Reklama

Reklama

Detektivové Will Dormer (Al Pacino) a Hap Eckhart (Martin Donovan) vyšetřují případ nedovoleného přistání, avšak jsou odvoláni, aby pomohli objasnit brutální vraždu středoškolské studentky, která se stala na Aljašce. Tam se setkají s místní mladou detektivkou Ellie (Hilary Swank), která podivínského Dormera obdivuje už od dob, kdy chodila na Policejní akademii. Má ještě schovanou školní práci, ve které analyzovala jeho geniální postupy.
Vypadá to, že rutinní metody budou k nalezení vraha stačit, ale hlavním podezřelým je chytrý a manipulativní spisovatel Walter Finch (Robin Williams), který Dormera deptá a stane se jeho noční můrou. A pak je Hap zastřelen... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 013)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvěle zahraný a zručne zrežírovaný film. Bláznivý génius Nolan zkusil pár věcí co nejsou v každém krimi thrilleru a skvěle se mu povedli. Výborní Al Pacino, Robin Williams a Hillary Swank. Krásné exteriéry, výborný scénář a to vše tvoří jeden z nejlepších filmů tohoto žánru. Jediné co mi brání dát 5* je zvláštní pocit co neumím vyvětlit :( ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„A good cop can't sleep because he's missing a piece of the puzzle. And a bad cop can't sleep because his conscience won't let him.“ Přestože detektivní eso Will Dormer, či chcete li španělsky Dormir (spát) tu chybějící část skládačky nalezne docela rychle, v bílých nocích aljašského Nightmute není schopen zamhouřit oko. Svědomí? Ano. Špatný policajt? Na to už tak jednoznačnou odpověď Nolanovo tíživé krimi nedává. Co však vím jistě je to, že bych se hodiny vydržel dívat na Al Pacina, jak se převaluje v peřinách a nemůže zabrat. Psychický i fyzický rozklad člověka, který se může zabedňovat v hotelovém pokoji sebe víc, ale před vlastním svědomím se neschová, podává dle očekávání mistrovsky. A teď ho prosím nechte konečně spát.. K pěti hvězdám mi u Insomnie něco chybí, ale neptejte se mě co. ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělý snímek v mém oblíbeném žánru psychologického thrilleru. Christopher Nolan jen dokázal, že přes svůj nízký věk je to jeden z nejtalentovanějších režisérů současnosti. Will Dormer (Al Pacino) a Walter Byrd (Robin Williams) byli výborná volba, obvzláště Williams zahrál na jedničku. Scénář Hillary Seitz je slušně adaptován (originální je norská verze se Stellanem Skarsgårdem), přece jenom není zas tolik filmů, kde vrah vydírá detektiva, který ve službě omylem zabil svého parťáka a vše naaranžoval jako vraždu. Mladá policistka (Hilary Swank) ovšem začne tušit, že něco není v pořádku. Jen škoda, že snímek nebyl nominován na jediného Oscara. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ospalý Pacino, psychopatický Robin Williams a dokonale režírující Christopher Nolan jsou největší trumfy tohoto kriminálního dramatu. Světlo vás s příbývajícími dny pálí do očí čím dál víc, stejně jako samotného Dormera, atmosféra houstne s každým unaveným zamrkáním a konec, který si na nic nehraje a přesto ohromí. A teď už mě nechte.... chce se mi... spááát.... ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THE END JUSTIFIES THE MEANS." -------- Extrémne studená atmosféra Aljašky, strhujúci príbeh až do posledného dychu, excelentný Al Pacino, atypická Williamsova rola, skvelá Hilary Swank, božská Wallyho kamera a bezchybná nolanovská réžia, na ktorú sa jednoducho dá spoľahnúť. 118 minút čistokrvnej severskej krásy. --------- (17.5.2020) Dnes boli čístky, za obeť padlo okolo pätnásť piatich hviezd a Insomnia bol jediný snímok, pri ktorom som sa nevedel jednoznačne rozhodnúť, preto musel nastať overovací replay. A prešiel. S odretými ušami. Taktiež som sledovanie doplnil audiokomentárom a bonusmi: 180°: Christopher Nolan Interviews Al Pacino, Day for Night, Eyes Wide Open, In the Fog (vyzdvihnúť musím interview, Pacinov príjemný pokojný hlas by mali púšťať v relaxačných zariadeniach x). ()

Galerie (133)

Zajímavosti (25)

  • Příjmení postavy Willa Dormera (Al Pacino) pochází z latinského slova "dormire" – spát. (becki_tu)
  • Christopher Nolan oproti původní verzi scénáře upravil několik explicitních scén: pes, do kterého Dormer (Al Pacino) střílí, je v originálu živý, s recepční v hotelu se hlavní postava sblíží mnohem víc a málem ji znásilní, a kamarádce, zavražděné při jízdě autem, sáhne do klína. (casyy)

Související novinky

Oppenheimer bude nečekaně eRko

Oppenheimer bude nečekaně eRko

02.06.2023

Nový snímek režiséra Christophera Nolana (Temný rytíř, Počátek) Oppenheimer se oficiálně stává jeho prvním eRkem za posledních 21 let. Naposledy mu byl tento rating udělen u filmu Insomnie. Důvody… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama