Reklama

Reklama

Jason Statham hraje kapitána Taylora, který před pár lety musel opustit na dně Mariánského příkopu svou posádku, když na podmořskou stanici cosi zaútočilo. Teď je to cosi zpátky a vypadá to, že jde o pravěkého žraloka megalodona a Taylor dostane šanci se mu postavit znovu. Má ale vůbec proti největšímu predátorovi šanci? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (652)

verbal 

všechny recenze uživatele

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, žije zkurveně velká prehistorická paryba. Říkejme ji třeba Marcela. Paryba tak obrovská, že si plejtvákama vyšťourává zuby, do držky se jí vejdou dvě pětadvacetimetrové jachty a je dravější než nymfomanka před přechodem. Marcela by si za tou mlhou v klidu predátořila se svou nejlepší kámoškou megaolihní Ivetou až dosud, kdyby se nečekaně neobjevil správňácky zádumčivý záchranář Jasoň s hluboce vyvinutým morálním kodexem a nepodráždil ji svícením do xichtu reflektorama jaderné ponorky. To se pak iritovaný oligocénní mazlíček konečně rozhodne přestat hnít někde u dna Mariánské škvíry, po 3 miliónech let od vyhynutí proplave tím bílým bordelem nad hlavou a vydá se k Šangaji požrat bezstarostně koupající se stáda ťamanů, přičemž se šablonovitě chová dle nejlepších tradic nejtupější béčkové scenáristiky. Tedy selektivně žere výhradně slizáky a zmrdy, ubližovat lozkokošným ťamanským holšiškám, loztomilouškým jolkšílkům nebo urputně altruistickým klaďasům a jejich kundám, byť potencionálním, by ho ve snu nenapadlo. S kým by pak traumatizovaný Jasoň při závěrečných titulcích pajdal s přírodně amputovanou nohou k zapadajícímu slunci, až tu gigantickou svini opíchá harpunkou, ukope sérií předpisových potápěčských kungfu chvatů a vyjádří tak své jednoznačné „NE!“ k nutnosti přirozené regulace čínské populační exploze, že ano … Prostě takový nepatrně tupější a mnohem svižnější Stethem a moře či Mega-Dick pro všechny, kdo považují Hemingveje za užvaněného přeceňovaného nudila a Melvila za otravnou grafomanskou kudlanku. Naprosto nic nového, ani kdoví jak nápaditého, ale nějaká ta horší trojka se z toho dá s vypnutým indikátorem nevkusu jakž takž vykousat. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dostal som presne to, čo som od filmu s týmto názvom, plagátmi, obsadením a nasadenom v tomto ročnom období čakal. Teda nereálnu akciu, lacno vyzerajúce monštrum, nefungujúce fóriky a ešte menej fungujúce vzťahy. Samozrejme ak bohvie prečo očakávate presný opak, tak nemá zmysel MEG vidieť. Film sa skladá z troch veľkých celkov. Základňa, snaha chytiť žraloka na otvorenom mori a pláž. Práve pláž skrývala v sebe slušný potenciál, ale ten proste nebol využitý na maximum a osobne mám dojem, že ako výplach odohrávajúci sa celý čas na pobreží s ohrozením civilného obyvateľstva by to ako béčko fungovalo lepšie. Zrejme najviac zamerané najmä na čínsky trh, podobne ako Mrakodrap, neviem či toto je zrovna najšťastnejšia štylistická cesta novým smerom. 50% ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Já chápu, že mého oblíbeného Jasonka, už nudí a nebaví mlátit a zabíjet prosté lidi, takže to chtělo změnu v podobě xx metrového žraloka, kterého nakonec zabije taky (jak jinak), ale tohle byla až dost nudná a nezáživná podívaná. Bohužel, další film, na který bych se prostě nepodíval, nebýt zde Statham (hvězda navíc). No a vlastně tady jsem si uvědomil, že už opravdu stárne, takže budu postupem času rád, za jakýkoliv film, ve kterém se objeví. Tohle je ale bohužel jeden z těch, ke kterému se už vracet nebudu, i díky posranýmu PG-13 ratingu, protože když už takovej žralok, tak aspoň pořádný maso ! ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Megažralok, kterému Čelisti otupila přístupnost. Takže zatímco Ajaovi před léty bylo povoleno zmasakrovat pláž plnou relaxujících lidiček, to samé už Turteltaub nesměl realizovat. Věčná škoda. Ve filmu je tedy téměř totožná scéna, kdy se prehistorický Megalodon blíží k hustě zalidněné pláži, nicméně na masakr už nedojde. A za to šla hvězda dolů. A jinak dobré! Tohle rybí dobrodružství má všechno, co si lze pod zábavným a dobrodružným filmem představit. Jason Statham je příslušně sympatický chlapák, který drží na uzdě své ego. Zbytek (p)osádky nezaniká pod jeho aurou, ženské jsou zde tři - kdo to má rád našikmo, nepohrdne Bingbing Li, kdo trochu chlapsky, tak dá prostor Ruby Rose a od vnadných vibrací je zde Jessica McNamee. A tempo je téměř vražedné. Film posílá na diváka divoký děj v několika vlnách. Dravec má pořád hlad, nemá žádného nepřátele a rozkouše co se dá. Jeho provedení je nepokrytě CGI, je ale znát, že z finančního rozpočtu sežral nejvíc. Úmrtí jsou mírná, jak bylo řečeno v úvodu, drastičnost by filmu prospěla. Jon Turteltaub není příliš obratný režisér, dal si pětiletou pauzu, která mu prospěla. Žravé piraně dostaly o něco většího kamaráda, takového Otesánka z rybí říše. Milovníci hrozivě vztyčených žraločích ploutví nad hladinou by jeho řádění i vražedný apetit mohli ocenit. Jedná se totiž o vzácný (filmový) druh, pokud jde o kino produkci. Po takovém námětu spíše sahají podřadné televizní produkce než studia, co by film napumpovala vysokým rozpočtem. A stalo se. Výsledek je svěžím závanem. V kině se film vyzbrojený (žraločími) ploutvemi neobjevil celou věčnost. A tak jsem se nechal rád pokousat. 9/10 ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele

Točit film se žralokem, kde není skoro žádná krev, mi přijde trošku nefér k pravěkému žraloku o velikosti jachty, ale peníze jsou peníze, takže nakonec chápu i rating PG-12. Co mi ale vadí je pomalá akce (tedy spíš skoro žádná) v první hodině filmu a když už čekáte, že se to konečně rozjede, tak se to rozjede tak nějak na půl a všechno zachraňuje Jason. A sem tam nějaký ten dobrý joke. Mám rád filmy se žraloky, viz Útok z hlubin, který je o třídu lepší a je tam i lepší obsazení na béčkový film, ale to charisma výborného Stathama tam chybí. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (25)

  • Snímek je natočen na základě románu „Meg: A Novel of Deep Terror“ z roku 1997. Téhož roku získalo práva na natočení filmu studio Disney, avšak roku 2015 jej převzalo studio Warner Bros. (fiLLthe3DD)
  • Objavujú sa špekulácie, že žraloky druhu megalodon stále prežívajú v nepreskúmaných častiach oceánov, vrátane Mariánskej priekopy. Jedným z najčastejšie uvádzaných argumentov je fakt, že niektoré druhy, ktoré boli predtým považované za vyhynuté, boli neskôr objavené živé. Ako príklad sa najčastejšie uvádza latiméria. Vedci vo všeobecnosti ale možnosť, že by megalodon stále žil, odmietajú. (ČSFD)
  • Názov megalodon pochádza z gréčtiny a znamená „veľký zub“. Tento názov je výstižný, lebo jeho zuby mohli byť dlhšie než 18 centimetrov. (ČSFD)

Související novinky

Samuel L. Jackson jako prezident

Samuel L. Jackson jako prezident

07.09.2023

Akčních filmů není nikdy dost, zejména těch, ve kterých hraje Samuel L. Jackson prezidenty, kteří se musí pomocí zbraní uvnitř luxusní limuzíny bránit proti útočníkům, kteří se je snaží zabít. Přesně… (více)

Ben Wheatley se podívá žralokovi na zoubek

Ben Wheatley se podívá žralokovi na zoubek

24.10.2020

Zatímco Rebeka, nová adaptace slavného románu Daphne Du Maurier, před třemi dny odstartovala na Netflixu a od diváků a kritiků sklízí vesměs velmi vlažné reakce, vypluly na hladinu informace o… (více)

7. Filmový víkend ČSFD je tady

7. Filmový víkend ČSFD je tady

07.08.2018

Již za pár dní bude v Letním kině Boskovice u Brna zahájen 7. ročník Filmového víkendu ČSFD - nadšeneckého setkání filmových geeků a fanoušků ČSFD.cz. Akce, kterou každoročně navštíví přes tisíc… (více)

Reklama

Reklama