předloha:

Jay Asher (kniha)

Hrají:

Dylan Minnette, Katherine Langford, Christian Navarro, Alisha Boe, Brandon Flynn, Justin Prentice, Miles Heizer, Ross Butler, Devin Druid, Amy Hargreaves (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(49)

Tajemství. Lži. Pomsta. Na Liberty High mají všichni co skrývat… A pravda už má brzo vyjít na světlo. (Netflix)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (440)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Show, která se tváří, že toho má hodně co říct k depresi a teenegerským sebevraždám, ale problém je, že po většinu času měla hlavní hrdinka spoustu možností se svojí situací někomu svěřit a něco s ní dělat. Hannah ale raději celou dobu předstírá, že všechno je ok, a dál se chová jako cool holka. Pokud byla v tak hluboké depresi, že nebyla schopna nic dělat, měli nám to tvůrci ukázat. Pokud měla ke svým rodičům příliš odtažitý vztah, měli nám to tvůrci ukázat. Hannah se ale často staví do pozice oběti (všichni kolem mě mi ubližují, a proto o nich natočím kazetu). Jedna z postav dokonce říká: "Víš, za spoustu z těch sr*ček si můžeš sama." Seriál pojednává o hlavně v USA důležitém tématu školní šikany, ale nemyslím, že někomu pomůže, když mu budete říkat "Ty za nic nemůžeš, to všichni ostatní jsou svině." Spíš by jim měl ukázat, jak se s obtížnou situací, do které se dostala Hannah, vyrovnat. Jinak seriál je velmi koukatelný a má zajímavé postavy. A zajímavý náběh na druhou řadu, na kterou se určitě podívám. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Nesmírně důležitý projekt. Na 13 Reasons Why by se imo mělo nahlížet minimálně jako na generační seriál, jehož sdělení s přesahem do veškerých věkových kategorií se mělo přinést už dávno předávno. Nakonec je jedině přiléhavé, že ten průlom činí seriál o teenagerech, jakoby vrchem křičící do světa "Hej... hej... HEJ! I zdravá, čilá mládež má vaše dospělý problémy, kapiš?". Dle mnohých "nevinný, lichotivý" catcalling nutně potřebuje vymýtit na všech možných úrovních a 13 Reasons Why tomu mohou napomoci. Stejně tak obhajoba bohapustého znásilnění ve stylu "ale ona mi neřekla, abych toho nechal!" nutně potřebuje vymýtit a 13 Reasons Why tomu mohou napomoci (protože zobrazení scény ve vířivce udeří jako máloco na televizních obrazovkách a myslím, že leckomu pomůže si uvědomit, že v některých situacích holt člověk ztrácí řeč). A takhle bych mohl pokračovat... --- Byla by určitě škoda, kdyby veškerá ta zásadní poselství, resp. veškeré ty hlasité apely, přehlušila - byť zcela zasloužená - chvála střihu a kamery či soundtracku, jenž si věru nemohl vysnít lepší vlajkovou loď než The Night We Met. Stejně tak mi v tomhle bodě přijde škoda jakkoliv navazovat druhou sérií. Na druhou stranu, pokud to pomůže k dalšímu etablování Katherine Langford jako objevu loňského roku, potom s chutí do toho. Vážně odzbrojující výkony v jejím podání; tolik kontrastující s prkenným Dylanem Minnettem aka jedinou výraznou slabinou seriálu. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V první sérii naprosto perfektní podívaná, která na jednu stranu přináší realistické nahlédnutí do života současných amerických teenagerů a zároveň i nosný příběh, který každou epizodou odkrývá něco nového a vyústí v šokujícím finále. Celá série pokrývá stejnojmennou předlohu Jaye Ashera a tak mě trochu nemile překvapilo obnovení pro další sérii. Mé obavy se potvrdily a druhá řada akorát rozpitvávala předchozí dění, převracela určité události a v některých ohledech kazila jinak velmi dobrý a ucelený dojem z řady první. Downhill pokračoval třetí sérii, ve které se z toho stal docela jiný seriál, který nadobro rozbil charakter některých postav a prakticky už jen parodoval sebe sama. A řada čtvrtá to poslala rovnou na samotné dno. Totální GoT syndrom a neschopnost tvůrců vytvořit bez knižní předlohy smysluplný scénář, jehož bizarnost a roztříštěnost dosáhla ve finální sérii úplně nového wtf levelu. Čtvrtá série je esence všeho, co je se současnou amerikou špatně a ne - nemyslím to vůči seriálu v dobrém a ne, už vůbec tím nenarážím na četné LGBT momenty. Ty jsou naopak dost zlaté a jestli něco fungovalo po celou dobu, byly to tyhle drobné interakce mezi postavami. I přes debilní writing se herci hodně snaží a řada dílčích momentů stojí za to zejména díky nim. Jmenovitě zejména Justin, Tony, Alex a Tyler. Nejvíc mě ale fascinuje fakt, že ač se od druhé řady seriál tváří jako morální osvěta mládeže, dělá to celé naprosto špatně. ()

Reesam 

všechny recenze uživatele

Já teda nevím jo, ale Hannah je děsná hysterka. Ale o tom potom. Seriál má slušně najeto. Spousta dobrých - až skvělých recenzí -, a je z toho skoro mánie. Kdo se nějak neztotožňuje s Hannah, jako by nebyl. Na špici to drží nápad, styl vyprávění, a právě Katherine, která je nesmírně krásná. Jenže jak jsem prvních 5 dílů shlédla hned, tak pak jsem se k tomu nutila. Vždyť vyváděla kvůli prkotinám. A Clay? Tomu bych jednu natáhla, aby se vzpamatoval. Dech to nabralo znovu někdy kolem 10. epizody, a spadlo to zase u 13.. Z Claye se stal formát, a jak mi Hanny bylo líto, tak 13. dílem to zabila. Neví, co chce, to je pak těžký. Stěžuje si, že jí nikdo nepomohl, přitom se jí každý ptal, zda je ok. Tak eh..? Ale konec vcelku dobrý, i přes ty kopance se těším na další sérii. Mimochodem, uniká mi smysl, proč si teď poslední měsíc všichni píšou na twitter: cítím se jak Hannah Baker, Jsem úplně jak Hannah Baker, Jsem broken jak Hannah Baker. Čekám, kdy bude in páchat sebevraždy, protože Hannah.. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Prvá séria 13 Reasons Why sa dala opísať ako jedinečné dielo. Výborne napísaná, bezchybne zahraná a fantasticky zrežírovaná sonda do života nielen mladých ľudí, ktoré sa musia podieľať so starosťami, akým by sa najradšej vyhol každý z nás. Dokonale podmanivý zážitok bez zbytočného dielu a s unikátnym spôsobom dávkovania informácií, ktorý dokáže budovať napätie šikovnejšie ako poniektoré kriminálky. O viac viac škoda, že nakoniec neostalo iba pri jednej sérii. Pozvoľný pád, ktorý som dlhší čas toleroval, totiž vrcholí nezmyselne vystavanou a poriadne rozháranou záverečnou sériou, ktorú zachraňuje snáď iba úplné finále. Celkovej pachuti sa však zbavuje iba ťažko. 70% ()

Galerie (458)

Zajímavosti (48)

  • Post-punková kapela Joy Division, konkrétně jejich skladby se několikrát v seriálu objeví. Například ve scéně, kdy Tony (Christian Navarro) přehrává jednu z písní ve svém autě, a nebo na plakátu na stěně Alexovy (Miles Heizer) ložnice. Frontman této kapely Ian Curtis, spáchal sebevraždu 18. května 1980 a to ve věku pouhých 23 let. (Kacitr)
  • Ak si na webovej aplikácii Google Earth vyhľadáte Clayovu (Dylan Minnette) adresu (231 Bayview Street, San Rafael, CA) môžete vidieť filmový štáb a taktiež Tonyho (Christian Navarro) červený Ford Mustang. (wockoooo)
  • Tříminutovou scénu sebevraždy, kdy si Hannah (Katherine Langford) ve vaně přeřezává tepny, nechal Netflix po nátlaku vystřihnout. „Chtěl jsem zobrazit ošklivou a bolestivou realitu,“ řekl ke scéně sebevraždy tvůrce seriálu Brian Yorke s tím, že chtěl jejím naturalistickým zobrazením všechny odradit od napodobování. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)

Související novinky

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (více)

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

Seriál Bridgerton je největším hitem Netflixu

28.09.2021

Netflix zveřejnil kupu dat, díky kterým si teď celý svět může zase jednou udělat obrázek o tom, jak moc je vlastně streamovací služba úspěšná, a které seriály potažmo filmy patří k těm… (více)

Reklama

Reklama